News Flash:

Cum ne fura E.ON

7 Iulie 2010
7829 Vizualizari | 10 Comentarii
• Cotidianul BUNA ZIUA IASI continua astazi seria dezvaluirilor legate de metodele prin care E.ON Gaz Distributie SA face avere pe spatele iesenilor bransati la Centrala Electrica de Termoficare, profitand de o legislatie favorabila privind distributia gazelor naturale pe teritoriul municipiului Iasi • Centrala Electrica de Termoficare plateste catre E.ON Gaz Distributie un tarif de trei ori mai mare pentru transportul gazelor naturale pe o distanta de numai 6 kilometri, fata de sumele achitate catre SNTGN Transgaz SA pentru aducerea gazelor naturale de la Medias la Iasi • Ambele planuri tarifare sunt reglementate de catre aceeasi institutie - Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei

Pentru ca detine o conducta de numai 6 kilometri pe raza municipiului Iasi, respectiv din Pacurari si pana la Centrala Electrica de Termoficare (CET), E.ON Gaz Distributie SA percepe un tarif de 3 ori mai mare decat societatea care livreaza gazul de la Medias la Iasi. Schema este simpla si se bazeaza pe 2 ordine emise de catre aceeasi institutie - Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Pentru a aduce gazele la Iasi, sefii termocentralei iesene achita tarife diferentiate catre doi furnizori: SNGTN Transgaz SA si E.ON Gaz Distributie SA. Astfel, conform Ordinului 76/27.08.2009 al ANRE, privind stabilirea tarifelor reglementate pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale realizat de SNTGN Transgaz SA Medias, precum si in baza Ordinului 18/24.06.2010 al ANRE, privind prelungirea duratei de valabilitate a Ordinului 76/2009 al ANRE, CET Iasi SA achita catre primul furnizor urmatoarele tarife pentru: componenta fixa pentru rezervarea capacitatii pentru servicii ferme - 0,22 lei pentru fiecare MWh si ora de rezervare, precum si pentru componenta volumetrica pentru fiecare MWh transportat - 7,50 lei. Si asta in conditiile in care compania de stat aduce gazul la Iasi de la sute de kilometri.
Prin comparatie, E.ON Gaz Distributie SA percepe de la CET Iasi SA un tarif de 23,65 lei pentru fiecare MWh transportat pe raza municipiului Iasi, respectiv pe o distanta de numai 6 kilometri! Tariful este reglementat printr-o alta dispozitie a ANRE si anume a Ordinului 55/2009. De unde aceasta diferenta imensa si care sunt rationamentele unei astfel de inechitati? Cum s-a ajuns ca pentru gazul transportat pe raza municipiului, CET Iasi SA sa plateasca un tarif de aproape 3 ori mai mare decat pentru cel adus de la sute de kilometri? Raspunsul la aceste intrebari ramane deocamdata necunoscut.

Toate drumurile duc catre ANRE

Pentru a gasi o explicatie logica pentru "taxa de smecher" perceputa de catre E.ON Gaz Distributie SA, reporterii BUNA ZIUA IASI au chestionat toate partile implicate in aceasta "suveica". Responsabilii E.ON Gaz Distributie SA au evitat din start sa comenteze aceasta situatie. Nici oficialii CET Iasi SA nu s-au aratat mai deschisi. "Nu sunt in masura sa va ofer raspunsul la aceasta intrebare. Vorbiti cu cei de la ANRE, care au avizat tarifele", a declarat scurt Dorin Ivana, directorul CET Iasi SA.
Reprezentantii ANRE nu au raspuns deocamdata la solicitarea oficiala inaintata pe acest subiect.
In fapt, E.ON Gaz Distributie SA profita de o conjunctura favorabila, oferita de Legea Gazelor 351/2004. Asa se face ca prin monopolul pe care il are in ce priveste distributia gazelor naturale la nivelul Iasului, E.ON Gaz Distributie SA a reusit anul trecut sa obtina de la CET Iasi SA 25,1 milioane lei. Asta inseamna 26 la suta din valoarea gazelor naturale consumate in 2009 de catre termocentrala ieseana.

