Cum poti muri daca nu dormi

Publicat: 27 apr. 2010

La sfarsitul anului 1800 Thomas Edison a inventat becul. Nici prin gand nu-i trecea atunci ca marea sa inventie va duce lumea la privarea de somn pe scara larga. 1n 1900, adultii dormeau in medie 9 ore pe noapte, iar in 2000 doar 7 ore. Corpul nostru nu a evoluat pentru a avea nevoie de mai putine ore de somn insa noi dormim din ce in ce mai putin. In secolele trecute, somnul nostru a fost influientat de miscarea naturala a pamantului, dormeam atunci cand era intuneric si ne trezeam cand era lumina. Acum, datorita dezvoltarii luminii artificiale durata orelor de somn a scazut. Stimulente cum ar fi cofeina au contribuit si ele la lipsa noastra de somn.
Acum, cand toti dormim mai putin, ar trebui sa stiti care sunt principalele cinci moduri prin care privarea de somn va poate ucide:
1. Ai putea muri intr-un accident de masina
Se estimeaza ca majoritatea accidentelor de masina au loc deoarece soferii conduc intr-o stare avansata de oboseala si somnolenta. Acest lucru contribuie la mii de morti si raniti anual pe drumurile noastre.

2. Ai putea muri la locul de munca
Esti cu siguranta judecat la locul de munca in mod regulat. Faptul ca nu dormi suficient ar putea contribui la afectarea performantei tale la locul de munca sau chiar pierderea serviciului. Mai rau, in cazul in care munca ta implica folosirea utilajelor grele, sau conducerea unui vehicul motorizat cum ar fi un camion, autobuz sau stivuitoare, ai putea rani sau ucide pe cineva sau ai putea muri chiar tu.

3. Ai putea deveni iritabil, depresiv si suicidar
Somnul profound este esential pentru odihna si pentru senzatia de bine, pentru a-ti reincarca bateriile. Daca nu dormi suficient, acest lucru te va face sa devii trist si contribuie la dificultati in relationare. Daca aceasta este o boala cronica, atunci starea ta de depresie prelungita ar putea duce la ganduri de sinucidere.

4. Te poti ingrasa
Obezitatea este o problema majora in zilele noastre. Aceasta contribuie la moartea prematura de la probleme cum ar fi infarctul miocardic si accidental vascular cerebral. In timp ce obiceiurile alimentare nesanatoase duc la lipsa somnului, acesta este probabil un factor din cauza caruia te vei ingrasa. Lipsa somnului duce la scaderea leptinei, care este un hormon ce are impact asupra apetitului alimentar. Valorile crescute ale acestui hormon suprima pofta de mancare. Daca dormi prea putin, nivelul leptinei scade, iar tu vei avea o pofta mai mare de mancare lucru ce duce la cresterea in greutate. Deci daca vei dormi indeajuns, poti scapa de pofta de mancare.

5. Ai putea dezvolta diabet zaharat
Diabetul este asociat cu un nivel crescut de zahar in sange. Aceasta boala este una din primele cauze ale orbitului si pune viata in pericol prin nenumaratele complicatii pe care le poate dezvolta. Si astfel se scurteaza viata. Exista dovezi ca lipsa de somn poate duce la schimbari metabolice care provoaca diabet zaharat.loading...

Adauga un comentariu