Actualitate

Cum repari hainele intrate la apă. Cele mai sigure metode pentru a le readuce la mărimea inițială

Publicat: 08 iun. 2020
Cum repari hainele intrate la apă
Atunci când nu sunt spălate corespunzător, unele haine se micșorează vizibil

Cum repari hainele intrate la apă. Cu siguranță vi s-a întâmplat măcar odată să constatați că hainele proaspăt spălate au pierdut câteva măsuri. Acest lucru se întâmplă de obicei când nu respectăm indicațiile de spălare care sunt trecute pe etichetă. Mai precis, respectivele articole vestimentare au fost spălate la o temperatură mult mai mare.

Una dintre problemele de carer ne lovim când spălăm haine este cea a micșorării articolelor vestimentare. Și aceasta se întâmplă mai ales în cazul țesăturilor delicate. De obicei, în acest caz nu sunt respectate indicațiile de spălare pentru tipul de țesătură din care sunt făcute. Astfel, în urma spălării la temperaturi ridicate a hainelor delicate ne trezim că acestea au intrat la apă. Și ce poate fi mai frustrant decât să constați că bluza preferată ți s-a micșorat vizibil în urma spălării necorespunzătoare? Din fericire, în majoritatea acestor situații există soluții prin care putem remedia problema.

Cum repari hainele intrate la apă

Cel mai adesea, aceste probleme apar atunci când nu ținem cont de instrucțiunile de spălare de pe etichetă. Așadar, astfel de consecințe nedorite apar mai ales în cazul tesăturilor delicate care sunt spălate la o temperatură prea mare. Însă în majoritatea cazurilor, hainele intrate la apă pot fi readuse la dimensiunile inițiale.

Fie că folosești balsam de rufe sau de păr, bicarbonat și oțet ori șampon pentru bebeluși, aceste soluții sunt de mare ajutor. Cel mai bine însă ar fi să previi aceste evenimente nedorite și să citești cu atenție eticheta hainei pentru a o spăla corect. Dar dacă totuși ți s-a întâmplat să intre la apă haina preferată poți folosi una din următoarele metode.

Bicarbonat și oțet

În cazuld e față, bicarbonatul și oțetul alb acționează ca un balsam de rufe natural și protejează hainele. Astfel, acest amestec te va ajuta să readuci hainele la dimensiunile inițiale. Pentru aceasta ai nevoie de o cană de oțet alb, 2 linguri de bicarbonat și 2 litri de apă fierbinte. Fă o soluție dintr-un litru de apă cu bicarbonat și pune haina respectivă în acest amestec timp de o oră. Oțetul cu celălalt litru de apă le vei folosi pentru clătirea articolului vestimentar. Se lasă la uscat fără a se stoarce.

Balsam de rufe

Și balsamul de rufe te ajută să readuci la dimensiunile normale hainele intrate la apă. Trebuie să faci un amestec din 250 ml de balsam de rufe cu un litru de apă caldă. Se înmoaie haina micșorată în această soluție și se lasă timp de 24 de ore. După aceasta se clătește și se pune la uscat la soare fără a fi stoarsă.

Cum repari hainele intrate la apă cu șampon pentru bebeluși

Această metodă este recomandată în cazul pantalonilor sau a hainelor groase care au intrat la apă. Șamponul pentru bebeluși în amestec cu balsamul de păr fac adevărate minuni în astfel de situații. Pentru aceasta ai nevoie de 60 ml de șampon, 3 linguri de balsam de păr și 2,5 litri de apă fierbinte. Într-o găleată se amestecă toate acestea iar apoi se lasă la înmuiat, timp de 12 ore, articolul vestimentar. Îl întindem apoi cu grijă, îl stoarcem delicat și îl uscăm natural. Dacă țesătura este prea rigidă, folosim un fier de călcat cu aburi.

Mască de păr și oțet

Oțetul alb este recomandat la spălarea hainelor deoarece protejează țesăturile, curăță petele și oferă prospețime. Mai mult, te ajută să „repari” hainele intrate la apă. Pentru aceasta, fă un amestec din 125 ml de oțet, 60 ml de mască de păr și 2,5 litri de apă fierbinte. Se înmoaie în această soluție, timp de jumătate de oră, hainele micșorate, după care se întind delicat fără a le scoate. Se mai lasă în acest amestec încă o oră iar apoi se spală ca de obicei. Apoi se storc delicat și se pun la uscat.

Cum repari cu balsam de păr hainele intrate la apă

Și aceasta este o soluție excelentă pentru hainele intrate la apă, în special pentru articolele vestimentare de lână. Efectul este asemănător cu al balsamului de rufe, doar că, în plus, le și redă hainelor dimensiunile avute inițial. Pentru aceasta se amestecă în 2,5 litri de apă caldă câte 60 ml de oțet și balsam de păr. Înmuiem articolul vestimentar în această soluție timp de 20 de minute. După care îl întindem delicat până își recapătă dimensiunea inițială. Se pune la uscat fără a fi stors și se lasă până se usucă de tot.

Desigur, toate aceste metode sunt de mare ajutor pentru a reda dimensiunea inițială a hainelor intrate la apă. Însă cel mai important lucru este să verifici etichetele articolelor vestimentare pentru a le spăla corespunzător.

Adauga un comentariu