Boli si tratamente

Cum recunosti actinomicoza

Publicat: 10 aug. 2011
7

Actinomicoza este o infectie bacteriana localizata in principal la nivelul fetei si gatului, si se caracterizata prin abcese cronice care la inceput sunt dure, iar apoi se inmoaie si excreta puroi cu granule galbene. Abcesele se maresc lent.

Actinomicoza este o boala relativ rara. Aproximativ 50% din cazuri sunt localizate la nivelul fetei si gatului, 15% – la nivelul toracelui, 20% – in zona abdomenului, iar restul in regiunile pelvisului, inimii si creierului. Barbatii sunt de 3 ori mai afectati decat femeile.

Cauzele actinomicozei
Actinomicoza este cauzata de regula de bacteria Actinomyces israelii. Aceasta bacterie anaeroba face parte din flora normala a cavitatii bucale, insa poate determina infectii daca patrunde in tesuturi.

Extractiile dentare, cariile profunde, tratamentul de canal, bolile parodontale, abcesul dentar, interventiile chirurgicale de la nivelul oaselor maxilare, sau igiena dentara deficitara pot permite patrunderea bacteriilor in tesuturi si aparitia unei infectii la nivelul gatului si capului.

Simptomele actinomicozei
1. Actinomicoza cervicofaciala. 
Afecteaza gura, gatul, si regiunea capului. Boala evolueaza lent. Zona afectata devine dura, pielea supraiacenta se inroseste, si treptat se dezvolta un abces, care va drena ulterior la suprafata tegumentului. Puroiul scurs contine granule de sulf si microrganisme filamentoase.

2. Actinomicoza toracica
Implica plamanii si mediastinul. Boala debuteaza cu febra si tuse productiva. Pacientul devine slabit, scade in greutate, si poate prezenta transpiratii nocturne si scurtarea respiratiei. Afectiunea se poate extinde la inima si la cavitatea abdominala. De asemenea, pot fi interesate si coastele. Ocazional, forma toracica si cervicofaciala a actinomicozei poate cauza complicatii la nivelul sistemului nervos, cel mai adesea abcese cerebrale sau meningita.

3. Actinomicoza abdominala
Este precedata in general de o inteventie chirugicala, precum cea pentru apendicita acuta, ulcer perforat, sau inflamatia vezicii biliare. Infectia incepe de obicei in tractul gastrointestinal si se extinde la peretele abdominal. Boala este insotita de febra si frisoane, colici intestinale, varsaturi, pierdere in greutate, si o masa palpabila care dreneaza la suprafata pielii.

4. Actinomicoza pelvina.
Afecteaza zona pelvina la femei si poate cauza durere in zona inferioara a abdomenului, febra, si sangerari intre perioadele menstruale.

5. Actinomicoza generalizata.
Poate implica pielea, creierul, ficatul si sistemul urogenital.

Diagnostic
Actinomicoza cervicofaciala poate fi diagnosticata de catre medicul de familie sau medicul stomatolog, iar pacientul este indrumat catre un specialist in boli infectioase.

Diagnosticul actinomicozei se bazeaza pe mai multe elemente. Prezenta unui abces care dreneaza la suprafata pielii la nivelul capului sau gatului este sugestiva pentru actinomicoza cervicofaciala. O extractie dentara, o boala stomatologica recenta, sau o igiena orala precara sunt de ajutor in stabilirea diagnosticului.

Examinarea microscopica a puroiului scurs identifica granulele de sulf caracteristice produse de Actinomyces israelii. De asemenea, se poate efectua o biopsie pentru a preleva o mostra din tesutul infectat. Aceasta procedura se poate realiza sub anestezie locala in cabinetul medicului.

Ocazional, se realizeaza culturi din bacteriile prelevate din puroiul drenat sau tesutul infectat.

Actinomicoza ce afecteaza plamanii, abdomenul, pelvisul, sau creierul este greu de diagnosticat deoarece simptomele se aseamana adesea cu cele prezente in alte afectiuni. Actinomicoza toracica sau abdominala se poate confunda cu tuberculoza sau cancer. Diagnosticul este sustinut prin radiografii, prezenta puroiului care dreneaza in exterior, si analiza microscopica a tesuturilor infectate.

Tratament
Actinomicoza este dificil de tratat din pricina tesutului dens in care este localizata. Adesea este necesara drenarea chirurgicala a abceselor si/sau excizia chirurgicala a zonei infectate.

Pentru a distruge bacteriile se administreaza doze crescute de penicilina intravenos zilnic, timp de 2-6 saptamani, urmate de 6-12 luni de administrare orala. In locul penicilinei pot fi folosite tetraciclina, clindamicina sau eritromicina. De asemenea, s-a dovedit eficienta terapia cu oxigen hiperbaric folosita in combinatie cu tratamentul cu antibiotice.

Adauga un comentariu