CET, legata de maini si de picioare

Nici daca si-ar construi o conducta proprie si s-ar conecta direct la reteaua SNTGN Transgaz SA Medias, CET Iasi SA nu poate scapa de "taxa de smecher" perceputa de catre E.ON Gaz Distributie SA pentru transportul gazelor naturale. Si asta pentru ca furnizorul de gaze naturale de la Medias opereaza cu conducte de presiune inalta (mai mari de 6 bari). O astfel de conducta nu poate fi racordata direct la CET I Iasi, intrucat necesita un culoar de cel putin 6 metri stanga-dreapta fata de axul conductei, pentru exploatarea acesteia in bune conditii. Prin urmare, singura solutie este constructia unei conducte de medie presiune (sub 6 bari), similara cu cea a E.ON Gaz Distributie SA, care sa faca legatura dintre conducta SNTGN din Pacurari si CET I. Chiar daca ar realiza o astfel de investitie proprie, CET Iasi SA va trebui sa predea conducta spre exploatare distribuitorului autorizat din zona, respectiv E.ON Gaz Distributie, care conform articolului 3, alineatul 51 din Legea Gazelor nr. 351/2004 opereaza la presiuni mai mici de 6 bari inclusiv.

Prefectul promite un control la CET

Prefectul Dragomir Tomaseschi a afirmat ieri ca va dispune un control la CET Iasi SA pentru a verifica conditiile in care se face plata gazului catre cei doi furnizori. "Am aceeasi preocupare pentru rezolvarea situatiei de la CET. Trebuie sa ne spuna cineva de ce termocentrala da aceasta suma colosala companiei E.ON Gaz Distributie, doar pentru ca acea conducta tranziteaza municipiul. Eu nu inteleg de ce termocentrala nu si-a construit o conducta proprie in trecut, pentru ca cetatenii care au contract cu CET sa nu mai fie «apasati» sa plateasca o asemenea majorare de pret. Vom demara un nou control acolo, pentru a clarifica lucrurile", a declarat prefectul Dragomir Tomaseschi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (10)

tincu f  | #113834
in eon sunt ca si in primarie o adunatura de nesimtiti care au prostit lumea ani la rand ,siau adunat averi,vile si masini luxoase si acum rad de iesenii de rand cat de fraieri sunt, mafia e mare la noi in iasi
vichi  | #113838
Admir articolele cotidianului dumneavoastra dar nu ne spune nimeni unde sa ne adresam sau cine se poate autosesiza pentru rezolvarea acestor probleme. Ne ridicati tensiunea cu articole dar nu dati si rezolvarea. Ce ar trebui? Inca o revolutie? Eu tot spun ca ar trebui incheiat contract individual de furnizare a agentului termic. De ce acest mamut nu se poate privatiza ca toate celelalte? Cat priveste furturile...asta e! Am ajuns sa ne fure romani de-ai nostri. Mai ramane sa primeasca comanda de impuscare in masa si suntem gata.
cineva!  | #113851
mai sigur ca se poate privatiza CET'ul dar stau si ma intreb, oare aveti idee ce inseamna ca e-on gaz sa aiba monopol??
Marica  | #113855
Ar trebui sa ser porneasca de la analiza puterii calorice a gazului metan furnizat - amestec de reziduri si aer- pe care il platim la pret de gaz metan...cu putere maxima...Unde sunt SPECIALISTII ? Suntem o tara la indemana JAFULUI si a TICALOSIEI MAFIOTILOR- iar oamenii se lamanteaza doar si se consoleaza cu vechea vorba idioata : se poate si mai rau....Iar EI toti conteaza pe aceste "filosofii ancestrale ale unui popor umil.
ana  | #113949
da, am ajuns sa ne fure romanul nostru pentru ca acest roman este cu putere si asta a facut mai puternicii nostri in acesti 20 ani, sa-au gindit la buzunarele lor, avari dupa bani, face bine presa ca scoate la lumina cum se fura la eon, dar vrem si solutii , vrem sa descoperiti cine fura si sa plateasca, ca noi oamenii de rand nu avem nici o putere in romania , ca asa zisi ai societatii civile sunt si ei niste mafioti, cum sunt si sindicatele, totul pentru ei restul este praf in ochii prostimii, sa aratati cum ne fura si termoservice care este condus de clanul fam Andries, tata si fiu impreuna cu securistul de tov primar NICHITA si ce au fost si cine au fost acesti sefii de scara care isi permit sa nu-si plateasca intretinerea mai ales apa ca sunt scutitii si asta nu la toate PT din oras ci numai la cea din NICOLINA 1 , dar noi suntem o tara de ratati si intirziati mintal atunci cind spunem , asa e in romania, nu se poate face nimic, suntem lasi de asta nu se poate face nimic, am vazut la grevele din mai si iunie, daca e asa ne meritam soarta, sa tragem ca boii in plug daca suntem prosti , sa-si bata joc in continuare securistii de noi , ca asta e clasa noastra politica, garda securitatii comuniste, de asta nu se face nimic.Suntem cea mai mijerabila tara din UE, plina de tigani si interlopi , tigani care au furat au omorat mana in mana cu unii politicienii si cu politia , corupta si ea.ASTA E ROMANIA, O TARA MALOASA ; PRAFOASA; CU GROPII PE TOATE STRAZILE SI POLITICIENII CORUPTI, TOTI SUNT CORUPT DE ASTA LEGEA ANI A FOST ADOPTATA ASA CUM A FOST, IN FAVOAREA MAFIOTILOR
maybe  | #113959
2400 lei e salarul unei femei de serviciu la CET...e normal?
Viorel  | #113978
@maybe nu mai vorbi prostii....eu lucrez acolo , acest salariu il am eu si sunt operator! ...aud si eu multa lume prin oras ca sunt salarii exagerate la CET ca lumea traieste bine , ar trebui sa te informezi sa nu mai vb-esti aiurea !
Kalasnikov  | #114111
MULTA "Multa Uniune Inter Europeana" lui NICHITA!!
DOROHOI MARIA  | #120127
Stie cineva despre ce revizie pe care o face e-on Iasi zilele astea e vorba? Revizia consta in schinbarea unui furtun de alimentare de la conducta la aragaz, operatiune care se face in 5 minute si se taxeaza cu 60 de lei, fara chitanta si fara sa primesti in schimb vreo dovada ca s-a petrecut actiunea respectiva.
mircea  | #201937
cum ne fura furnizorii de gaze: E.ON Energie Romania S.A. Tg.Mures-Sibiu?
raspuns: prin factura de regularizare!

