Diete si regimuri

Cum să gătești orezul pentru a elimina arsenicul

Publicat: 23 nov. 2020
orez
Orezul este o parte esențială a dietei multor populații.

Orezul este o parte esențială a dietei multor populații. Cu toate acestea, arsenicul este adesea prezent în cantități mari. Oamenii de știință cred însă că au găsit cel mai bun mod de a găti orezul pentru a elimina acest arsenic, păstrând în același timp nutrienții din această cereală.

Limitați expunerea la arsenic

Orezul este o cereală fabricată dintr-o plantă, dar termenul se referă cel mai adesea la boabele care sunt consumate. Constituind dieta de bază a populațiilor care trăiesc în Asia, Africa și America de Sud, orezul este unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Cu toate acestea, se găsește adesea în acesta arsenic anorganic. Este un metal foarte răspândit și otrăvitor pentru oameni. Potrivit unui studiu din 2007, orezul absoarbe de zece ori mai mult arsenic anorganic decât alte boabe. Acest lucru poate fi explicat simplu: orezul crește pe terenul inundat, ceea ce facilitează absorbția substanțelor din sol, cum ar fi arsenicul.

În ceea ce privește riscul, unele țări precum Marea Britanie și SUA au reglementări care vizează limitarea expunerii la arsenic anorganic prin consumul de orez. Un alt studiu publicat în iunie 2020 menționează despre acest risc în Regatul Unit. Cercetătorii au estimat că mai mult de jumătate din soiurile de orez vândute în această țară au un nivel ridicat de arsenic. Aceste rate depășesc în special reglementarea privind consumul in cazul copiilor sub cinci ani care sunt deosebit de sensibili la substanță.

Cum să gătești orezul pentru a elimina arsenicul?

În ultimii ani, au apărut mai multe metode de gătit pentru a reduce nivelul de arsenic. Din păcate, unele dintre ele elimină și nutrienții găsiți în orez. Într-un studiu publicat în revista Science of The Total Environment, în 29 octombrie 2020, cercetătorii de la Universitatea din Sheffield (Marea Britanie) au analizat problema. Cercetătorii au testat patru moduri de a găti orezul. Scopul? Determinarea celei mai eficiente metode în reducerea arsenicului, păstrând în același timp substanțele nutritive din acel aliment.

Conform rezultatelor, cea mai bună metodă este de a fierbe patru pahare de apă la fiecare pahar de orez. Adaugă orezul și lasă apa pe foc timp de cinci minute, apoi aruncă în apă. Cercetătorii indică faptul că această apă elimină o cantitate mare de arsenic din orez, păstrând în același timp cât mai mulți nutrienți. În cele din urmă, este necesar să acoperiți orezul cu un capac și apoi să continuați gătitul la foc mic. Oamenii de știință sustin că această metodă de gătit este recomandată în special pentru cei mai tineri dintre noi.

Adauga un comentariu