Magazin

Cum poți prelungi durata de viață a bateriilor aparatului foto

Publicat: 22 sept. 2022

Bateriile pentru aparatul foto sunt accesorii consumabile, așa că nu trebuie să te aștepți că le vei folosi o veșnicie. Cu toate acestea, bateriile – mai ales cele reîncărcabile – sunt făcute să te țină o perioadă îndelungată, chiar dacă folosești aparatul foto zilnic.

De aceea, nu e deloc plăcut să constați că te lasă mai devreme decât te așteptai, mai ales dacă se întâmplă într-un moment când ai mare nevoie de ele.

Nu vrem să (mai) ai parte de o astfel de experiență, așa că îți venim în ajutor cu câteva ponturi simple pentru a prelungi durata de viață a bateriilor aparatului foto.

Folosește cabluri de încărcare compatibile

Cel mai des, bateriile reîncărcabile cedează înainte de vreme din cauza folosirii unor cabluri de încărcare neadecvate. Prin urmare, când îți achiziționezi un set de astfel de baterii, asigură-te că ai la dispoziție și un cablu adaptor pentru aparatele foto compatibil cu modelul respectiv.

Nu e deloc dificil să găsești cablul potrivit pentru că în specificațiile fiecărui produs de acest gen se precizează și tipurile de baterii cu care este compatibil. Dacă ai deja un cablu de încărcare și ești mulțumit de el, atunci alege baterii care sunt compatibile cu el. Chiar dacă se încarcă și cu alt tip de cablu, randamentul maxim îl vei obține doar cu un cablu special creat pentru acel model de baterii.

Utilizează cât mai rar ecranul LCD

Dacă ai un aparat cu ecran LCD, trebuie să știi că această componentă consumă multă energie și grăbește descărcarea bateriilor. De aceea, este bine să îl folosești doar atunci când nu ai alternativă.

De exemplu, poți dezactiva ecranul LCD atunci când faci fotografii, iar în locul lui să folosești vizorul optic pentru a prinde cadrele perfecte. Aceasta nu va afecta cu nimic calitatea imaginilor și te va ajuta să faci mai multe fotografii.

De asemenea, în loc să examinezi fiecare fotografie pe aparat, amână momentul până când vei ajunge acasă sau le vei transfera pe alt suport. În acest mod, nu mai folosești display-ul aparatului și economisești energie.

Dacă totuși e necesar să folosești ecranul LCD, setează-i un nivel de luminozitate mai scăzut, pentru a reduce astfel consumul.

Nu opri și porni aparatul în mod repetat

Nu faci deloc economie închizând aparatul și pornindu-l la fiecare 5 minute. Din contră, se poate spune că în acest fel grăbești epuizarea bateriilor, pentru că aparatul consumă mai mult decât dacă l-ai lăsa pornit în stand-by.

La fiecare pornire, aparatul consumă o anumită doză de curent și se estimează că astfel se pierde circa un minut din durata de viață a bateriei. Pare puțin, dar dacă închizi și deschizi aparatul de 30 de ori în timpul unei sesiuni de fotografii, ai scurtat cu jumătate de oră perioada de utilizare.

Dacă vrei să conservi cu adevărat energia bateriilor, activează modul „Sleep” care va face aparatul să intre în stand-by după o anumită perioadă de neutilizare. Poți alege această perioadă chiar tu din setări; ea începe de la 10-30 de secunde până la 10 minute sau mai mult.

În modul „Sleep”, consumul de energie este insignifiant, iar aparatul se activează mult mai rapid decât la apăsarea butonului de pornire. În plus, sare și peste etapa în care pe display este afișat un mesaj introductiv care contribuie, de asemenea, la epuizarea mai rapidă a bateriei.

Partea bună referitoare la acest mesaj este că îl poți dezactiva din setări și astfel nu va mai apărea la fiecare pornire a aparatului.

Să nu uităm nici de blitz, care este indispensabil în anumite condiții, dar totodată consumă și multă energie. În consecință, folosește-l strict atunci când e necesar și nu uita să-l dezactivezi când nu mai ai nevoie de el!

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/_5DScz81DYo
Adauga un comentariu