Magazin

Cum să ai o locuință eficientă energetic

Publicat: 29 nov. 2022
Cum să ai o locuință eficientă energetic

Cum să economisim energie este un subiect îndelung dezbătut în această perioadă. Dacă și tu te simți neliniștit la gândul următoarei facturi de energie electrică, vestea bună este că poți schimba asta. Acest articol vine în întâmpinarea dilemelor tale cu informații practice și utile, astfel încât tu să te bucuri de viață fără grija facturii la curent.

Cum să ai o casă eficientă din punct de vedere energetic

Până la discuțiile din spațiul public despre o posibilă criză a energiei electrice, modalitățile de economisire a acesteia nu au reprezentat, din nefericire, o prioritate pentru foarte mulți români, chiar dacă ele sunt și calea spre o viață mai confortabilă, nu doar spre facturi mai mici. Dacă îți dorești o casă care să consume mai puțin, iată cum o poți obține:

Schimbă electronicele vechi

Dacă încă ai în locuința ta modele vechi de televizoare sau cuptoare cu microunde, indicat ar fi să le înlocuiești treptat cu aparatură de generație mai nouă. Nu doar pentru dimensiunile mai compacte sau pentru calitatea superioară a imaginii, ci și pentru consumul mai mic de energie electrică.

Înlocuiește prizele și corpurile de iluminat

Mai ții minte de câte ori ai uitat becurile aprinse? Dacă ești genul de persoană care se întreabă dacă nu cumva a lăsat vreun bec aprins atunci când deja a plecat de acasă, atunci înlocuirea corpurilor de iluminat și a întrerupătoarelor cu unele smart nu se va traduce doar în facturi mai mici, ci și într-un plus de confort. Controlează iluminatul casei tale din telefon, folosește-te de aplicația dedicată pentru a schimba ambientul și bucură-te de liniște atunci când pleci de acasă. De acum, nici un bec nu va mai rămâne aprins fără să vrei.

Schimbă frigiderul

Dacă există electrocasnice fără de care nu putem trăi, unul dintre acestea este cu siguranță frigiderul. Dar asta nu înseamnă că trebuie să rămâi la un model vechi. Optează pentru o combină frigorifică Beko de generație nouă, cum sunt cele disponibile pe Altex.ro, potrivită nevoilor tale, iar viața va deveni mai ușoară și facturile mai mici cât ai clipi.

Bagă la spălat doar atunci când umpli mașina

O greșeală pe care o facem mulți dintre noi și care duce la facturi mai mari este că băgăm rufele la spălat înainte să se umple mașina. Dacă alegi să speli doar când ai o mașină de spălat rufe plină, economisești nu doar energie electrică, ci și timp pe care altfel l-ai pierde întinzând rufele.

Nu lăsa încărcătorul în priză

Ideal, nici un fel de electrocasnice, cu excepția frigiderului și a centralei termice, nu ar trebui lăsate în priză după ce au fost folosite. Practic, se întâmplă frecvent să lăsăm încărcătoarele în priză după ce ne-am încărcat gadgeturile, uitând că acestea consumă electricitate și atunci când sunt în stand-by. Alege să economisești cu un gest simplu, cum ar fi scoaterea din priză a încărcătorului atunci când nu mai ai nevoie de el, și vei vedea diferența.

Alege să ai grijă de mediul înconjurător și de bugetul tău cu gesturi și investiții mici. Chiar dacă par mofturi, ele sunt, de fapt, detalii care îți pot aduce facturi mai mici și o viață mai ușoară, fiind investiții care se amortizează în timp fără ca tu să depui efort pentru asta. Investește în casa ta pentru o viață mai simplă și bucură-te de avantaje.

Sursă foto: pexels.com.
Adauga un comentariu