Diverse

Cum sa ai trandafiri infloriti toata vara in gradina

Publicat: 05 iun. 2018
25

Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa iti tii gradina colorata pe tot parcursul sezonului estival. În primul rand, ai nevoie de soiuri de trandafiri cu inflorire repetata, plantati in zone insorite. Daca ii ai deja in gradina, trebuie doar sa aplici urmatoarele procedure pentru a ca florile tale preferate sa aiba o inflorire abundenta.

1. Taierile in verde pentru trandafiri infloriti toata vara. Unele dintre cele mai importante operatiuni de intretinere ale trandafirilor sunt taierile in verde. Plantele tinere trebuie ciupite pentru a favoriza ramificarea si formarea coroanei pe care vor creste viitoarele tulpini cu flori. Ciupeste plantele deasupra primei frunze cu 5 foliole si repeta procedura cel putin inca o data. De asemenea, este indicat sa elimini lastarii laterali cand au 5-6 cm, deoarece acestia pot deteriora calitatea florilor. Nu in ultimul rand, in cazul soiurilor care produc mai multi boboci in varful tulpinii, elimina inca de cand sunt mici bobocii laterali si pastreaza pentru inflorire doar bobocul principal. Repeta operatiunea de cate ori este necesar.

2. Rupe florile ofilite. Dupa inflorire, indeparteaza florile ofilite pentru a preveni dezvoltarea semintelor, astfel incat planta sa-si redirectioneze energia pentru producerea viitoarelor flori. Lastarii care au inflorit se taie la 3-4 muguri, de unde vor apare in scurt timp noi lastari floriferi.

3. Uda regulat, dar nu excesiv. Uda regulat trandafirii, de 1-2 ori pe saptamana, dar nu exagera pentru ca udatul excesiv va duce la cresterea lastarilor, in detrimentul florilor. Pentru a preveni evaporarea apei, acopera pamantul din jurul radacinii cu frunze sau cu scoarta decorativa.
 
4. Aplica fertilizanti constant. Pentru a se dezvolta armonios, trandafirii au nevoie de fertilizare, la radacina si pe frunze. E bine sa folosesti ingrasaminte speciale pentru trandafiri pentru fertilizarea la radacina, pe baza de fosfor, potasiu si continut slab de azot, sau poti apela la gunoiul de la pasari dizolvat in apa. Trebuie sa stii ca in timpul infloririi, trandafirii au nevoie de ingrasamant o data pe saptamana. Este recomandat sa aplicati si fertilizare foliara, caz in care gasiti la magazinele de specialitate solutii organice precum Cropmax.

5. Stropeste impotriva daunatorilor si a ciupercilor. Trandafirii vor inflori abundent cu conditia sa nu fie atacati de daunatori sau ciuperci. Ploile repetate favorizeaza atacul ciupercilor, motiv pentru care specialistii recomanda stropirea trandafirilor de cate ori este nevoie. Poti sa-i stropesti impotriva ciupercilor si a insectelor saptamanal pentru a-i feri de boli. Nu uita sa indepartezi fruzele ofilite sau atacate de boli pentru ca acestea sa nu cuprinda toata planta.
Adauga un comentariu