Sfaturi pentru casa si gradina

Cum sa ai grija de lavanda ca sa creasca si sa infloreasca

Publicat: 28 apr. 2017

Lavanda (Levantica, Lavandula) face parte din categoria florilor perene care infloresc vara. Lavandula angustifolia este cea mai cultivata specie in scop ornamental. Are flori mici, numeroase, albastre–violet care infloresc in iunie–iulie. Intreaga planta emana un parfum placut, caracteristic.

Ingrijirea florilor. Necesita soluri uscate, bine drenate, nu foarte bogate in elemente nutritive. Locurile insorite sunt cele mai bune. Soarele este factorul esential pentru frumusetea Lavandei. Se uda la nevoie si se fertilizeaza de doua-trei ori pe perioada verii. Suporta bine frigul iernii cu cateva exceptii, in care plantele trebuie acoperite.

Citeste si despre Carciumarese – Sfaturi pentru cultivare si ingrijire

Levantica se inmulteste prin seminte, prin butasi de varf de lastari si marcotaj musuroit. Semanatul se face in martie, in locuri adapostite. Plantutele rasar dupa doua-trei saptamani de la semanat. Rasadurile se repica dupa 3-4 saptamani. La sfarsitul lunii mai pot fi mutate in gradina sau pe terase.

Butasirea se face la sfarsitul verii, in august – septembrie. Butasii de varf de lastari trecuti de faza erbacee, usor lignificati, se pun la inradacinat in nisip in pepiniera sau in gradina. Lavanda se uda bine si se acopera cu rogojini pana in momentul inradacinarii. Primavara, butasii inradacinati se ciupesc de 1–2 ori.

Marcotajul prin musuroire se face toamna, in octombrie cand plantele se tund la 8-9 cm deasupra solului. Se acopera cu pamant (se musuroiesc) si se lasa asa pana in toamna urmatoare. Atunci musuroaiele se desfac si se desprind noile plante de pe plantele mama si se muta la locul definitiv.

sursa: ingrijirea florilorloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit