International

Cum sa impiedici un american sa plateasca cu cardul

Publicat: 09 sept. 2013
1

Diferentele dintre sistemele de securizare americane si cele europene ale cardurilor de credit impiedica de multe ori un cetatean american sa isi achite nota de plata la comerciantii europeni, scrie The Wall Street Journal.

In editia de marti a cotidianului Wall Street Journal, Brian M. Carney scrie despre tehnologiile divergente care au creat probleme turistilor si expatilor americani in spatiul european. In urma cu o decada, Europa a trecut de la sistemul cardurilor cu banda magnetica la cel cu cip si PIN. Acest lucru presupune efectuarea unei plati prin introducerea cardului intr-un POS si tastarea codului PIN, in loc de trecerea benzii magnetice printr-un aparat si semnarea chitantei, cum este in SUA.

In teorie, Visa si Mastercard sustin ca vanzatorii parteneri accepta orice fel de card, fie cu cip, fie fara cip. Insa in realitate, lucrurile nu stau asa.

Problemele pentru turistii americani in Europa pornesc de la temerile comerciantilor care cred ca daca nu verifica codul PIN ar putea fi fortati sa returneze banii daca clientul contesta plata, ceea ce este fals. Conform intelegerilor cu bancile, vanzatorii trebuie sa foloseasca cea mai sigura metoda de plata de care dispun. Daca dispun de un sistem cu cip si PIN si nu-l folosesc pot fi trasi la raspundere. Insa daca nu este cazul, acceptarea unei plati cu semnatura pentru un card cu sau fara cip nu este mai riscanta pentru comerciant decat acceptarea unei plati cu introducerea codului PIN.

In SUA sunt in uz aproximativ 1,5 miliarde de carduri de credit si doar cateva sunt cu cip.

Diferentele dintre sistemele de securizare a cardurilor au aparut datorita abordarii in mod diferit a problemei fraudei electronice de catre SUA si UE.

Europenii au introdus cardurile cu cip pentru a raspunde celor doua mari amenintari de frauda cunoscute: falsificarea cardului si furtul sau pierderea plasticului. In legislatia europeana, daca cineva iti foloseste cardul de credit sau de debit intr-un magazin si introduce corect PIN-ul, inseamna ca acea persoana a fost autorizata de catre posesor sa efectueze plata sau ca ai fost neglijent in ceea ce priveste protejarea codului PIN. Comerciantul si banca nu au nicio vina, intreaga responsabilitate revenindu-i posesorului cardului.

In contrast, sub legislatia americana, vina nu poate reveni posesorului de card asa de usor, motiv pentru care SUA a abordat o alta metoda pentru protectia impotriva furtului electronic. Atunci cand un card de credit emis de catre o banca americana este folosit, tranzactia este verificata in timp real de catre banca conform unor algoritmi care iau in calcul nu numai balanta din cont, dar si cheltuielile stabilite si obiceiurile de calatorie. Bancile americane au investit miliarde de dolari in sistemele de detectie a fraudelor. Daca detecteaza probleme, tranzactia este blocata oriunde in lume, in timp real. Orice american care calatoreste peste ocean si foloseste cardul in alta tara fara sa-si informeze banca in prealabil, primeste un telefon sau un email de la banca in care este avertizat in legatura cu posibile activitati frauduloase.
sursa: zf.ro

Adauga un comentariu