Mama si copilul

Cum sa evitati sa va doara sfarcurile atunci cand alaptati

Publicat: 10 dec. 2010
7

Una dintre cele mai importante probleme ale noilor mame este faptul ca le dor sfarcurile, lucru ce se poate intampla in primele saptamani de alaptare. Exista multe cai de a minimaliza problema si de a face alaptatul mai usor si mai confortabil atat pentru mama cat si pentru copil.

Pasi

1. Lucrati la indemanare! Daca copilul dvs nu se descurca bine, desprindeti-l usor rupand vidul creat cu ajutorul unui deget dupa care puneti-l din nou sa incerce. Acest lucru poate fi fustrant la inceput dar si o alaptare intr-un mod necorespunzator poate duce la dureri.
2. Gadilati barbia copilului sau buza inferiora a acestuia pentru a va asigura ca gura lui se deschide destul de mult, dupa care trageti-l aproape de corp. Asta ar trebui sa il ajute sa se aseze corect.
3. Dupa fiecare hranire dati cu cateva picaturi din propriul lapte pe sfarc, dupa care, daca puteti, lasati-l sa se usuce in mod natural. Astfel pielea dvs nu va mai deveni crapata.
4. Daca incepeti sa simtiti dureri folositi lumina naturala pentru a va catifela sfarcurile.
5. Daca sutienul de alaptat va roade folositi o bucata de bumbac moale; acesta va prinde scurgerile si va va proteja sfarcul.
6. Stati cat puteti de mult dezbracata. Este important sa lasati aerul sa circule in jurul sfarcurilor, deoarece infectiile sunt favorizate de un mediu umed.

Sfaturi
 
– Daca copil dvs este mai greu de alaptat, la inceputul fiecarei hraniri tineti degetul mic in apropierea gurii pentru a o putea desface repede daca incepe sa va raneasca, dupa care puneti-l la loc. Va invata repede ca trebuie sa se hraneasca „frumos” pentru a avea lapte!
– Daca trebuie sa lucrati la prinderea copilului dvs incercati sa il prindeti atunci cand de abia s-a trezit, inainte de a deveni infomentat. Asta inseamna mai putin stres si fustrare pentru toata lumea.
– Dormiti pe un prosop sau purtati un tricou larg in cazul in care vreti ca aerul sa circule noaptea. Acestea ar trebui sa absoarba orice lapte ce ar putea curge in somn.

Atentie:

– Incercati sa evitati folosirea de creme sau alifii (in afara de cateva picaturi din propriul lapte) in cazul in care nu curatati sfarcurile foarte bine inainte de fiecare hranire.
– Daca simtiti durere sau sfarcurile va sangereaza, sau daca gasiti puncte albe pe sfarcuri sau in gura copilului contactati un doctor si un specialist imediat.

Citeste si:

Copiii alaptati sunt mai inteligenti

Alaptatul intareste inima

Adauga un comentariu