Actualitate

Cum sa faci asa ceva? Lovitura teribila data de un milionar iesenilor – GALERIE FOTO

Publicat: 05 sept. 2014

@ Comunitatea ieseana este in pericol sa piarda multe milioane de lei din cauza unor combinatii facute pe la spatele cetatenilor @ Un milionar din Iasi a reusit sa puna mana pe o suma uriasa de bani cu promisiunea ca va finaliza o investitie in mai multe localitati din judet care nu beneficiaza inca de acest lucru @ Ceea ce se anunta a fi un proiect grandios, s-a dovedit o mare teapa pentru ca lucrarea care ar fi trebuit sa fie aproape finalizata, nu respecta nici pe departe termenii contractului @ Adevarata lovitura ar putea veni insa din partea Uniunii Europene, cea care a oferit aproape 140 milioane de euro pentru proiecte, si care si-ar putea cere banii inapoi daca lucrarile nu vor fi finalizate la termen

Cel mai important si valoros proiect pe bani europeni din judetul Iasi se deruleaza intr-o maniera cel putin suspecta, daca nu revoltatoare, avand in vedere ca desi a fost aprobata o suma mare de bani, in cele din urma iesenii vor avea de suferit in loc sa li se imbunatateasca traiul, asa cum era preconizat. Fondurile de 140 milioane euro destinate retelei de apa si canalizare au fost oferite in mare parte companiei Iasicon detinuta de controversatul om de afaceri Titel Sinescu.

Acesta a reusit sa castige o serie de contracte in cadrul acestui proiect, printre care se numara si „Modernizarea sistemului de canalizare în Hârlau”, un contract in valoare de circa 10 milioane de lei. De acesti bani, Iasicon ar fi trebuit sa extinda reteaua de canalizare cu aproximativ 7,5 km in Harlau si localitatile din apropiere, sa reabiliteze canalizarea pe aproximativ 1 km, sa execute 7 statii de pompare apa uzata si conductele de refulare aferente. Au trecut doi ani de la inceperea lucrarilor, iar termenul final impus de Uniunea Europeana este luna august 2015, lucru care ar trebui sa dea un semnal de alarma autoritatilor pentru ca, din toate obiectivele contractului, doar 3,5 km de canalizare au fost executati pana acum.

Citeste si: Pare ireal! Ei sunt smecherii corporatisti care au inghitit milioane de euro la Iasi

Asta se intampla in conditiile in care deja au trecut aproape doua treimi din timpul de executie impus in contract si lucrarea nu a ajuns nici la jumatate. In plus, pe timpul iernii, lucrarile in constructii sunt sistate. „Mai sunt de executat 4 km pe colectorul principal. In medie avem cam 23 de muncitori si se executa aproximativ 40 de metri la zi„, au spus reprezentantii Iasicon.

In realitate, lucrurile nu stau deloc asa. Un singur utilaj si 4 muncitori, atat puteau fi gasiti in cursul zilei de vineri pe santier si chiar autoritatile locale din Harlau au atras atentia cu privire la intarzierile din proiect. Mai mult, in orasul Harlau nici macar nu au fost incepute sapaturile. Constructorul a motivat ca lucrarile in orasul Harlau nu au fost incepute deoarece inca nu s-a dat avizul din partea Directiei Regionale de Drumuri si Poduri.  

Multe lucrari nici macar nu au fost incepute

Daca ar fi sa analizam dupa realitatea din teren, intarzierile au ca motiv principal lipsa de personal si de utilaje. Conform declaratiilor oficiale, intarzierile in lucrari au aparut mai ales din cauza faptului ca reteaua de canalizare se intersecteaza cu cea de distributie a apei, dar si cu alte retele de gaze sau telefonie. Reprezentantii ApaVital, beneficiarul proiectelor, sustin ca, din moment ce termenele finale nu au fost depasite, constructorului nu i se pot aduce reprosuri.

Ei au termene finale conform contractului, nu avem ce sa le spunem pana atunci. Noi nu ii platim dupa cum trece timpul, ci dupa indeplinirea obiectivelor. Proiectul nu a fost gresit, sunt situatii ce tin de constrangeri pentru ca nu putem lucra decat pe domeniul public, nu pe cel privat, iar aici exista instalatii de gaze, cabluri si asa mai departe„, spune Mihai Dorus, director tehnic ApaVital.

Reprezentantul operatorului judetean de apa si canalizare mai sustine ca celelalte obiective ale contractului au avut conditii diferite de implementare, iar asta a dus la intarzieri. „Statia de tratare a apei de la Parcovaci a fost inclusa in proiect cu o conditie in contract, si anume ca aceasta se va face din economiile facute in proiect, iar in caz contrar ApaVital va suporta cheltuielile. Ei bine, noi am reusit sa facem economii si am demarat licitatia. Am stabilit ca lucrarea are termen pana in decembrie 2015. Statia de la Harlau are termen pana in noiembrie 2014. Constructia pe partea de cladire este finalizata in proportie de 90 la suta, apoi urmeaza partea tehnica„, mai spune directorul tehnic al ApaVital.

„Am veceul in gradina, nu avem apa. De ce ne face canalizare?”

Desi in satele lor se monteaza o retea de canalizare, locuitorii din localitatile incluse in proiect nu sunt atat de incantati si nu stiu ce sa mai creada despre aceste lucrari. Spre exemplu, localnicii din Parcovaci spun ca investitia nu-si are rostul pentru ca nu exista retea de distributie a apei in localitate, iar sapaturile incepute in urma cu doi ani au dat toata circulatia peste cap.

Citeste si: Bataie de joc! Lucrarile facute cu fonduri europene de Iasicon, intarziate in mai multe zone – FOTO

Noi suntem de la tara, nu intelegem prea bine cum sta cu aceste proiecte, dar poate ne explica si noua cineva care e logica la tot ce se face aici. Noi nu avem retea de apa, dar ne pune canalizare. Eu am un hectar de gradina cu veceul in gradina. Ce nevoie am de canalizare? De doi ani se lucreaza pe drum, e distrus tot, inainte era piatra si se circula bine. Cand ploua stam in casa pentru ca e noroiul prea mare. Pe copii, ca sa mearga la scoala, trebuie sa ii caram in spate pana la statia de autobuz. Inainte erau mai multi muncitori si utilaje, mergea mai repede treaba, dar au ceva timp de cand abia se mai misca ceva„, spune un localnic din Parcovaci.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu