Stiri medicale

Cum putem preveni accidentul vascular cerebral? Tratament medicamentos si kinetoterapie

Publicat: 20 ian. 2013

Putem vorbi de un caz de AVC in momentul in care, dintr-o anumita cauza, o parte a creierului este privata de cantitatea necesara de sange si, implicit, de oxigen si substantele nutritive necesare bunei functionari. In mare exista doua modalitati prin care se produce acest lucru si in functie de care vorbim de AVC ischemic (o artera este blocata de un vas de sange) si AVC hemoragic (cauza este ruperea unui vas de sange). Fara ajutorul sangelui celulele nervoase ale zonei afectate nu mai functioneaza. Acest lucru poate fi fatal daca nu se intervine la timp.

Pentru a putea interveni de urgenta in astfel de cazuri este necesara o buna cunoastere a simptomelor posibile:
Tulburari de vedere si de echilibru; Somnolenta nejustificata, greata si dureri bruste de cap; Probleme de coordonare a membrelor sau amortirea fetei, mainii sau piciorului de obicei fie pe partea dreapta, fie pe partea stanga; Tulburari ale memoriei, dificultati de vorbire, de intelegere. Acestea sunt insa simptomele generale care ar trebui sa ne trimita la serviciile de urgenta. Ele difera insa daca avem de-a face cu un AVC ischemic sau hemoragic. Una dintre diferentele importante in simptomatologie este ca, in cazul unui AVC ischemic, simptomele apar brusc, in cateva secunde. In cazurile hemoragice simptomele se manifesta treptat, chiar si in cateva ore.

Cum putem preveni accidentul cerebral?
Factorii de risc ai AVC-ului sunt atat controlabili, cat si necontrolabili. Daca nu ne putem lupta cu ereditatea, afectiunile cardiace congenitale, sexul (barbatii sunt mai predispusi ca femeile) sau varsta, obezitatea, hipercolesterolemia, hipertensiunea arteriala, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool sau diabetul zaharat pot fi prevenite si ameliorate. Preventia AVC-ului, mai ales in cazul tinerilor, se poate face prin adoptarea unui regim de viata echilibrat: o alimentatie sanatoasa si completa insotita de activitati sportive regulate.

Tratament medicamentos si kinetoterapie
O persoana se poate recupera in urma unui accident vascular cerebral, daca acesta este abordat inca de la primele semne. Dupa consultul de specialitate este necesara realizarea unei tomografii craniene computerizate sau a unui RMN pentru a descoperi daca este ischemic sau hemoragic. In functie de rezultatele investigatiei, tratamentul se diferentiaza. Astfel, in cazul unui AVC ischemic se incearca restabilirea circulatiei sangvine in zonele afectate. In cazul unui AVC hemoragic eforturile se vor concentra pe controlarea hemoragiei. Medicatia se va administra numai sub supraveghere medicala. Dupa stabilizarea pacientului, acesta va urma un tratament medicamentos de preventie pe durata intregii vieti. In cazurile in care pacientul ramane cu sechele este necesar tratamentul kinetoterapeutic, pentru recuperarea abilitatilor fizice. De multe ori este necesara si interventia unui psihoterapeut, acceptarea invaliditatii fiind foarte dificila si ingreunand procesul de recuperare. Si familia pacientului este de multe ori afectata deoarece este dependent de ajutorul ei. Sentimentul de neputinta si frustrarile il pot face pe pacient agresiv si depresiv.

 loading...

Adauga un comentariu