Sanatate

Cum reușești să scapi de alergie la praf: Acarienii pot declanșa astmul

Publicat: 12 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum reușești să scapi de alergie la praf Acarienii pot declanșa astmul
Pentru a reduce din cantitatea acarienilor este necesar să se aspire cât mai des prin casă

Alergia la praf este o reacție la micile insecte care se găsesc în compoziția prafului din locuință. Disconfortul produs de compoziția prafului cauzează unele simptome alergice foarte neplăcute. Strănutul dar și alte reacții provocate de acarienii de praf trebuie tratate la timp, altfel aceștia îți pot afecta starea de sănătate.

Acarienii sunt particule extrem de minuscule ce se pot vedea doar cu ajutorul unui microscop. Aceștia mănâncă celulele moarte care cad de pe pielea noastră și se înmulțesc foarte rapid. Acarienii preferă căldura și umezeala, fiind obișnuiți să se înmulțească pe covoare, lenjerii, mobilă sau pe pat.

mana unei persoane cu praf pe deget langa o masa plina de praf
Pentru a îndepărta acarienii poți șterge praful cu un mop umed

Simptomele care te avertizează că suferi de alergie la praf

Simptomele alergiei la praful de locuință, mai exact la acarienii de praf, sunt cauzate de inflamarea mucoasei căilor nazale. Acestea se manifestă sub formă de strănut, rinoree, mâncărime oculară, tuse, presiune, durere facială, dar și cearcăne.

Această alergie este foarte periculoasă, ea putând să contribuie la dezvoltarea altor afecțiuni mult mai grave, una dintre ele este astm-ul. În cazul în care alergia la praf favorizează dezvoltarea acestei afecțiuni, persoana afectată poate avea dificultăți respiratorii, durere în piept, probleme în timpul somnului și accese de tuse care sunt agravate de un virus respirator.

Alergia apare atunci când sistemul imunitar reacționează la o substanță străină. Fecalele și corpurile în descompunere ale acarienilor sunt cele vinovate de această alergie.

barbat care stranuta
Simptomele alergiei la acarienii de praf sunt cauzate de inflamarea mucoasei căilor nazale

Cum reușești să previi și să tratezi alergia la praf

Pentru a reuși să previi alergia la acarienii de praf poți să folosești așternuturi care blochează alergenii. Aceste așternuturi de fapt împiedică acarienii să colonizeze țesăturile. De asemenea, specialiștii recomandă să le speli regulat, măcar o dată pe săptămână, la temperaturi foarte mari. Temperatura ridicată omoară acarienii și îndepărtează alergenii.

De asemenea, pentru a îndepărta acarienii poți șterge praful cu un mop umed și poți aspira în mod regulat suprafețele. Factorii declanșatori care favorizează apariția alergiei de praf sunt gândacii de bucătărie, mucegaiul, polenul sau blana animalelor. Demn de menționat este că acarienii plutesc în aer, astfel, pentru a reduce din cantitatea lor este necesar să se aspire cât mai des prin casă.

femeie care stranuta
Antihistaminicelor te ajută să scapi de strănut, rinoree și mâncărimi

Pentru a reuși să tratezi alergia la acarieni trebuie să limitezi expunerea la aceștia. De asemenea, există unele medicamente care se administrează doar pe baza prescripției medicale. Din această cauză este recomandat consultul unui medic.

Dacă nu ai posibilitatea să ajungi în acea zi la doctor simptomele pot fi calmate cu ajutorul antihistaminicelor. Acestea ajută să scapi de strănut, rinoree și mâncărimi. De asemenea, corticosteroizii care se administrează nazal pot să reducă inflamația. Un alt remediu natural care calmează țesuturile din căile nazale sunt decongestionantele.

Pentru a diagnostica alergia la praf medicii aplică testul „Prick”. Acest test este efectuat cu ajutorul micilor picături de extracte purificate de alergene care sunt introduse pe suprafața pielii printr-o ușoară înțepare a pielii cu un tip special de ac steril. După 15 minute zona se poate înroși și poate apărea și senzația de mâncărime. De asemenea, pentru a diagnostica alergia la praf sunt efectuate și teste de sânge în locul celui cutanat.

femeie care lacrimeaza si tine mana la ochi
Pentru a reuși să tratezi alergia la acarieni trebuie să limitezi expunerea la aceștia
Adauga un comentariu