Sfatul medicului

Cum sa intampinam vara

Publicat: 01 mai 2019
7

Temperaturile excesiv de ridicate care se anunta in aceasta vara, asociate cu umiditatea crescuta, fac ca disconfortul resimtit de corpul uman sa fie foarte greu de suportat. Facem cateva recomandari persoanelor care au cel mai mult de suferit in urma caniculei: sugarii, copiii mici, persoanele varstnice si cele bolnave. Pentru sugari si copii mici se recomanda realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer. Se pastreaza sistemul de alimentatie avut pana in acel moment, fara a se incerca introducerea de alimente noi in aceasta perioada. Se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar sugarul va trebui alaptat ori de cate ori cere. Copilul va fi imbracat lejer. Mama nu trebuie sa-l scoata din casa decat in afara intervalelor caniculare din zi, imbracat lejer cu hainute din materiale naturale si obligatoriu cu tichiuta pe cap.

Copiii vor primi apa plata, ceai foarte slab indulcit, fructe proaspete si foarte bine spalate. Mamele care alapteaza va trebui sa se hidrateze corespunzator cu apa plata, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe, facute in casa, fara adaos de conservanti. Vor evita in acelasi timp consumul de cafea sau de alcool. La cel mai mic semn de boala a copilului sau mamei, acestia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutica. O atentie deosebita se va acorda conditiilor de igiena atat pentru copil, cat si pentru mama. Micutul va fi tinut cu hainute sau scutece curate si uscate, iar mama se va ingriji de igiena riguroasa a pielii acestuia. Copilul va fi imbaiat cel putin o data pe zi, obligatoriu seara, inainte de culcare, iar in restul timpului i se va face toaleta locala ori de cate ori este nevoie. Mamele care alapteaza vor avea grija sa mentina o riguroasa igiena a sanului si, evident, igiena generala. Copiilor prescolari li se vor face dusuri cu apa la temperatura camerei. Ei vor fi supravegheati si vor fi lasati sa se joace la umbra, in afara orelor de canicula. Scaldatul, acolo unde e cazul, va fi facut sub supraveghere. Batranii trebuie sa stea acasa intre orele 10.00 si 18.00

Pentru persoanele peste 65 de ani se recomanda crearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului. Corpul trebuie hidratat corespunzator cu apa, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa. in alimentatie va predomina consumul de legume si fructe proaspete. Se va evita circulatiaintre orele 10.00 si 18.00, iar daca este necesar, persoanele in varsta vor folosi imbracaminte usoara si palarie de protectie. Cei care sufera de anumite afectiuni vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca, in aceste perioade, persoanele cu boli cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente. Aceia care prin natura activitatii lor depun un efort fizic deosebit vor evita efortul in perioadele de varf ale caniculei. Daca valorile de caldura sunt foarte mari, se va opri activitatea, se va asigura hidratarea corespunzatoare cu apa potabila, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe. Un sfat valoros pentru toate persoanele: trebuie evitat consumul de alcool si de cafea in timpul caniculei.





Adauga un comentariu