luam un exemplu: X este consumator casnic de gaze naturale, avand contract cu E.ON Energie Romania S.A.
Conform ordinului *7/2*09 "Art *- Regularizarea va fi evidentiata DISTINCT pe factura, plata/recuperarea sumelor rezultate din regularizare efectuandu-se ..." furnizorul are OBLIGATIA de a evidentia regularizarea (a 3-a luna) separat de facturarea consumului de gaz aferent celei de-a 3-a luna: deci 3 autocitiri +* regularizare, intrucat neemiterea DISTINCTA a regularizarii, evidentiata DISTINCT in a 3-a factura, de catre furnizor, contravine drepturilor consumatorilor casnici vulnerabili de a fi protejati impotriva practicilor de vanzare abuzive.acest act normativ se contrazice un pic cu decizia ANRE *5*/2*05 capitolul II art.* din anexa nr.2 care spune: "Art * - Regularizarea se va face pe bază de FACTURA DISTINCTA, plata/recuperarea sumelor rezultate din regularizare efectuându-se ....."
"Situatia consumatorilor individuali care se afla în situatii financiare vulnerabile risca în continuare sa se agraveze din cauza modalitatilor ininteligibile de facturare sau a dispozitiilor nejustificate de contorizare" conform Cartei europene a drepturilor consumatorului de energie.

