Culinar

Cum să faci o friptură suculentă. Sfaturi pentru a evita uscarea fripturii

Publicat: 25 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum să faci o friptură suculentă. Sfaturi pentru a evita uscarea fripturii

O friptură bună înseamnă în primul rând o carne suculentă, care să nu fie uscată. Ea trebuie să îşi păstreze aroma şi sucurile naturale, pentru a fi cu adevărat gustoasă.

Atunci când găteşti o bucată de carne, pierderea apei poate determina scăderea ei la aproape jumătate din dimensiunea originală. Acesta va dobândi un aspect mai prăjit și va pierde acel suc care îi permite să aibă o textură plăcută şi o aromă intensă.

De ce carnea eliberează sucurile când este gătită?

Aşa cum corpul uman este compus din aproximativ 70% apa şi carnea pe care o folosim pentru gătit, ca şi orice mamifer, are o cantitate similară de apă.

Desigur, nu toate ucăţile de carne reţin apa în aceeași proporţie şi este, de asemenea, adevărat că animalele mai tinere păstrează mai mult. Acesta este motivul pentru care carnea lor este de obicei mai solidă şi este mai bine apreciată în bucătărie.

Când vine vorba de gătitul de carne, dacă nu luăm măsuri de precauţie, aceasta apă va lăsa fibrele musculare să tragă o parte din proteine. De aceea se formează această spuma cenuşie brună, care ne distruge mâncarea.

Evită acumularea de lichide în tigaie

În primul contează foarte mult, tipul de tigaie pe care îl folosim atunci când gătim carnea. Pe măsură ce carnea se încălzeşte, fibrele musculare încep să se contracte, asemănător cu stoarcerea unui burete umed, iar apa începe să iasă. Dacă tigaia nu este capabilă să menţină o temperatură suficient de mare pentru a evapora imediat apa, aceasta va începe să acumuleze apa din carne în tigaie.

Temperatura va rămâne la 100 ° C, ceea ce reprezintă temperatura de fierbere a apei şi nu va crește la o valoare mai mare până când tot lichidul nu s-a evaporat. În timp ce se întâmpla acest lucru, carnea continua să elibereze apa, așa că va fi gatita şi va fi complet uscată.

Ce trebuie să faci

În primul rând este recomandat să scoţi carnea din frigider cu câteva ore înainte de a fi gătită. Astfel diferenţa de temperatură va fi mai mică. Usucă cât mai bine carnea cu hârtie absorbantă înainte de o găti. Nu o spală la robinet cu apă rece. Fileurile şi bucăţile mici de carne nu trebuie sărate înainte de a fi gatite deoarece sarea usucă. Acesta este motivul pentru care sărea a fost folosită în mod tradițional ca element de conservare a alimentelor.

Folosete o tigaie mare şi un foc adcvat, pentru a ajuta la menţinerea unei temperaturi optime. De asemenea, nu umple tigaia cu carne. Aceasta trebuie să aibă loc pentru a se găti bine. Cu cât tava este mai groasă, cu atât mai bine păstrează căldură.

Adauga un comentariu