Diverse

Cum sa arzi mii de calorii intr-o zi doar stand jos pe un scaun

Publicat: 21 sept. 2019
25

De-a lungul celor cinci luni cat a durat Campionatul Mondial de sah din 1984 care s-a desfasurat la Moscova (intre legenda sahului Garry Kasparov si Anatoly Karpov – viitor campion mondial), Karpov ar fi pierdut peste 22 de kilograme. In ciuda protestelor ambilor jucatori, campionatul a fost oprit din cauza conditiilor fizice in care au ajuns jucatorii, fiind, pana in prezent, singurul Campionat Mondial de sah care se incheie fara rezultat.

Si nu este singura transformare de acest gen. In 2004, Rustam Kasimdzhanov a pierdut in timpul campionatului, dupa sase jocuri, 17 kilograme. Iar in 2018, o companie care a urmarit ritmul cardiac al marelui maestru Mikhail Antipov a ajuns la concluzia ca acesta a ars 560 de kilocalorii in doar doua ore. Si asta doar stand linistit si jucand sah. O persoana de greutate medie ar avea nevoie de doua ore pe o banda de alergare pentru a arde 500 kilocalorii.

Saptamana trecuta, ESPN a analizat mai atent efectul sportului stationar asupra corpului. ESPN a vorbit cu Robert Sapolsky, un cercetator al Universitatii Stanford care studiaza primatele. Sapolsky a explicat ca unii jucatori de sah raspund la joc ca orice atlet de elita, arzand peste 6.000 de calorii pe zi in timpul turneelor, din cauza ratelor de respiratie triplate, tensiunii arteriale crescute si contractiilor musculare. Asta inseamna ca in timpul turneelor ​​pot pierde doua kilograme in fiecare zi.

Campionul american la sah si numarul 2 mondial, Fabiano Caruana, a declarat pentru ESPN ca in timpul turneelor intense pierde kilograme, de la 61 ajungand la 54 de kilograme. Marcus Rachel, neurolog de la Universitatea Washington si Philip Cryer, expert in metabolism, a explicat ca fenomenele sunt rezultatul unui stres intens, care creste ritmul cardiac si determina organismul sa produca mai mult oxigen. De asemenea, stresul poate determina jucatorii sa-si piarda pofta de mancare si somnul, ambii factori potentiali de pierdere in greutate.

Aceste observatii ii conduc acum pe mai multi campioni de sah sa se concentreze atat pe partea fizica cat si pe partea mentala a jocului in pregatirea unui turneu foarte important. De exemplu, Caruana alearga, inoata si joaca tenis.

Norvegianul Magnus Carlsen, actualul campion mondial de sah, a cerut sfaturi antrenorilor olimpici dupa ce si-a dat seama ca propriile sale victorii dureaza si ii provocau mai multa oboseala. Carlsen alearga si face exercitii diverse in mod regulat. Mai mult, campionul mondial si-a angajat un bucatar personal care calatoreste cu el. In timpul meciurilor, mesteca guma pentru a creste functia creierului. De asemenea, el si-a ajustat postura pentru a nu-si leza coloana.

In noiembrie anul trecut, Carlsen s-a confruntat cu Caruana pentru a-si apara titlul mondial. Sportivii au remizat in toate cele 12 meciuri ale portiunii controlate de timp – fiind pentru prima data in istoria Campionatului Mondial de sah cand se intampla asta. Dupa aceste 12 partide de sah clasic, campionul a fost decis in urma a trei meciuri de sah rapid, toate castigate de norvegian care si-a pastrat astfel titlul.

Adauga un comentariu