Mama si copilul

Cum ne influenteaza copiii viata profesionala: concluzii surprinzatoare

Publicat: 02 nov. 2014
Faptul ca au copii ii poate face pe adulti mai productivi la locul de munca, iar efectul este evident in special in cazul femeilor, arata un studiu recent. A avea un copil sau mai multi poate face o persoana mai productiva in perioada de inceput si cea finala a carierei, au descoperit cercetatorii din cadrul Federal Reserve Bank of St. Louis, SUA.

Cum scapi de problema lipsei timpului 

Cu ajutorul unui chestionar la care au raspuns aproximativ 10.000 de persoane, autorii studiului au dorit sa verifice cat de corecta este convingerea, larg raspandita, ca oamenii care au copii sunt mai putin productivi la serviciu deoarece aloca familiei o parte mai mare din energia si timpul lor, comparativ cu persoanele care nu au copii. Dar rezultatele au fost surprinzatoare, unele dintre ele contrazicand clar ideile traditionale. Barbatii care aveau un copil erau la fel de productivi sau ceva mai putin productivi decat colegii lor fara copii; in schimb, barbatii care aveau mai mult de un copil erau mai productivi decat colegii lor cu un copil sau fara copii, potrivit descopera.ro.

A fost demonstrat stiintific: munca ne poate omori 

In cazul femeilor, efectele erau si mai pronuntate: cele fara copii erau mult mai putin productive in stadiile mai tardive ale carierei, dar cele aveau mai multi copii erau, in general, mult mai productive de-a lungul intregii cariere. In general, mamele sunt mai productive decat femeile fara copii, iar mamele care au cel putin doi copii sunt cele mai productive la locul de munca, afirma autorii studiului.

La locul de munca esti mai spionat decat ti-ai putea imagina vreodata 

Totusi, un factor important era varsta copiilor; la femeile care aveau copii foarte mici se inregistra o scadere temporara a productivitatii cu 15-17%. Insa, odata cu inaintarea in varsta a copiilor, nivelul productivitatii mamelor crestea. O critica adusa studiului se refera la faptul ca autorii au examinat o gama limitata de ocupatii, participantii fiind toti lucratori din sfera finantelor si economiei, cu o situatie privilegiata.


loading...

Adauga un comentariu