Boli si tratamente

Cum recunoastem pneumonia si cum o tratam

Publicat: 28 mai 2014
Locul in care apare pneumonia este una dintre cele mai importante caracteristici pe care medicii le iau in considerare. Pneumonia poate sa apara la persoane care traiesc in comunitate, la pacientii internati in spital sau la persoanele internate in alte institutii (aziluri de batrani).
Locul dobandirii pneumoniei ajuta adeseori la identificarea microorganismului infectios responsabil pentru aparitia bolii. De exemplu, este mult mai probabil ca pneumonia dobandita in comunitate sa fie cauzata de o infectie cu bacteria gram-pozitiva Streptococcus pneumoniae. Pneumonia dobandita in spital este cauzata de obicei de Staphylococcus aureus sau de o bacterie gram-negativa, cum ar fi Klebsiella pneumoniae sau Pseudomonas aeruginosa.

Vezi si: Invata sa recunosti semnele unei infectii pulmonare
 

In functie de agentul infectios, exista diferente intre severitatea pneumoniei si modul in care aceasta este tratata (de exemplu, prin administrarea de medicamente pe cale orala la domiciliu sau prin administrarea pe cale venoasa).
O alta caracteristica de importanta critica este daca pneumonia apare la o persoana sanatoasa sau la o persoana al carei sistem imunitar este deficitar.
Anumite medicamente (corticosteroizii) afecteaza functionarea sistemului imunitar, la fel ca si anumite boli, cum ar fi SIDA. Uneori sistemul imunitar poate fi suprasolicitat de o boala acuta sau cronica grava, asa cum se intampla frecvent la persoanele in varsta.

Vezi si: Meningita, Epiglotita, Pneumonia: Simptome ale infectiei cu Haemophilus
 

O persoana al carei sistem imunitar este afectat este mult mai predispusa la contractarea pneumoniei si e foarte posibil sa nu raspunda la fel de bine la tratament precum o persoana al carei sistem imunitar fuctioneaza normal.
Alte situatii care predispun anumite persoane la pneumonie sunt alcoolismul, fumatul, diabetul, insuficienta cardiaca si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC).
Persoanele foarte tinere sau foarte in varsta prezinta un risc peste medie de a face aceasta boala. La risc crescut sunt si persoanele debilitate, cele tintuite la pat, persoanele paralizate sau persoanele inconstiente.

Vezi si: Simptomele bronsitei
 

Cauze
Pneumonia nu reprezinta o boala unica, ci mai degraba un conglomerat de boli, fiecare boala fiind cauzata de un anumit organism microscopic – fie acesta o bacterie, un virus sau o ciuperca.
De obicei, pneumonia apare dupa ce microorganismele sunt inhalate in plamani, insa uneori infectia ajunge la nivelul plamanilor prin circulatia sanguina sau migreaza la plamani direct de la nivelul unui focar infectios de vecinatate.
Pneumonia poate sa apara dupa o interventie chirurgicala, in special la nivelul cavitatii abdominale, deoarece un astfel de traumatism conduce la respiratie superficiala, la afectarea capacitatii de a tusi si la retentie de mucus.
Pneumonia se produce uneori atunci cand particule din cavitatea bucala sunt inhalate si nu sunt apoi eliminate din caile respiratorii sau atunci cand o obstructie (de exemplu o tumora) retine bacteriile in portiunile distale ale plamanilor.

Simptome
Tusea asociata cu expectoratia de sputa
 
Durerea toracica
 
Frisoanele
 
Febra
 
Dispneea
Tratament
Exercitiile de respiratie profunda si tratamentul specific cu scopul de eliminare a secretiilor din caile respiratorii contribuie la prevenirea pneumoniei la pacientii cu risc crescut, cum sunt cei care au suferit o interventie chirurgicala toracica sau abdominala si cei a caror imunitate este scazuta.
 
Daca pacientii cu pneumonie sunt dispneici sau daca nivelul sanguin al oxigenului este scazut, atunci se administreaza oxigen suplimentar.
 
Administrarea de antibiotice incepe de obicei atunci cand se ridica suspiciunea de pneumonie bacteriana (inclusiv de pneumonie obstructiva), chiar inainte de identificarea agentului cauzal. Utilizarea prompta a antibioticelor reduce severitatea pneumoniei si riscul de aparitie a complicatiilor, dintzre care unele pot duce chiar la deces.
Atunci cand opteaza pentru utilizarea unui anumit antibiotic, medicii iau in considerare care tip de bacterie ar putea cauza pneumonia. Medicul poate modifica antibioticul mai tarziu, cand bacteria a fost identificata si sensibilitatea acesteia la antibiotice este cunoscuta.
Adeseori, la pacientii cu pneumonie care nu sunt foarte bolnavi, se administreaza antibiotice pe cale orala si acestia raman la domiciliu.
Persoanele in varsta si cele care prezinta dispnee sau care au o boala pulmonara sau cardiaca preexistenta sunt de obicei internate in spital si li se administreaza de la inceput antibiotice pe cale intravenoasa. Dupa cateva zile se trece la administrarea antibioticelor pe cale orala, scrie csid.ro.
Acesti pacienti pot necesita si administrarea de oxigen suplimentar si de lichide intravenos, precum si suport ventilator mecanic.
Antibioticele nu sunt utile in cazul pneumoniilor virale, insa pot fi administrate in aceste situatii in cazul pneumoniilor virale care au probabilitate crescuta de a se complica cu pneumonie bacteriana, cum ar fi cele care sunt cauzate de virusul sincitial respirator la copii si uneori cele cauzate de virusul gripal, cel putin la anumite persoane care sunt foarte susceptibile la pneumonie.


loading...

Adauga un comentariu