Actualitate

Cum poti sa demolezi un monument istoric din Iasi si sa scapi nepedepsit – FOTO

Publicat: 22 ian. 2013

@ Casa care a apartinut scriitoarei Magda Isanos, sotia poetului si romancierului Eusebiu Camilar, a fost demolata ilegal de o serie de indivizi care au ajuns in posesia cladirii @ Imobilul se afla pe strada Closca numarul 19 A @ Desi prin demolarea cladirii a fost savarsita o fapta penala, procurorii i-au iertat de doua ori pe faptasi

Inca o cladire cu importanta istorica a fost demolata. Si, desi este vorba despre o fapta penala, autorii au ramas nepedepsiti. Este vorba de cladirea de pe strada Closca nr. 19 A, unde a locuit scriitoarea Magda Isanos, sotia poetului si romancierului Eusebiu Camilar. De altfel, o buna perioada de timp, in aceasta casa a locuit impreuna cu sotia sa si Eusebiu Camilar. Cladirea, care dateaza de la inceputul secolului XX, a fost clasata ca fiind monument local de tip B. Desi cladirea mai putea fi restaurata, aceasta a disparut in urma cu doi ani, fiind demolata ilegal. In prezent, in locul cladirii a mai ramas doar un teren gol, unde mai pot fi vazute cateva caramizi. Reprezentantii Directiei Judeteane pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National din Iasi sustin ca demolarea a fost facuta de un anume Vasile Irimia, fara insa sa existe si autorizatiile necesare.

„In momentul de fata suntem in procese pentru un imobil de pe strada Closca, nr. 19 A. S-a facut demolarea fara autorizatie, cladirea fiind monument istoric. S-a depus o cerere prin care ni s-a cerut declasarea monumentului. A venit cel care sustine ca este proprietarul imobilului si a cerut declasarea monumentului. Nici nu se discutase cererea de declasare, ca deja cladirea era demolata. Dosarul penal a fost solutionat initial prin neinceperea urmaririi penale si s-a continuat cu procesul civil”, au declarat reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National Iasi. Vasile Irimia nu a putut fi contactat de catre reporterii BUNA ZIUA IASI.

Fapta penala legata de demolarea acestui monument a fost cercetata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi, in cadrul dosarului penal nr. 512/p/2010. In acest dosar, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale fata de persoanele implicate in demolarea cladirii. Solutia a fost infirmata in instanta, judecatorii dispunand inceperea urmaririi penale. Dar si dupa aceea, anchetatorii au decis sa-i ierte pe faptasi.

S-a furat caramida cu caramida

Multe dintre monumentele istorice din Iasi au fost lasate in voia sortii, devenind de-a lungul anilor adapost pentru animale si oamenii strazii. Asta s-a intamplat si cu cladirea de pe strada Closca numarul 19 A, care a fost pentru cativa ani locuinta celor doi scriitori, Magda Isanos si Eusebiu Camilar. Aceasta ajunsese in paragina, timp de mai multi ani, a fost vandalizata, iar bucati din zid au inceput sa dispara. Cei care locuiesc in apropiere de fosta locuinta a scriitoarei sustin ca zilnic veneau persoane care furau tot ce puteau, iar timp de cateva luni, cladirea a fost locuita de niste persoane fara adapost. „Nici nu stiam ca este monument istoric sau ca a locuit aici o scriitoare. Dar am vazut ca se furau caramizi mereu. Asta a fost acum doi ani. La un moment dat au stat aici niste oameni ai strazii. Dar si ei carau caramizi pe care le vindeau. Acum nu mai e nimic aici, dupa cum vedeti si dumneavoastra. Din cate stiu, acum doi ani a fost demolata”, a spus unul dintre localnicii de pe strada Closca.loading...

Comentarii
  • cei de la inspectoratul pentru cultura ce pazesc? asta este treaba lor. Dar si astia sunt lasati sa faca ce vor, adica nimic niciodata ca in orice institutie de stat.Ia sa-i pui sa munceasca la privat o saptamana….

Adauga un comentariu