Sfaturi pentru casa si gradina

Cum obtii ardei grasi suculenti si crocanti din gradina ta

Publicat: 02 iul. 2018

Ardeii grasi reprezinta cea mai mare varietate de ardei dulci din comert. Ei sunt multicolori si, datorita pulpei suculente si aromei lor dulcii, sunt ingredientul-cheie din multe feluri de mancare si salate. De aceea, multi gradinari cultiva ardeii grasi in gradinilor lor: ei cresc usor si ocupa putin spatiu, comparativ cu alte plante leguminoase.

1. INCEPETI CU SEMANATUL IN GHIVECE. Ardeii grasi pot fi cultivati cu usurinta din seminte, care initial pot fi semanate in ghivece sau direct in sol, daca conditiile climatice permit acest lucru. Daca locuiti intr-o zona cu ierni geroase, plantati semintele in ghivece cu 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet preconizat in regiunea dumneavoastra. Semanati cate 2-3 seminte per vas si rariti rasadurile peste 2 saptamani, indepartandu-le pe cele mai slabe.

2. TRANSPLANTATI RASADURILE IN SOL DESCHIS. Ardeii grasi au nevoie ca temperaturile externe sa fie de 21°C sau mai mari, ca sa infloreasca. Cand mediul ambiant din regiunea dumneavoastra va atinge aceasta valoare, mutati rasadurile afara. Plantati-le lasand o distanta de 60 cm intre ele. Astfel ardeii vor avea suficient loc sa creasca, dar se vor afla si suficient de aproape, ca sa se umbreasca reciproc, cand razele solare sunt extrem de fierbinti. Alegeti locuri de plantare cu sol bogat, nutritiv si bine drenat.

3. MULCITI SOLUL DIN JURUL PLANTELOR. Mulcirea solului din jurul plantelor reprezinta o etapa benefica, pe care multi oameni o omit. Un strat gros de mulci, asezat pe suprafata solului, va contribui la inhibarea cresterii buruienilor, mentinerea umiditatii solului si asigurarea unei temperaturi mai scazute a solului la nivelul radacinilor. Puteti sa utilizati bucatele de scoarta, ace de conifere, iarba cosita sau chiar paie in calitate de mulci potrivit.

4. FURNIZATI-LE CANTITATEA POTRIVITA DE APA. Specialistii spun ca ardeii grasi au nevoie de aproximativ 130 ml de apa pe saptamana, ca sa se dezvolte la maxim. Aceasta cantitate trebuie marita putin, cand vremea este extrem de fierbinte sau uscata. Turnati apa la baza plantei, evitand udarea frunzelor.

5. STIMULATI-LE CRESTEREA PRIN FERTILIZARE. Ca sa se dezvolte optim, ardeii grasii au nevoie sa fie hraniti prin inlocuirea nutrientilor deficitari in sol. Asteptati pana cand plantele vor inflori, iar apoi fertilizati-le, ca sa stimulati dezvoltarea rodului. Fertilizarile aplicate inainte de aceasta perioada vor promova cresterea vegetativa in locul formarii florilor.

6. INLATURATI DAUNATORII PRIN METODELE POTRIVITE. Insectele daunatoare pot cauza daune semnificate dupa ce infesteaza o planta. Urmariti indeaproape ardeii dumneavoastra, ca sa observati rapid eventualele infestari. Tratamentul timpuriu poate contribui la minimizarea daunelor si, respectiv, pierderii recoltei. Cei mai frecventi daunatori ai ardeilor grasi sunt cantaridele, afidele, omizile, acarienii, gargaritele si paduchii. Cereti sfatul specialistilor din magazinele horticole, ca sa identificati daunatorii si sa alegeti tratamentul adecvat.

7. CULEGETI ARDEII, CAND SUNTETI PREGATITI. Ardeii pot fi culesi, atunci cand ating dimensiunea si culoarea, care va place. Cel mai minunat lucru despre ardeii grasi este faptul ca ei pot fi culesi chiar inainte de a se maturiza complet! Un fapt aleatoriu: ardeii grasi verzi sunt ardei rosii, portocalii, galbeni sau mov, care nu s-au copt. Cand culegeti rodul de pe plantele de ardei gras, cel mai bine ar fi sa le taiati codita cu 2.5-5 cm mai sus de fruct, decat sa-l smulgeti, ca sa evitati lezarea atat a plantei, cat si a fructului.loading...

Adauga un comentariu