Magazin

Cum să faci cea mai bună carne de vită la grătar

Publicat: 20 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum să faci cea mai bună carne de vită la grătar

Chiar daca anotimpul rece a sosit, după o zi grea de muncă sau o săptămână încheiată simți nevoia unui răsfăț culinar la tine în curte sau în natură. O friptură de vită frumos rumenită la grătar pare soluția perfectă, dar carnea de vită ți-a dat deseori bătăi de cap, pentru că are secretele ei.

Noi îți spunem care sunt acestea și data viitoare când aprinzi grătarul vei face cea mai gustoasă și mai aspectuoasă friptură de vită. Este foarte simplu, trebuie să ai în vedere doar trei detalii: ce bucată de carne alegi, cum o asezonezi și, foarte important, ce grătar folosești și cât de tare îl încingi. În plus, alegerea cărnii și tăierea sunt etape foarte importante, indiferent de modul de preparare, conform specialiștilor.

  1. Cum folosești grătarul

Grătarul cu cărbuni este întotdeauna cea mai bună alegere când vine vorba de friptura de vită, pentru că va avea o aromă plăcută de la fum, aromă care poate fi îmbunătățită dacă lângă cărbuni mai pui și câteva bucăți de lemn.

Dar poți pregăti o friptură grozavă de vită și pe un grătar cu gaz. Dacă ai un astfel e grătar, mai întâi deschide capacul, pornește gazul și apoi aprinde grătarul. În felul acesta carnea își va păstra neatinsă aroma.

Pentru prepararea propriu zisă, și la grătarul cu cărbune, dar și la cel pe gaz trebuie să organizezi două zone de gătit: una foarte caldă, aproximativ 220 de grade Celsius, unde se frige bucata de carne, iar cea de-a doua, cu căldură mai mică, în jur de 130 de grade Celsius, unde friptura se pătrunde. La grătarul cu cărbuni obții aceste zone adunând mai mult jar într-o parte, iar la cel cu gaz pur și simplu stingi unul din aprinzătoare.

Trebuie să ții bucata de vită pe grătar între 6 și 15 minute pe fiecare parte, în funcție de grosimea ei și de cât de bine friptă o dorești.

  1. Cea mai bună bucată de vită pentru grătar

Marmorat cu fire subțiri de grăsime, antricotul de vită va avea un gust excelent la grătar. La final, după ce căldura topește bucățile grase, carnea rămâne fragedă și aromată. Am învățat asta de la cei care sunt mai pricepuți în bucătărie decât noi.

În plus, spre deosebire de coaste sau T-bone, antricotul nu are oase și este mult mai ușor de porționat.

  1. Asezonarea bucății de carne

Carnea de vită se poate asezona în multe feluri pentru a fi gătită la grătar, dar, dacă alegi variante mai simple, friptura va fi perfectă. Noi îți recomandăm două rețete cu care mergi la sigur și cu care îi vei mulțumi și pe musafirii mai pretențioși.

Prima este și cea mai simplă. Presară bucata de carne cu sare și piper și stropește-o cu ulei, după care o pui câteva ore la frigider. Cu cele trei ingrediente, carnea va fi foarte fragedă și va avea o aromă echilibrată.

Al doilea mod de asezonare are la bază unt și ierburi aromatice. Topește într-un vas suficient unt în care pui ierburi aromatice tocate. Aromele sunt la alegere, folosești ceea ce îți place. După ce presari bucata de carne cu sare și piper după gust, „tăvălește-o” în amestecul de unt și ierburi și acordă-i un timp de 1-2 ore ca să fie pătrunsă de arome.

Carnea de vită este pregătită pentru grătar, iar noi îți urăm poftă bună!

FOTO: Unsplash

 

 

Adauga un comentariu