Stiinta

Cum ne-a schimbat tehnologia creierul: 7 moduri in care se manifesta transformarea

Publicat: 23 mart. 2014

Tehnologia moderna modifica fiziologia si psihologia umana: gandim altfel, simtim altfel, ne amintim si uitam altfel, dormim altfel, ba chiar visam altfel decat acum cateva decenii, spun cercetatorii. Cum e posibil? Datorita unei trasaturi extraordinare a creierului nostru, care ii permite acestuia sa isi modifice functionarea – infleuntandu-ne astfel si fiziologia, si comportamentul – in urma unor noi experiente. Aceasta remarcabila insusire – numita neuroplasticitate – si-a aratat intregul potential odata cu progresele recente ale tehnologiei si cu invazia acesteia in viata noastra: internetul, televiziunea, tehnologiile interactive ne alimenteaza creierul cu o enorma bogatie de informatii noi, iar creierul si restul organismului reactioneaza la aceasta stare de lucruri modificandu-si felul in care functioneaza. Iata mai jos, cateva exemple care demonstreaza aceste efect. E bine sau rau ca se intampla asta? Ca de obicei, totul e cu dus si-ntors…

Deloc surprinzator, parerile sunt impartite; dupa cum arata autoarea unui articol recent pe aceasta tema, unii dintre specialisti apreciaza pozitiv efectele tehnologiei media moderne asupra creierului: ea ne ajuta sa ne organizam mai eficient viata, scutindu-ne de a invata si tine minte o multime de lucruri devenite neesentiale si lasandu-ne astfel mintea libera pentru a gandi mai profund la probleme fundamentale scrie Descopera.ro.

Alti specialisti se tem ca, dimpotriva, extinderea tehnologiei in viata noastra ne reduce capacitatea de atentie, ne face nerabdatori si ne distruge creativitatea cand e vorba despre actiuni din alte sfere decat cea digitala.

Suntem inca departe de a intelege pe deplin in ce fel ne afecteaza tehnologiile moderne din sfera comunicarii. Iata – extrase din acelasi articol, aparut recent in Mashable, care citeaza studii recente din domeniul fiziologiei, neurologiei, psihologiei etc. –  cateva exemple care arata ca, pana una-alta, impactul lor asupra fiintei umane este real si profund. Cat de bine sau cat de rau ne va face acesta, doar timpul o va arata.

Visam in culori

Atat de mare este imopactul televiziunii asupra vietii oamenilor, incat le afecteaza panp si felul in care viseaza. Nu e vorba numai de faptul ca putem avea cosmaruri dupa ce ne-am uitat la un film de groaza; nu, efectul este unui adanc si durabil. Un studiu realizat in 2008 la Universitatea Dundee, Marea Britanie, arata ca, dintre participantii la studiu, adultii de peste 55 de ani care crescusera intr- o casa unde exista televizor alb-negru aveau tendinta de a visa mai mult in alb-negru. Participantii mai tineri, care crescusera in epoca televizoarelor color, visau aproape intotdeauna in culori. Un studiu al American Psychological Assocation, din 2011, a confirmat aceste rezultate. Studii anterioare, realizate in prima jumatate a secolului XX, sugerau ca, inainte de aparitia televiziunii (alb-negru, pe vremea aceea), oamenii visau mai mult in culori si ca expunerea la  imaginile transmise de televizoarele alb-negru era corelata cu o multiplicare a viselor alb-negru. Ulterior, odata cu aparitia cinematografiei si a televiziunii in culori, ne-am intors la visele colorate.

Sindromul „vibratiei fantoma”

Vi s-a intamplat sa aveti impresia ca va suna telefonul mobil (sau, mai curand, ca vibreaza) si, verificand, sa constatati ca nu era nici vorba de asa ceva? Li se intampla multora: 89% dintre cei 290 de studenti chestionati in cadrul unui studiu din 2012, publicat in Computers and Human Behavior, au declarat ca au resimtit aceasta impresie, iar un sondaj efectuat in randul personalului dintr-un spital a produs rezultate similare.

Fara sa fie ceva grav, faptul ramane totusi extrem de interesant din perspectiva neuroplasticitatii, a modului in care s-a adaptat creierul la lumea moderna, dominata de dispozitive electronice portabile? Un psiholog a emis ipoteza ca, la ora actuala, creierul uman si-a modificat „setarile” in ceea ce priveste sensibilitatea la anumiti stimuli, astfel incat poate lua diferite senzatii fizice drept o vibratie a telefonului – un exemplu remarcabil de neuroplasticitate, chiar daca fenomenul e cam sacaitor.

Memoria si atentia nu mai sunt cum erau odata…

Pe vremuri, capacitatea de a invata pe de rost era foarte apreciata. Daca pretentia ca studentii sa invete pe de rost si sa „recite” pagini intregi din manuale era discutabila, in schimb nu se poate nega uriasa importanta pe care a avut-o cultura orala in viata omenirii, iar aceasta cultura orala se baza pe memorizarea, pe „invatarea pe dinafara” a nenumarate povesti, legende, poeme, cantece, descantece, retete de leacuri etc., care s-au transmis astfel prin veacuri, de la o generatie la alta.

Insa in lumea computerelor si a motoarelor de cautare, cu ajutorul carora regasim intr-o clipa cantitati enorme de informatie, de ce ne-am mai obosi sa o tinem minte?

Dar aceasta confortabila usurinta de a gasi informatia dorita are un pret: memoria oamenilor nu mai este cum era. In anul 2007, un sondaj realizat de un specialist in neurostiinte, pe 3000 de persoane, a dus la concluzia ca era mai putin probabil ca oamenii mai tineri sa tin minte informatii personale obisnuite, precum ziua de nastere a unei rude sau chiar propriul lor numar de telefon.

Tot asa, folosirea calculatoarelor de buzunar reduce, in timp, capacitatea oamenilor de a face calcule simple, iar unii au ajuns incapabili sa se descurce prin propriul lor oras fara ajutorul GPS-ului.
 

Somn si veghe

Impactul dispozitivelor electronice cu ecrane luminoase asupra somnului este un aspect mult investigat in ultimii ani. Lumina cu continut mare de radiatii albastre emisa de aceste ecrane are un efect pertubator intens asupra oraganismului uman: influenteaza orarul de somn, prin urmare ritmul circadian, iar modificarea ritmului circadian are imapct asupra fiziologiei organismului, de la functionarea sistemului imunitar si secretia hormonilor de stres pana la metabolism si riscul de cancer.

Citeste mai departe pe Descopera.roloading...

Adauga un comentariu