Sanatate

Cum poți scăpa de frica de boală: Tratament și obiceiuri care te ajută să depășești ipohondria

Publicat: 01 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum poți scăpa de frica de boală Tratament și obiceiuri care te ajută să depășești ipohondria
Ipohondria reprezintă preocuparea exagerată a unei persoane în ceea ce privește sănătatea sa

Există persoane care simt o frică de boală, aceasta de obicei se instaurează în psihic după ce o persoană citește diverse materiale sau urmărește știri despre o anumită boală. Sunt cazuri în care aceste persoane sunt atât de panicate încât li se pare că dezvoltă simptome pentru ea. În termeni medicali, frica de o afecțiune se numește ipohondria.

Ipohondria reprezintă preocuparea exagerată a unei persoane în ceea ce privește sănătatea sa, manifestată prin credințe și atitudini iraționale față de corpul său, prin teama de a avea o maladie gravă. Specialiștii au observat că pandemia cauzată de virusul Covid-19 a accentuat ipohondria în rândul oamenilor.

femeie care tine mana la gura si pare speriata
Declanșarea ipohondriei poate avea la bază experimentarea unor evenimente traumatizante

Frica de boală îți poate afecta sistemul gastrointestinal și cel cardiovascular

Declanșarea ipohondriei poate avea la bază experimentarea unor evenimente traumatizante, a unor boli grave în copilărie atât la nivel personal, cât și în cadrul familiei. De asemenea, aceasta poate apărea după decesul unei persoane dragi în urma unei boli incurabile sau a unor complicații medicale.

Această tulburare psihică se manifestă în felul următor: persoana este foarte preocupată față de o boală fizică, simțind o frică permanentă de îmbolnăvire și prezentând o tendință de a merge la mai mulți medici, în speranța de a găsi pe cineva care să confirme presupusa boală. Ipohondrul nu poate fi învins nici cu ajutorul rezultatelor bune a analizelor. Dimpotrivă, anxietatea poate crește tot mai mult, persoana continuând să creadă că suferă de o boală incurabilă.

Dacă o persoană zi de zi simte această frică de boală poate ajunge la depresie. Fiind mereu într-o stare de stres și anxietate poate dezvolta și alte afecțiuni foarte grave.

femeie care vorbeste la telefon si este foarte speriata
Dacă o persoană zi de zi simte această frică de boală poate ajunge la depresie

Din nefericire, această convingere nejustificată ajunge să afecteze bună funcționare a organismului. Chiar dacă pacientul nu suferă de nicio afecțiune medicală reală își poate afecta sistemele gastrointestinale și cel cardiovascular. Aceste sisteme sunt nevoite să suporte o permanentă tensiune excesivă, din această cauză dezvoltă prin prisma stresului, probleme cu digestia și cu funcționarea inimii.

Frica de boală: Cum poți să te eliberezi de ipohondrie

Diagnosticarea ipohondriei poate fi foarte dificilă deoarece persoanele care suferă de aceasta afecțiune sunt convinse că simptomele sunt cauzate de o boală medicală. Pentru a scăpa de frica de boală, pacienții sunt nevoiți să urmeze o terapie cu un psiholog. Acesta va stabili un diagnostic în conformitate cu atitudinea și comportamentul pacientului. De cele mai multe ori, specialiștii recomandă pentru prevenirea unor recidive, terapia cognitiv-comportamentală.

Specialiștii spun că psihoterapia și consilierea constantă a unui psiholog te poate ajuta să depășești această tulburare și să o tratezi. De asemenea, persoanele care simt o frică mai puternică, prezentând probleme neurologice trebuie să ia medicamente antidepresive și anxiolitice.

barbat la o consultare la un psiholog
Specialiștii spun că psihoterapia și consilierea constantă a unui psiholog te poate ajuta să depășești această tulburare

Deosebit de importantă este atenția și susținerea din partea familiei și a prietenilor, comunicând cu aceștia poți scăpa de ipohondru.  De asemenea, un stil de viață activ și practicarea unor exerciții de relaxare, precum meditația, exerciții respiratorii sau un program echilibrat vor contribui la depășirea acestei frici. Este important să eviți alcoolul și drogurile deoarece acestea pot accentua frica de boală.

femeie care isi tine capul aplecat in jos
Pentru a scăpa de frica de boală, pacienții sunt nevoiți să urmeze o terapie cu un psiholog
Adauga un comentariu