Actualitate

Cum obții o recoltă bogată de castraveți! Sfaturi pentru îngrijire, fertilizare și tratare contra dăunătorilor

Publicat: 10 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum obții o recoltă bogată de castraveți Sfaturi pentru îngrijire fertilizare și tratare contra dăunătorilor
Castraveții sunt printre cele mai comune legume care se cultivă la noi

Cum obții o recoltă bogată de castraveți. Acesta este o legumă foarte populară la români, astfel că este cultivat în mai toate gospodăriile. Datorită conținutului ridicat de vitamine și săruri minerale, este recomandat pentru buna funcționare a întregului organism. De asemenea, apa de castraveți are un rol important în detoxifierea organismului.

Castraveții sunt printre cele mai comune legume care se cultivă la noi. Astfel, ei se regăsesc în mai toate grădinile de legume. Sunt consumați atât în stare proaspătă, fiind nelipsiți din salatele de vară, dar și murați, pentru sezonul rece. De asemenea, constituie ingredientul principal al unui produs utilizat în diete și pentru detoxifiere – apa de castraveți. Consumul lor ajută la curățarea intestinelor, sunt buni contra indigestiei și stimulează circulația sangvină. Totodată sunt de mare ajutor și în cazul stărilor subfebrile.

Cum obții o recoltă bogată de castraveți

Dacă vreți să cultivați castraveți nu este suficient doar să semănați semințele și să așteptați apariția roadelor. Pentru a obține o recoltă bogată trebuie să respectați anumite sfaturi. Astfel, de o mare importanță este alegerea soiului pe care îl veți cultiva. Un alt aspect major în îngrijirea castraveților este irigarea, deoarece aceste legume sunt iubitoare de apă. Dacă nu au sufiecientă umiditate, castraveții vor deveni amari.

Un alt rol important îl constituie polenizarea corespunzătoare, adică transferul polenului de pe florile masculine pe cele feminine. Ciupirea lăstarilor este o operațiune importantă pentru sănătatea plantei în sine. Și aceasta deoarece lăstarii secundari consumă multă energie pentru a se dezvolta, însă nu rodesc. Așadar, ca să nu consume din energia plantei, lăstarii secundari se îndepărtează până ajung la 5 cm.

O altă operațiune necesară este mulcirea solului, care ajută la menținerea umidității în sol mai mult timp. De asemenea, trebuie efectuată periodic și afânarea solului, pentru ca rădăcinile să respire în voie. De regulă, castraveții trebuie fertilizați de patru ori. Prima operațiune are loc la 2 săptămâni de la plantare, iar cea de-a doua, la începutul perioadei de înflorire. Ultimele două fertilizări se fac în perioada formării legumelor.

Metode de fertilizare a castraveților

Dacă sunteți adepții agriculturii ecologice, puteți folosi metode de fertilizare organică. Cele mai la îndemână soluții ar fi infuzia de compost sau cea de gunoi de pasăre. În cazul gunoiului de pasăre (1 kg la 10 l de apă), se lasă la infuzat o săptămână. Apoi, pentru a folosi această soluție, se diluează în proporție de 1:10 și se toarnă la rădăcina plantei.

De asemenea, se mai practică fertilizarea cu lapte. Se amestecă 1 l de lapte cu 10 l de apă și se udă castraveții cu această soluție. Dacă vrei să știi cum să obții o recoltă bogată de castraveți, și infuzia de cenușă este de mare ajutor. Se pun 2 pahare de cenușă la 1 l de apă și se lasă 2 zile la macerat după care poate fi folosită. Nu în ultimul rând, puteți folosi și un amestec de pâine fermentată.

Boli și dăunători la castraveți

Bolile castraveților pot cauza pierderi însemnate. Dintre acestea amintim:
– făinarea castraveților;
– mana castraveților;
– putregaiul cenușiu al castraveților;
– antracnoza cucurbitaceelor.

Pentru combaterea acestor boli este bine să consultați un specialist petnru a interveni rapid și eficient. O altă problemă o constituie atacurile dăunătorilor, care pot distruge în totalitate cultura. Și în acest caz trebuie să se acționeze rapid. Dintre cei mai periculoși dăunători amintim afidele, tripsii, acarianul lat, limaxul și musca plăntuțelor.

Așadar, respectarea acestor sfaturi te ajută și te învață cum să obții o recoltă bogată de castraveți.

Adauga un comentariu