Sfaturi pentru casa si gradina

Cum muti planta dintr-un ghiveci in altul fara sa ii faci rau

Publicat: 07 iun. 2017
14

Asigurati-va ca aveti pregatite toate cele care va trebuie in momentul in care va apucati sa transplantati: noul vas in care transplantati, pamantul de flori, nisipul sau pietrisul pentru a aseza pe fundul vasului, cioburi de ceramica pentru drenaj si desigur betisorul de plantare (pe care puteti sa-l improvizati dintr-un creion).

Ca sa scoateti planta din vechiul ghiveci fara sa o raniti, desprindeti cu ajutorul betisorului de plantare pamantul de peretii vasului. Daca aveti un ghiveci din plastic, apasati pe „burta” din acelasi motiv. Trageti usor in sus prinzand planta de la baza. Puteti sa intoarceti ghiveciul daca este mai usor.

Citeste si Mareste productia de 4 ori! Sfaturi bune pentru cele mai fabuloase si sanatoase rosii

O sa observati ca radacinile au ocupat aproape intreg spatiul, iar impreuna cu pamantul au luat forma ghiveciului. Aceasta forma trebuie stricata inainte sa transplantati. Cum procedati: tineti planta de partea bazala, iar cu ajutorul betisorului faceti miscari de sus in jos, astfel incat sa cada pamantul prins de radacini. In acest fel eliberati radacinile si se vor intinde, nu mai stau incolacite.

Dupa ce ati curatat, eventual scurtati radacinile un pic, sa existe un echilibru intre partea subterana si cea supraterana a plantei. Atentie, nu toate plantele suporta acest tratament. Curmalul de exemplu nu suporta sa ii umblati la radacini. Pe el iti veti transplanta umbland cat mai putin la radacini.

Noul vas in care mutati planta ar trebui sa fie cu 2-3 cm mai mare decat cel dinainte. Nu mutati de la inceput plantele intr-un ghiveci mare pentru ca isi vor dezvolta radacinile mult, in detrimentul florilor.

Citeste si Bolile bujorului – Cum le depistam si cum le tratam, ca sa salvam planta

Puneti pe fundul vasului cateva cioburi de ceramica si o mana de nisip sau pietris, sa asigurati un drenaj bun, iar gaurile de scurgere sa nu se astupe. Puneti amestecul de pamant de flori si asezati planta in centrul ghiveciului. O tineti cu mana de baza si completati cu pamant in jurul ei. Plantati la acelasi nivel la care a fost anterior. In caz contrar, daca ingropati coletul riscati sa se inmoaie si sa putrezeasca. Apasati ferm, sa fixati planta. Udati din abundenta si lasati apa sa se scurga.

sursa: ingrijirea florilor

Adauga un comentariu