Scriitori

Cum putem evita cacofoniile? De ce este „şi“-ul intermediar inadecvat

Publicat: 10 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum putem evita cacofoniile De ce este şi-ul intermediar inadecvat
Cacofonia

Cum putem evita cacofoniile, aşa numitele greşeli în vorbire, fără să pară un lucru forţat. Disonanta, după cum mai este numită, reprezintă asocierea neplăcută de sunete și de cele mai multe ori trebuiesc evitate. Aceastea mai poartă denumirea de disonanță și sunt întâlnite în lingvistică și în muzică. Eufonia este termenul antonim al cacofoniei.

Cum putem evita cacofoniile şi de ce trebuiesc evitate?

Pentru început trebuie lămurit faptul că disonanta nu este o greşeală propriu-zisă. Faptul că două litere rostite împreună suna urât dă o altă esteica convorbirii care de multe ori este deranjantă. Foarte mulţi lingvişti critica într-un mod dur cacofonia, însă aceasta este foarte des întâlnită la autori.

De ce ar trebui să o evităm? De fiecare dată când evităm o disonanţă discursul nostru va suna mult mai plăcut, lucru care îi va face pe receptori să devină mai atenţi la ceea ce spunem.

Atenţie! În încercarea de a evita cacofoniile se crează greşeli mult mai mari. Spre exemplu, multe persoane tind să reformuleze astfel: „ca,(virgulă) cadou” sau „ca şi cadou”. Ambele variante sunt greşite deoarece atrag şi mai mult atenţia asupra cacofoniei, iar pronunţat „ca virgulă cadou” nu sună bine deloc, ba chiar înrăutăţeşte situaţia. Folosirea acestei sintagme este corectă doar atunci când „ca şi” poate fi înlocuit cu „la fel ca”. Exemplu: „Ca și laptopul, și PC-ul te ajută să intri pe Internet”.

Modul cel mai uşor pentru a evita o cacofonie este acela de a reformula propoziţia sau de a folosi sinonime. Iată câteva exemple în rândurile de mai jos:

Exemple:

Greşit: „I-am dat lui Lucian ca cadou o carte super !”

Corect: „I-am făcut cadou lui Lucian o carte super !”

Greşit: „Te porţi că copii de la colţul străzii !”

Corect: „Te porţi precum copii de la colţul străzii !”

ATENTIE! Evitati adăugărea cuvântului „ŞI“. (Exemplu: „Eu ca cadru didactic“ – poate fi reformulat în: „Eu, în calitate de cadru didactic“. Nu avem de ce să spunem niciodată „Eu, ca şi cadru didactic“).

Cele mai des întâlnite cacofonii din limba romana sunt: la/la; să/să; că/că; că/ce(ci); că/că; cu/co; că/co; că/cu; că/când;

Cacofonii acceptate în limba romană

Cacofoniile sunt intenționat evitate de vorbitori, atât în vorbire cât și în scrierea îngrijită, considerând că astfel de succesiuni de sunete stânjenesc transmiterea corectă a mesajului. În încercarea lor de a evita astfel de situații, anumiți vorbitori ai limbrii romane ajung să facă greșeli gramaticale propriu-zise (cacologii), de exemplu prin introducerea între cele două cuvinte implicate a cuvântului virgulă.

O serie de cacofoníi sunt acceptate în limba română deoarece sunt foarte greu de evitat. Dintre acestea trebuie amintite Ion Luca Caragiale, Biserica Catolică, banca comercială, tactica cavalerească, epoca capitalistă, fizica cuantică etc.

Mai mulți scriitori celebri din România precum Ion Coja, George Pruteanu sau Andrei Pleșu au criticat tendințele excesive ale unora de a evita astfel de cacofonii.

Cacofonile sunt prezente și în alte limbi

Cum putem evita cacofoniile probabil se întreabă şi vorbitorii altor limbi având în vedere că acestea nu se regăsesc doar în limba romană.

Exemple:

Spaniolă: „Y déjame muriendo / un no sé qué que quedan balbuciendo” (San Juan de la Cruz, Cántico Espiritual, siglo XVI).

Franceză: „Non, îl n’est rien que Nanine n’honore” (Voltaire, Nanine, III, 8)

Adauga un comentariu