Magazin

Cum recunosti legumele „injectate” cu ingrasaminte sau stimulatori de crestere

Publicat: 02 iul. 2016
1

Pentru ca legumele sa ajunga la dimensiunile standard impuse de marii comercianti si pentru a scapa de daunatori, multi producatori folosesc ingrasaminte sau stimulatori de crestere chimici. In acest mod, micii producatori au garantia ca isi pot vinde marfa la un pret convenabil, insa recurg la aceste metode din cauza retailerilor, care ii obliga, practic, sa utilizeze chimicale in productie. Rezultatul nu este insa unul pozitiv. La maturitate, legumele sunt tari si fara gust. Cu toate acestea, nu este o regula ca marfa din marile magazine ar fi mai „nesanatoasa” decat cea de la piata, cu atat mai mult cu cat si agricultorii care vand in piete au deprins aceasta metoda. Din pacate, prezenta pesticidelor in legume poate fi demonstrata doar de analize de laborator.

Astfel, nu se pot identifica fructele si legumele injectate doar cautand eventuale pete pe coaja sau verificand daca au codita verde. Rosia verde este pusa la frig chiar si trei luni, i se da un gaz de coacere si codita ramane verde si pare sanatoasa. Insa, rosia fortata la coacere nu are gust si aroma si este tare. Nici forma legumelor si a fructelor nu ofera indicii clare cu privire la continutul de chimicale. Spre exemplu, rosiile cu tugui au fost infierate in ultima vreme pe motiv ca acea excrescenta ar fi rezultatul folosirii unor stimulatori de crestere. Acestia sunt utilizati in sere si solarii, unde nu ajung albinele care fac polenizarea. Astfel, in cazul rosiilor timpurii cu tugui este posibil sa se fi utilizat stimulatori. Insa, exista si soiuri timpurii cu aceasta forma, cum este cel bulgaresc Prekos.

In ultimele luni, marile lanturi de magazine au devenit tot mai deschise fata de horticultorii romani, preluand cantitati din ce in ce mai mari de fructe si legume. Insa, marfa romaneasca reprezinta circa 10-20% din totalul vanzarilor, suprematia fiind detinuta de importuri. Unul dintre motivele pentru care fructele si legumele romanesti nu isi gasesc loc in supermarketuri este ca retailerii impun norme stricte privind calitatea, cum ar fi dimendiunile legumelor. Exista si alte cerinte pe care trebuie sa le indeplineasca agricultorii. Retailerii cer ca legumele sa le fie livrate la o temperatura de circa 4-8 grade Celsius, potrivit evz.ro.





Comentarii
  • Randurile astea trebuie mutate la „Umor”.
    TOATE sunt chimicalizate.
    Toate sunt naturale, crescute de el in gradina…, asa spune ala care le vinde..

Adauga un comentariu