Sfaturi pentru casa si gradina

Cum sa aveti rosii mari si fara crapaturi

Publicat: 25 iul. 2018
14

Pentru ca tomatele sa fie mari si sa se coaca mai rapid, hraniti-le cu solutii nutritive: adaugati 3-4 picaturi de iod in 10l de apa. Udati tufele de rosii la radacina, o data pe saptamana, cate 1,5-2l de solutie pentru fiecare planta;–umpleti 1/3 dintr-un butoi de 200l cu urzici si frunze de papadie. Adaugati o caldare de ingrasamant organic si umpleti butoiul cu apa. Pentru a accelera fermentatia, acoperiti butoiul cu pelicula. Peste aproximativ 10 zile fertilizantul poate fi folosit. Acesta trebuie diluat cu apa, in proportii de 1:10. Udati rosiile, 3-4l de ingrasamant la 1 m².

Prima udare a rasadurilor plantate in camp are loc dupa 7-10 zile. Nu uitati sa mulciti si sa amestecati solul. Pentru a proteja plantele de mana rosiilor, este nevoie sa le prelucrati cu verde de briliant dupa 2 saptamani de la plantarea rasadurilor la locul permanent. Amestecul se prepara in felul urmator: 1 picatura de verde de briliant la 1l de apa. Puteti repeta prelucrarea la fiecare 2 saptamani. De cand ma ocup de gradinarit, interesul meu pentru tomate creste. Pe parcurs, am acumulat o experienta bogata, datorita careia obtin recolte de care nu incetez sa ma minunez!

Vreau sa va impartas aceasta experienta: In primul rand, este nevoie sa cresteti rasaduri sanatoase si puternice. Este foarte important sa alegeti seminte de calitate. Va recomand sa le plantati in ghivece separate. Daca le-ati samanat in lada, atunci transplantati-le direct in solul din sera, la o distanta de 15 cm intre plante, si acoperiti-le cu un agrotextil usurel. Odata ce vremea se incalzeste, inlaturati invelisul si rariti rasadurile. Al doilea moment la fel de important este sa formati tomatele intr-o singura tulpina. Indepartati toti lastarii secundari si frunzele mai jos de prima ramura. O radacina functioneaza pentru o singura tulpina. In caz contrar, toata energia se va consuma pentru formarea lastarilor si frunzelor si nu pentru legumele propriu-zise.

Din momentul cand rosiile nu-si mai pot mentine pozitia verticala, acestea trebuie legate cu corzi, ale caror capete se fixeaza pe suporturile superioare. Pe masura ce creste, infasurati tulpina cu coarda. Cand se formeaza legumele, ramurile grele la fel trebuie legate pentru ca din cauza portiunilor indoiate, tomatele nu se hranesc corespunzator. Sub ramurile de jos, asezati scanduri, astfel incat rosiile sa nu atinga suprafata pamantului.

Soiurile de rosii cu maturitate medie, in special rosiile in forma de prune, dau ramuri bogate in flori. Daca ciupiti florile inutile, pastrand doar 5 sau 7 din ele, iar pe cele cu legume mari cate 2-3, atunci cele care raman cresc mult mai repede. Cand pe tulpina se formeaza 5 ramuri, indepartati punctul de crestere, pastrand 3 frunze deasupra ramurei superioare. In locul punctelor de crestere vor aparea lastari secundari puternici, care trebuie rupti, pentru ca pana la sfarsit de vara acestia nu vor rodi.

Din momentul plantarii si pe parcursul intregii veri, inlaturati fara frica lastarii care cresc de la radacina si din spatele frunzelor. Acestea nu vor da roada. Pentru a preveni mana rosiilor, luptati cu umiditatea aerului din sera: aerisiti pe parcursul zilei si udati plantele doar la radacina. La sfarsitul lunii iulie, udati bine tomatele pentru ultima data si mulciti tot pamantul de sub tufe cu un strat gros de paie sau rumegus. Culegeti rosiile la timp, mai ales de pe ramurile inferioare. Pana cand legumele nu lucesc, acestea inca se afla in procesul de crestere. Le strangeti doar cand au atins marimea optima si au inceput sa luceasca. Tomatele se vor coace pana la sfarsit in lazi si vor fi la fel de gustoase ca si cum le-ati culege rosii de pe tufe.

Taiati tot ce este in plus: ramurile care deja au rodit, frunzele ingalbenite, toate frunzele mai jos de legume. Tufele, de pe care s-au cules rosiile, trebuie imediat taiate cu secatorul. Astfel, in sera va fi mai multa lumina si aer pentru ultimile rosii, care au ramas sa se coaca.

Ce sa faceti ca rosiile sa nu crape. Rosiile nu vor crapa daca, cu putin timp inainte de a culege roada, le veti uda mai putin, iar timp de 1-1,5 saptamani veti inceta sa le udati, chiar daca noaptea este frig, iar ziua este cald. Astfel tomatele sunt mult mai dulci si aromate. Aceasta regula este valabila nu doar pentru rosiile care s-au copt deja pe tufa, dar si pentru cele culese verzi la sfarsit de sezon si care urmeaza sa se coaca in conditii de casa.

Adauga un comentariu