Lifestyle

Cum poate stresul sa ne afecteze apetitul

Publicat: 05 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum poate stresul sa ne afecteze apetitul
Stresul este o reacţie naturală a corpului, fizică şi psihică, la experienţe negative şi pozitive, deopotrivă. Stresul este modul în care creierul şi corpul răspund la solicitări. Orice provocare - cum ar fi performanța la locul de muncă sau la şcoală, o schimbare semnificativă a vieții sau un eveniment traumatic - poate fi stresantă

Diferite tipuri de stres afectează comportamentul alimentar al unei persoane în moduri diferite. Stresul puternic, brusc, implică o puternică adrenalină în sânge, care, pe de o parte, ajută la mobilizarea forțelor pentru a se „salva” într-o situație dificilă, pe de altă parte, blochează pofta de mâncare (corpul nu depinde de el). Dacă problema care a provocat stresul nu se rezolvă rapid (de exemplu, pierderea traumei, divorțul), pierderea în greutate este aproape inevitabilă.

Stresul cronic diferă de stresul acut cu intensitate mai mică, dar cu repetare regulată (sarcină grea de muncă, călătorii de afaceri constante, bolnavi cronici la domiciliu). Stresul pe termen lung este controlat de cortizol (un hormon care descompune proteinele și favorizează depozitarea grăsimilor), care provoacă un comportament alimentar „reconfortant”, adică sechestrarea .

Oamenii de știință americani susțin că această circumstanță duce la un astfel de procent de obezitate în rândul cetățenilor americani. Fast Food este mâncarea, a cărei compoziție este foarte potrivită pentru o astfel de consolare. Dar acestea sunt „picioare”, iar „capul”, adică motivul, este stresul cronic, care, în plus, nu este atât de vizibil pentru persoana însăși. Sunt doar obosit, doar trist, vreau doar dulciuri tot timpul. Un astfel de stres atrage încet, dar sigur, principalele resurse de la o persoană, adăugându-se la dopajul rapid sub formă de carbohidrați.

Cum să vă ajutați într-o situație stresantă

În cazul stresului cronic, „cronicarul” însuși ar trebui să fie îngrijorat atunci când observă consumul excesiv de alimente dulci, coapte sau grase. Pentru a elimina problema alimentației excesive, nu este suficient să vă stabiliți limite (cel mai probabil, aceasta va avea efectul opus). Este important să găsiți cauza și să formați o atitudine diferită față de aceasta, eliminând însăși faptul stresului.

  • Sunteți manager, aveți multă muncă – învățați cum să vă alocați în mod corespunzător puterea, lăsând timp pentru odihnă.
  • Aveți un pacient serios în familia dvs. și nu puteți face nimic în acest sens. Dar, luând situația de la sine înțeles, poate doriți să împărțiți responsabilitățile de îngrijire între toți membrii familiei sau luați în considerare atragerea de profesioniști care să aibă grijă de ruda dvs.

Încercați să vă distrageți atenția pentru a evita stăpânirea. Aceasta ar putea fi o plimbare cu prietenii, yoga, Pilates sau orice alt exercițiu. Orice lucru care vă va oferi o nouă putere va face.

Dar stresul acut este dificil de rezolvat singur. El este atât de neliniștit încât alte persoane – rude sau prieteni – ar trebui să vină deja în ajutor. Trebuie să fii aproape de persoană, să o sprijini cu prezența ta, să oferi mâncare la timp și să te asiguri că aceste alimente sunt consumate (porțiile pot fi mici, principalul lucru este regularitatea).

 

Tags:
Adauga un comentariu