Culinar

Cum pregătești foi pe dosul tăvii fragede și aromate? Rețetă veche, preluată de la bunica

Publicat: 13 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum pregătești foi pe dosul tăvii fragede și aromate Rețetă veche preluată de la bunica
Traferă foile pe dosul tăvii, decupează-le frumos și înțeapă-le, din loc în loc, cu o furculiță (pentru că, în timpul coacerii, se pot deforma).

Dacă nu știi cum să pregătești foi pe dosul tăvii fragede și aromate, special pentru prăjituri, ai ajuns în locul potrivit! În acest articol, ți-am pregătit o rețetă veche de foi, preluată de la bunica.

Prăjiturile preparate cu foi pe dosul tăvii sunt tare deosebite, deoarece ies aspectuoase, grație jocului de culori care se formează între foi și creme. Foile pregătite în acest fel ies uniforme și, deși pot părea uscate la început, se frăgezesc pe parcurs, datorită cremelor cu care sunt umplute.

Iată de ce ingrediente ai nevoie, pentru a obține cele mai bune foi pe fundul tăvii. Dacă îți plac prăjiturile, încearcă și prăjitura Albă ca Zăpada super cremoasă.

prăjitură cu foi pe dosul tăvii
Prăjiturile preparate cu foi pe dosul tăvii sunt tare deosebite, deoarece ies aspectuoase, grație jocului de culori care se formează între foi și creme.

Cum pregătești foi pe dosul tăvii fragede și aromate?

Pentru a pregăti cele mai bune foi pe dosul tăvii, ai nevoie de: patru gălbenușuri, 12 linguri de zahăr, 12 linguri de ulei, 12 linguri de lapte, un praf de sare, o linguriță de praf de copt, un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu sau o linguriță de amoniu pentru prăjituri, o linguriță de oțet de mere, 650-700 de grame de făină și arome (vanilie, lămâie, rom).

Din aceste ingrediente obții trei foi de 30-40 de centimetri. Spor la gătit!

Mod de preparare

Într-un bol încăpător pune gălbenușurile și presară puțină sare peste ele. Amestecă-le bine, apoi adaugă zahărul și aromele preferate. Poți pune esență de vanilie (sau extract), esență de lămâie (sau coajă de lămâie), esență de rom și altele. Ai grijă să nu exagerezi și să folosești doar două lingurițe dintr-o singură aromă, fără să le amesteci.

Mixează gălbenușurile cu zahărul, până când acesta se topește, iar compoziția devine spumoasă. Adaugă, apoi, treptat, uleiul și laptele. După fiecare amestec, omogenizează compoziția. Nu uita să pui bicarbonatul sau amoniul stins în oțet.

În final, adaugă și făina amestecată cu praful de copt, până când obții un aluat omogen, ușor ferm și nelipicios. Treptat, adaugă și făina, până când observi că aluatul nu se mai lipește de mâini.

Acoperă aluatul cu o folie protectoare și lasă-l să se odihnească, la temperatura camerei, timp de aproximativ 20 de minute.

Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, cu zece minute înainte de a întinde foile. Împarte aluatul în trei părți egale, apoi întinde-le pe masa pe care ai presărat puțină făină. Pe dosul tăvii pune puțin ulei, apoi preasară făină. Pentru a întinde foile, folosește un sucitor. Transferă foile pe dosul tăvii, decupează-le frumos și înțeapă-le, din loc în loc, cu o furculiță (pentru că, în timpul coacerii, se pot deforma).

Foaia de aluat se coace 3-5 minute la 180 de grade. Aceasta nu trebuie rumenită, ci doar uscată, pentru că se coace foarte repede. Tăvile pot fi puse toate odată, dacă ai ventilație la cuptor.

Foile pot fi umplute cu orice fel de cremă îți dorești. Odată umplute, ele se hidratează și cresc în dimensiuni. În ceea ce privește albușurile, acestea pot fi păstrate la congelator și folosite la alte prăjituri.

foi pe dosul tăvii
Traferă foile pe dosul tăvii, decupează-le frumos și înțeapă-le, din loc în loc, cu o furculiță (pentru că, în timpul coacerii, se pot deforma).
Adauga un comentariu