Magazin

Cum poți rezolva o urgență stomatologică în Iași

Publicat: 29 iul. 2021

Atunci când urgențele stomatologice sunt tratate cu seriozitate, riscul apariției posibilelor complicații este unul foarte redus. Problemele apărute la nivelul cavității orale pot fi rezolvate de către medicii stomatologi, care îți pot oferi tratamentul potrivit calmării disconfortului și posibilitatea de a-ți relua rutina într-un timp scurt. Deși este foarte important ca afecțiunile orale să fie prevenite, tocmai pentru a nu te confrunta cu situații delicate, precum urgențele stomatologice, este foarte bine să știi faptul că, în ziua de astăzi, cele mai multe clinici stomatologice te pot ajuta să îți rezolvi problemele dentare urgente. Pentru a te asigura că și tu poți primi ajutorul de care ai nevoie într-o situație de urgență, este bine să ai o asemenea clinică în vedere.

Urgențele stomatologice pot fi de mai multe tipuri. Deși cele mai multe apar în urma evoluției afecțiunilor dentare netratate la timp, te poți confrunta cu o urgență stomatologică chiar și în urma unui accident.

Iată care sunt cele mai des întâlnite situații în care este necesar să te prezinți cât mai rapid în cabinetul medicului stomatolog:

Fractura, luxația sau avulsia dentară

 Toate acestea reprezintă urgențe stomatologice, care necesită intervenția cât mai rapidă a medicului stomatolog. În cele mai multe cazuri, oricare dintre cele trei urgențe apar în urma unor accidente sau a unor lovituri.

Fractura dentară poate apărea atât la nivelul unui dinte, cât și la nivelul maxilarului sau a mandibulei. De cele mai multe ori, aceste probleme sunt însoțite de disconfort puternic, dureri spontane la mișcare sau vânătăi la nivelul feței.

Luxațiile pot apărea la nivelul articulației temporo-mandibulare, adică poți observa deplasarea maxilarului inferior spre zona din față sau în lateral. Deplasarea poate fi însoțită de imposibilitatea închiderii complete a gurii.

Avulsia dentară înseamnă eliminarea accidentală a unui dinte din alveola sa, adică momentul în care, în urma unui accident, dintele iese complet din gingie.

Toate acestea reprezintă urgențe stomatologice ce necesită intervenția cât mai rapidă a medicului stomatolog, pentru a te ajuta să controlezi durerea și posibila sângerare (în cazul avulsiei dentare). Deși unele accidente ce pot duce la urgențe stomatologice pot fi prevenite, cu un nivel ridicat al atenției, unele dintre ele se pot întâmpla atunci când te aștepți cel mai puțin. Tocmai de aceea, este foarte important să știi care este clinica stomatologică unde poți cere ajutorul. Cele mai multe clinici din ziua de astăzi au un program special pentru urgențe de acest tip și te pot ajuta în cel mai scurt timp.

Dureri, sângerări sau inflamări

 Toate acestea pot reprezenta simptome ale afecțiunilor orale care nu sunt tratate la timp de către medicul stomatolog și ajung într-un stadiu foarte avansat.

Conform Healthline, durerile de la nivelul dinților pot fi cauzate de mai multe probleme, de la carii dentare ajunse la nervul dintelui și până la infecții la nivelul rădăcinii dintelui. Chiar și produsele utilizate pentru albirea dinților acasă, care sunt folosite incorect, pot provoca dureri dentare.

Atunci când vorbim despre sângerări la nivelul cavității orale, putem vorbi din nou despre numeroase cauze, de la sângerările provocate de afecțiunile gingivale, precum boala parodontală sau parodontoza, așa cum este cunoscută de către cele mai multe persoane, și până la sângerări abundente apărute în urma extracțiilor dentare.

Nu în ultimul rând, și inflamările apărute la nivelul cavității orale reprezintă urgențe stomatologice și necesită intervenția cât mai rapidă a medicului stomatolog. De exemplu, dacă observi abcese dentare, inflamații dureroase și difuze din jurul rădăcinii dintelui sau din spațiul dintre gingie și dinte sau umflături dureroase la nivelul gingiilor, este foarte important să știi că te confrunți cu o urgență stomatologică.

Indiferent de problema pe care o ai, fie ea provocată de un accident sau de evoluția rapidă a unei afecțiuni orale, este necesar să nu urmezi un tratament medicamentos fără prescripția medicului și să nu încerci diferite metode de tratare a problemei acasă. Aparatura modernă și noile tehnici utilizate în ziua de astăzi în clinicile stomatologice te pot ajuta să îți recapeți sănătatea orală rapid și sigur. Este foarte important să știi faptul că medicul stomatolog te poate ajuta nu doar să calmezi simptomele urgenței stomatologice, ci să tratezi cauzele care au dus la apariția acesteia. În acest fel previi reapariția problemelor orale în viitor și te bucuri de sănătatea danturii pe termen lung.

Pune sănătatea pe primul loc și alege să previi urgențele stomatologice prin vizitele regulate la medic, prin respectarea regulilor de igienă orală și prin atenția acordată activităților ce pot provoca accidente.

Adauga un comentariu