Actualitate

Cum să creşti roşii sănătoase şi gustoase! Trebuie îngrijite și fertilizate natural pentru o producție bogată

Publicat: 03 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum să creşti roşii sănătoase şi gustoase Trebuie îngrijite și fertilizate natural pentru o producție bogată
Pentru a obține o recoltă bogată, roșiile trebuie îngrijite atent și fertilizate natural

Cum să creşti roşii sănătoase. Dacă ești pasionat de grădinărit, în special de legumicultură, cu siguranță ai cultivat cel puțin o dată tomate. Aceste legume sunt aproape nelipsite din orice grădină. Însă pentru a avea parte de o recoltă bogată trebuie să țineți cont de unele aspecte. Este vorba de o îngrijire atentă și de fertilizarea naturală, adică organică.

Dacă ai o grădină de legume bine pusă la punct, de care ești mândru, sigur nu îți lipsesc din ea tomatele. Roșiile sunt ușor de cultivat însă nu trebuie neglijate anumite aspecte în privința îngrijirii lor. În primul rând ar trebui să renunți la chimicale, fie că e vorba de îngrășăminte ori soluții împotriva dăunătorilor. Iar cea mai bună soluție în aces caz o reprezintă îngrășămintele și tratamentele organice, care sunt ușor de obținut.

Cum să creşti roşii sănătoase şi gustoase

Așadar, pentru a obține plante viguroase și bogat roditoare ai nevoie în primul rând de fertilizatori organici. În cele ce urmează vă prezentăm câteva soluţii de îngrăşământ natural.

– Gunoiul de grajd este un bun fertilizator natural care se foloseşte în combinaţie cu apa. Amestecă jumătate de găleata de gunoi cu jumătate de găleată de apă şi lasa amestecul într-un loc cald pentru 7 zile. Amestecă apoi bine soluţia, diluează cu apa în proporţie de 1:10 şi aplică fertilizantul la roșii.

– Gunoiul de pasăre. La fel, trebuie diluat cu apă, asemenea gunoiului de grajd, doar că în altă proporție. Un sfert de găleata de gunoi iar restul apă, până se umple. Lasă amestecul într-un loc bine aerisit, timp de 10 zile. Pentru utilizare, se diluează în proporție de 1:20 și se toarnă printre rânduri.

– Urzicile conţin mult azot, potasiu şi fier, care sunt extrem de benefice pentru roşii. Se pun urzicile într-o galeată, până la 3/4 din nivel, după care se umple cu apă. Lasă amestecul la macerat 10 zile, într-un loc cald. Apoi se diluează în proporție de 1:10 și se toarnă câte 2 litri la rădăcina fiecărei plante.

Cu ce stropești roșiile ca să fie sănătoase

Dacă vrei ca legumele din grădina ta să fie sănătoase ar fi bine să le stropești cu o infuzie de drojdie. În felul acesta, plantele vor fi mai viguroase, mai productive și vor fi protejate de mană. Soluția se obține astfel: ai nevoie de 4 l de apă calduță, 15 linguri de zahăr și 15 g de drojdie uscată. Se amestecă bine totul și se lasă să acţioneze timp de 5-10 ore. Apoi, se completează infuzia de drojdie cu 6 litri de apă, după care se stropesc plantele cu ea. Înainte de acest tratament, roșiile trebuie udate… Astfel, plantele vor fi protejate de mană şi alte boli fungice. Efectele se văd după o săptămână. Frunzele vor deveni verde-intens, planta devine mai viguroasă, creşte mai repede şi va rodi mai bogat.

De ce se curbează frunzele roșiilor

Cauze ale curbării frunzelor de roșii
Temperaturile caniculare vor avea ca rezultat curbarea frunzelor de roșii

Când temperaturile trec de 30 de grade, frunzele roșiilor încep să se curbeze. Din această cauză, va scădea mult productivitatea plantei. Din fericire, se poate interveni pentru a remedia acest proces. Atunci când este foarte cald și frunzele se curbează, udă plantele dimineața și seara, pe răcoare. Dacă nu sunt udate corespunzător, roșiile vor avea de suferit.

Curbarea frunzelor se mai produce și din cauza lipsei de nutrienți, dar totodată și de la prea mult îngrăşământ. Dacă fertilizăm organic în exces, frunzele se ondulează.

Sperăm că toate aceste informații sunt folositoare și te vor învăța cum să creşti roşii sănătoase şi gustoase.

Adauga un comentariu