Actualitate

Cum sa faci curatenie la domiciliu: Cele mai murdare 5 lucruri dintr-o bucatarie

Publicat: 13 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum sa faci curatenie la domiciliu Cele mai murdare 5 lucruri dintr-o bucatarie
Cum să faci curăţenie

Cum să faci curăţenie. Oricât de mult ai face curăţenie la domiciliu, aceste 5 elemente sunt veşnic o sursă serioasă de germeni. În cele ce urmează vă prezentăm câteva sfaturi de care ar trebui să ţineţi cont când faceţi curăţenie.

Nu uita de mânerul de la frigider

Microbii şi germenii din carnea de pui, de porc sau de vită se regăsesc inevitabil şi pe mânerul de la frigider. Mâinile sunt principalul “vinovat” care intra în contact cu absolut toate suprafeţele. Regula numărul 1 pentru a te expune cât mai puţin riscului este spălarea temeinică pe mâini. La fel şi mânerul frigiderului trebuie curăţat bine, măcar o dată pe săptămână, dacă nu mai des.

Cum să faci curăţenie. Germenii de pe robinetul de la chiuvetă

Robinetul de la chiuvetă are tot ce-i trebuie pentru a fi “casă, dulce casă” pentru germeni. Are umezeală din belşug și nu prea ajungi să-l cureţi cum trebuie tot timpul. Şi cum vii mereu în contact cu el, este clar că te supui unui risc major de contaminare. Atât pe tine, cât şi alimentele pe care, teoretic, le speli, însă este posibil mai rău să le contaminezi. Spălaţi robinetul şi sita de la robinet cel puţin o dată pe săptămână. De asemenea, filtrele sunt şi ele o soluţie.

Microbii de pe prosoapele de mâini

Prosoapele sunt folosite fie să te ştergi după ce te-ai spălat pe mâini, fi să ştergi vasele. Teoretic, sunt curate şi n-ar trebui să conţină germeni, însă lucrurile nu stau chiar aşa. Pentru că rămân ude, iar umezeala este patria microbilor şi a bacteriilor. Ai două soluţii: înlocuieşti prosoapele de cârpa cu cele de hârtie ori speli prosoapele la două zile.

Cum să faci curăţenie! Nu omite scurgerea chiuvetei

Pentru că este “ascunsă”, mulţi o ocolesc pe principiul, nu o văd, deci nu-mi aduc aminte de ea. Gândeşte-te la trei lucruri: microbi, umezeală, întuneric. Ai, aşadar, ecuaţia perfectă pentru “raiul” înmulţirii germenilor. De asemenea, gândacii şi furnicile pot fi atraşi de “paradis”. Este recomandat ca o dată pe săptămână să torni apă fierbinte şi apoi să foloseşti clor ori dezinfectant.

Pericolul din bureţii de vase

Este adevărat că îi foloseşti chiar şi de mai multe ori pe zi pentru a spăla vase. De asemenea, şi chiuveta este spălata temeinic. Cu toate acestea, bureţii de vase şi chiuveta din bucătărie sunt principalele surse de infestare cu E-coli şi salmonela. O greşeală pe care mulţi o fac este spălarea vaselor şi a chiuvetei cu acelaşi burete. În acest fel se contaminează suprafeţele de la una la alta. Ideal ar fi ca pentru vase să fie un set de ustensile, iar pentru chiuvetă un alt set. Bureţii de vase trebuie schimbaţi cât mai des. Dar dacă totuşi vreţi să faceţi economie, soluţia este să-i ţineţi la microunde.

Adauga un comentariu