News Flash:

Cum pot lucra strainii in Romania

23 Mai 2008
1009 Vizualizari | 0 Comentarii
• Cetatenii straini care locuiesc in tari din afara spatiului Uniunii Europene si vin sa lucreze in Iasi au nevoie, pe langa pasaport si viza, de o autorizatie de munca eliberata de Oficiul Roman pentru Imigrari • Pentru eliberarea unei astfel de autorizatii, permanenta sau sezoniera, este necesar ca angajatorul sa intocmeasca un dosar stufos

Cetatenii straini care locuiesc in tari din afara spatiului Uniunii Europene si vin sa lucreze pe raza judetului mai au nevoie, pe langa pasaport si viza, de o autorizatie de munca eliberata de Oficiul Roman pentru Imigrari. In absenta acestor documente, patronii risca sanctiuni contraventionale de pana la 2 mii lei pentru fiecare angajat prins fara acte de catre reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) si de pana la 4 mii lei pentru nerespectarea reglementarilor emise de catre Ministerul Economiei si Finantelor cu privire la intocmirea si utilizarea documentelor contabile pentru toate operatiunile efectuate.

Potrivit noilor prevederi legislative, angajatorii la care s-a dispus detasarea trebuie sa transmita la ITM o comunicare privind detasarea salariatilor straini. Pentru accesul acestora pe piata muncii este necesara autorizatia de munca eliberata cu cel putin cinci zile anterioare inceperii activitatii, dar nu mai tarziu de prima zi de activitate. Pentru eliberarea unei astfel de autorizatii, permanenta sau sezoniera, este necesar ca angajatorul sa intocmeasca un dosar stufos. Pentru angajatii sezonieri, firma trebuie sa depuna la Oficiul Roman pentru Imigrari o cerere motivata privind necesitatea incadrarii in munca a strainului, un certificat constatator emis de Registrul Comertului cu privire la existenta unei sentinte judecatoresti definitive pentru savarsirea de infractiuni sau la declararea starii de faliment, scrisoare de bonitate eliberata de banca, certificat de atestare fiscala emis de Administratia Financiara privitor la plata la zi a datoriilor catre bugetul de stat si o adeverinta eliberata de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca privitoare la forta de munca disponibila pentru locul vacant. De asemenea, mai trebuie atasat CV-ul strainului, declaratia pe proprie raspundere a acestuia conform careia nu are antecedente penale, este apt medical si cunoaste limba romana la nivel minim, copia documentului de trecere a frontierei sau copia permisului de sedere, doua fotografii tip 3/4 ale strainului, copia actului de studii necesar ocuparii postului, tradus si supralegalizat si copiile documentelor ce atesta pregatirea profesionala obtinuta in afara sistemului de invatamant care sa ateste experienta profesionala, traduse si supralegalizate. Angajatii care vor sa lucreze permanent aici, tot la Oficiul pentru Imigrari mai trebuie sa depuna, pe langa actele enumerate mai sus, si fisa postului, organigrama cu precizarea functiilor ocupate si vacante, dovada publicarii anuntului intr-un cotidian, copia procesului-verbal intocmit in urma selectiei realizate si copia actului de studii necesar ocuparii postului, la care se poate adauga, dupa caz, atestatul de recunoastere eliberat de Ministerul Educatiei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pasaport viza itm registrul comertului administratia financiara
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1245 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014762 (s)