Eveniment-Social

Cum poti trece mai usor peste zilele caniculare. Vezi ce spun medicii

Publicat: 21 iun. 2016

In aceasta perioada cu temperaturi foarte ridicate, medicii indeamna populatia sa respecte cu strictete sfaturile specialistilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11:00-18:00.  In perioada caniculara, medicii recomanda sa se consume intre 1,5 si 2 litri de lichide, fara a astepta senzatia de sete. Este indicat un pahar de apa sau echivalentul acestuia la fiecare 15-20 de minute. De asemenea, medicii sfatuiesc iesenii sa consume fructe si legume proaspete, in special cele care contin o cantitate mare de apa.

„O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa. Se recomanda sa se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului împotriva caldurii. Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina, cafea, ceai, cola sau de zahar, sucuri racoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice”, au spus reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP)Iasi.

Pe parcursul zilei, sunt indicate dusurile caldute, iar daca aveti aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decât temperatura ambientala. „Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitati activitatile în exterior care necesita un consum mare de energie si aveti grija de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita. Pastrati contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt în vârsta sau cu dizabilitati, interesându-va de starea lor de sanatate”, au mentionat reprezentantii DSP.  loading...

Adauga un comentariu