descriu succint situatia lui X:
X re contract cu autocitire LUNARA, conform contractului incheiat cu E.ON si beneficiaza de ajutor de caldura LUNAR = 262ron.
facturile sunt: autocitire *6.*9.2**1-**.**.2**1 index vechi 9*-index nou *23 = 25 mc
autocitire *5.**.2**1-**.*1.2**1 index vechi *23-index nou *63 = ** mc
citire eon *5.*2.2**1 index nou (citit de eon) 369 ( unde este autocitirea aferenta consumului din a 3-a luna, la care are dreptul?) = deci a consumat in perioada *5.*1.2**1-*5.*2.2**1 = 2*6 mc, logic ar fi sa poata beneficia de tot ajutorul de caldura si factura sa fie pe *.0*. in aceste conditii el are totusi de plata pe factura de regularizare = *11 ron, din cauza ca E.ON distribuie cei 2*6 mc (aferenti perioadei *5.*1.2**1-*5.*2.2**1) peste celelalte 2 perioade de facturare cu autocitire, astfel ajutorul de caldura diminuandu-se cu contravaloarea aferenta cantitatii redistribuite pe celelate 2 perioade de facturare cu autocitire ( adica *6.*9.2**1-**.**.2**1 si *5.**.2**1-**.*1.2**1). in baza carui act normativ, legal acest furnizor aplica respectiva metoda de calcul? in acest caz furnizorul emite o factura in baza unui consum care nu este conform cu realitatea, deci este pasibil de cel putin o amenda. La ce mai foloseste autocitirea,daca E.ON distribuie consumul NU in baza autocitirii, aruncand astfel asupra consumatorului prezumtia de vinovatie, incalcandu-se astfel si Constitutia si Codul civil in care se stipuleaza 'prezumtia de nevinovatie', ca si cum furnizorul nu-l crede ca a consumat mc autocititi. si alta metoda de calcul mai abuziva decat prima: imparte ajutorul de caldura la 9* zile, ori ajutorul in acest caz trebuie asociat cu doar *.5 luni (*5 zile), de acest ajutor beneficiind din *.1*.2**1 pana la data citirii de catre eon a indexului(adica *5.*2.2**1). Astfel furnizorul aplica in mod eronat metoda de calcul, este un furt, iar E.ON gaz energie romania SA profita de neclaritatea articolului 5 din noul contract cadru "CONDITII-STANDARD -pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la consumatorii casnici cap IV Art. 5. - Regularizarea contravalorii serviciului de furnizare reglementata, FACTURATA LUNAR, se face pe baza indexului echipamentului de masurare, citit o data la 3 luni."

ideal ar fi:autocitire consumator (sau estimare eon) *6.*9.2**1-**.**.2**1 index vechi 9*-index nou *23 = 25 mc >>> emitere factura *
autocitire consumator (sau estimare eon) *5.**.2**1-**.*1.2**1 index vechi *23-index nou *63 = ** mc >>> emitere factura 2
autocitire consumator (sau estimare eon) *5.*1.2**1-*5.*2.2**1 index vechi *63-index nou 369 = 2*6 mc
citire EON *6.*2.2**1 ( si aici citirea EON poate sau nu sa coincida cu autocitirea din luna a3-a luna) >>>>>>>>>>>>>>> emitere factura 3+ regularizare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cu eventualele diferente pe plus sau minus. E.ON aplica abuziv si cu rea intentie a legii prin metoda de calcul neinteleasa si CONDAMNATA de MAJORITATEA CONSUMATORILOR, iar consumatorii se pot considera in contextul acesta consumatori captiv (monopol natural) si...furati.

conform ordinului *7/2*09 " IV. Determinarea consumului de gaze naturale
Art. * (*) Cantitatile de gaze naturale furnizate consumatorului SE STABILESC LUNAR, in conformitate cu prevederile Programului de consum, determinat conform anexei nr. 2, program prevazut in contractul de furnizare.
Art. 5 Regularizarea contravalorii serviciului de furnizare reglementata, FACTURATA LUNAR, se face pe baza indexului echipamentului de masurare, citit o data la 3 luni.
Art. * Regularizarea va fi evidentiata DISTINCT pe factura, plata/recuperarea sumelor rezultate din regularizare efectuandu-se in termenul prevazut in contract, cu angajarea corespunzatoare a raspunderii contractuale, in conditiile stipulate in contractul de furnizare,
VI. Drepturile si obligatiile consumatorului casnic de gaze naturale
c) sa transmita indexul echipamentului de masurare, determinat LUNAR prin AUTOCITIRE, in conditiile si la termenele precizate de furnizor", X are dreptul sa dea indexul LUNAR prin autocitire si conform "Art. * -(*) Furnizorul are urmatoarele obligatii: b) sa FACTUREZE LUNAR contravaloarea serviciului pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale si, dupa caz, a majorarilor de intarziere si sa transmita consumatorului FACTURA LUNARA" furnizorul are obligatia sa FACTUREZE LUNAR contravaloarea serviciului de furnizare a gazului, regularizarea fiind evidentiata pe a3-a factura, dar DISTINCT de consumul de gaze din a3-a luna.
cu cat a furat in acest caz E.ON = *11 ron !!!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2686 (s) | 22 queries | Mysql time :0.133664 (s)