Actualitate

Cum poti trece un examen fara a invata: 10 trucuri pentru a raspunde corect la teste-grila

Publicat: 18 ian. 2016

Perioada examenelor e mai aproape decat ti-ai dori si, probabil, ai inceput sa resimti stresul care insoteste sesiunea. Totusi, daca ai un examen grila pentru care nu ai reusit sa inveti, iar timpul nu e de partea ta, avem o veste buna.

Revista The Idealist a realizat un material cu ajutorul careia acest tip de teste pot fi trecute fara a invata. Cele 10 strategii (de care nu ar trebui sa abuzezi) sunt:

1. Daca un raspuns este mai lung, mai complex decat celelalte, este raspunsul corect
De ce s-ar stradui un profesor sa scrie atat de mult pentru o optiune care nu este cu adevarat necesara? Conceperea variantelor de raspuns presupune un efort din partea profesorilor, iar inventarea unui raspuns complex nu are logica. Prin urmare, raspunsul cel mai amplu, trebuie sa fie cel corect.

2. Optiunea „Toate variantele anterioare sunt corecte” este raspunsul corect
Pentru un profesor este simplu sa construiasca raspunsuri adevarate la intrebarile de tip grila, pentru ca nu e necesar decat sa copieze sintagmele, exact asa cum sunt scrise in manual/ cursuri. Raspunsurile false necesita insa un efort creativ. De aceea, pentru a le intinde capcane studentilor prefera sa creeze grile cu mai multe variante de raspuns adevarate si sa adauge si varianta „toate sunt adevarate”.

3. Optiunea „Toate variantele anterioare sunt false” este un raspuns gresit
Dupa cum afirmam, alternativele false sunt mai greu de creat. Pentru ca „toate variantele sa fie false” sa fie un raspuns corect, profesorul ar trebui sa aiba prea mult timp liber, ceea ce nu se intampla.

4. Raspunsurile care contin cuvinte precum „niciodata” sau „intotdeauna” sunt false
Cand un profesor vrea sa creeze optiuni de raspuns false, aproape intotdeana adauga unei propozitii adevarate cuvintele „niciodata” sau „intotdeauna”. Avand in vedere ca, in general, exista exceptii de la orice regula, cu aceste cuvinte se creeaza variante false fara un prea mare efort de creatie.

5. Alternativa corecta se deduce cu ajutorul altor intrebari din text
Daca ai indoieli la una sau mai multe intrebari, inainte de a raspunde sau de a lua decizia sa nu raspunzi deloc, citeste tot testul si cauta continutul. Din dorinta de a face grilele cat mai repede, multi profesori folosesc acelasi subiect (tema, capitol, concept) pentru a realiza mai multe intrebari. Evident, aceste intrebari nu se succed, deci nu incepe sa bifezi pana nu parcurgi toate intrebarile.

6. Daca nu are concordanta sintactica de gen sau numar, varianta de raspuns este falsa
Trucul acesta are aplicabilitate pentru multe intrebari de examen. De exemplu, daca enuntul cere elemente (la plural), iar unul din raspunsuri precizeaza doar un element, este fals. Daca intrebarea cere un termen masculin, dar raspunsul e la feminin, din nou, este fals. Pare evident, totusi, in graba de a termina grila, profesorii ignora aceste aspecte.

7. Daca dintre toate variantele doar una contine un numar/numere, aceea este falsa
Daca profesorul vrea sa obtina un raspuns fals, varianta care necesita cel mai putin efort este sa foloseasca o informatie adevarata, schimbandu-i insa informatia numerica. Este extrem de simplu sa schimbi un numar cu alta, un an cu altul, o cantitate cu alta cantitate.

8. Variantele care contin conjunctia „si” sunt false
Conform explicatiilor psihologilor, pentru a minimiza efortul, profesorii nu trebuie decat sa aleaga raspunsuri adevarate si sa le schimbe sau sa le adauge rapid un cuvant pentru a le face false. O optiune la indemana este de a adauga informatiei corecte o „extensie” falsa cu ajutorul conjuctiei „si”.

9. Variantele de raspuns care contin greseli ortografice sunt false
Alternativele corecte sunt de obicei copiate din textul original (copy-paste). Profesorii utilizeaza aceleasi cursuri in fiecare an, prin urmare, este aproape imposibil ca greselile sa treaca neobservate. Variantele false de la examene sunt improvizate si nu sunt revizuite. Prin urmare, raspunsurile false sunt cele in care pot aparea greseli de dactilografiere.

10. Daca intrebarea apare la unul din examenele din anii anteriori, varianta corecta este aceeasi
Daca esti student la o universitate si nu faci apel la colegii mai mari pentru a afla care au fost subiectele din anii anteriori, inseamna ca ajungi rar la facultate sau ca nu ti-ai dat seama inca de felul in care functioneaza sistemul la tine in facultate. Imprieteneste-te cu colegii pe holuri sau la cafenea si iti vei da seama ca multe intrebari/subiecte se repeta de la un an la altul.loading...

Adauga un comentariu