Magazin

Cum ne putem proteja de radiatiile emise de telefoanele mobile

Publicat: 20 oct. 2013
1

Cu totii am auzit ca telefoanele mobile emit un anumit numar de radiatii care ne pot afecta sanatatea. Tot mai multe studii confirma faptul ca aceste radiatii sunt cu adevarat responsabile pentru aparitia tumorilor cerebrale. Cele mai afectate sunt persoanele care vorbesc mult la telefon sau stau in zone cu semnal slab. Daca va ganditi sa alegeti castile, trebuie sa stiti ca si acestea sunt controversate.

In anul 2011, Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus pentru prima data telefonia mobila la capitolul produse cu posibil risc cancerigen, pe aceeasi lista cu plumbul si noxele auto.

„S-a dovedit ca favorizeaza producerea de tumori. Iar daca in interiorul creierului uman exista un mic nodul tumoral, telefonia mobila sigur favorizeaza cresterea tumorilor in zona respectiva”, spune medicul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea.

Mai grav este ca cei mai expusi la radiatiile emise de telefoane sunt copiii, deoarece craniul lor este mult mai subtire decat cel al unui adult.

„Organismul e in formare si e foarte sensibil. Sunt sensibile sistemul imunitar, sistemul nervos, sistemul sangvin si atunci face foarte foarte rau aceasta telefonie. Deci copilul ar trebui protejat pana la 16-17 ani”, spune medicul.

Organizatia Mondiala a Sanatatii sutine ca persoanele care vorbesc in medie 30 de minute pe zi la telefonul mobil au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta gliom, o forma de cancer cerebral. In plus, cercetatorii au raportat si alte efecte secundare ale folosirii celularelor, cum ar fi schimbarea timpului de reactie, somnolenta sau schimbari ale activitatii cerebrale.

„Cantitatea de energie pe care o receptionam din aceste unde de radiofrecventa are si un anumit cuantum. Se numeste SAR, cantitatea in care este receptionata energia in interiorul sistemului nervos”, explica Vlad Ciurea.

SAR vine de la „specific absorption rate”, adica rata specifica de absorbtie a undelor radio emise de telefon in tesutul uman, ceea ce inseamna ca pe kilogram de tesut avem un numar de wati ai undelor radio care sunt absorbiti.

Producatorii de telefoane mobile sunt obligati sa scrie numarul de radiatii emis de fiecare telefon in parte. In Statele Unite, SAR-ul nu are voie sa fie mai mare de 1,6, in timp ce normele europene accepta un maxim de 2. Nimeni nu poate garanta insa ca aceste maxime nu va imbolnavesc, asa ca ar fi bine sa alegeti un telefon cu indice SAR cat mai mic.

Exista nenumarate liste universale care spun care sunt modelele cele mai putin periculoase din punct de vedere al SAR-ului si care sunt cele mai periculoase. Spre exemplu, foarte multe modele de la Motorola, Blackberry sau ZTE emit cel mai mare numar al SAR, pe cand modelele de la Samsung sau HTC au cel mai mic numar al SAR.

In ceea ce priveste iPhone, primele modele 3G si 3Gs aveau un indice SAR foarte mare, in jur de 1,4. Modelele la care au existat probleme cu antena, si anume 4 si 4S, au cel mai mic indice SAR.

Telefoanele nu emit mereu acelasi SAR, insa producatorii sunt obligati sa comunice indicele maxim. Cand nu au semnal, aparatele emit cel mai mare nivel de radiatii.

In acel moment, telefonul va tinde sa emita mai multe unde radio pentru a ajunge la semnal.

Pentru a se feri de undele nocive emise de telefon, multi utilizatori s-au orientat catre folosirea castilor. Nici acestea nu sunt, insa, total lipsite de riscuri.

„Foarte multa lume spune ca este foarte bine cu casti. Alte studii arata ca aceste casti sunt periculoase pentru ca capteaza toata energia, radianta, in nervul auditiv in zona respectiva. Deci afecteaza sigur auzul”, spune medicul Vlad Ciurea.

Medicii atrag atentia sa nu se foloseasca dispozitivele tip bluetooth, deoarece ele functioneaza tot pe baza de unde radio.

Cinci miliarde de oameni folosesc telefoane mobile, adica aproape trei sferturi din populatia planetei. Avand in vedere ca acestea sunt folosite la scara larga de doar 15 ani, efectele lor asupra sanatatii sunt departe de a fi cunoscute in totalitate.

Cert este ca medicii atrag atentia asupra riscului lor cancerigen. Pana la noi studii, feriti-i pe cei mici de telefoane, vorbiti cu ajutorul dispozitivelor hands-free sau prin SMS si tineti telefoanele cat mai departe de corp. Sau alegeti dispozitive antiradiatie care scad cantitatea undelor nocive cu pana la 80%, spun fabricantii. Acestea costa intre 40 si 80 de lei.

Telefoane cu indice SAR mare

Blackberry Curve 9320 – 1.24 W/kg

Blackberry 9900 – 1.13 W/kg

Nokia Lumia 520 – 1.09 W/kg

Motorola DEFY+ – 1.09 W/kg

Telefoane cu indice SAR scazut

Samsung Galaxy Note II – 0.17 W/kg

Samsung GALAXY S4 – 0.399 W/kg

Samsung Galaxy Note – 0.39 W/kg

Huawei Ideos X5 – 0.34 W/kg

HTC One S – 0.69 W/kg

Comentarii
Adauga un comentariu