Mama si copilul

Cum sa intelegi daca copilul tau este hiperkinetic

Publicat: 25 apr. 2019
7

Un copil hiperkinetic nu este un cu mult deosebit de ceilalti micuti de varsta lui. Debordeaza de multa energie, da dovada de neastampar si de aceea, iese cu mult în evidenta. Copilaria este o perioada în care copiii evolueaza prin mai multe faze. De obicei, copiii prin felul lor de-a fi, sunt neastamparati. Încearca si exploreaza toate colturile încaperii, doresc sa observe modul de functionare al lucrurilor si se apara într-un mod cu totul deosebit. Unii dintre copii sunt mai cuminti, altii mai nazdravani, însa cu totii sunt buni si sunt ai nostri. Ceea ce trebuie sa constientizeze parintele este ca nu toti copiii sunt la fel, fiecare are propriul lui stil de comportare, însusindu-si în mod diferit regulile exterioare.

Un copil hiperkinetic nu are stare, de obicei aceasta problema apare în jurul varstei de patru anisori si însoteste copilul pe parcursul anilor de copilarie, urmand a se diminua odata cu pubertatea. De obicei, hiperkinezia afecteaza mai mult baietii decat fetitele, fiind o afectiune care este determinata de anumite malformatii ale metabolismului cerebral sau de o maturare mai tarzie. Cu toate acestea, hiperkinezia se poate trata. Cu cat parintii vor fi mai constienti de acest lucru si vor ajunge în cabinetul terapeutului, cu atat starea copilului se va ameliora.

Un copil hiperkinetic nu are stare în banca, îi deranjeaza pe toti cei din jurul sau, trece usor de la o stare la alta, fara motiv, este mereu gata de fuga, stangaci în gesturi, impulsiv. Tot el este manios, loveste alti copii de varsta sa sau chiar mai mari, fara sa tina cont de nimic, face crize de personalitate ori de manie si niciodata nu poate fi retinut într-o activitate vreme mai lunga de cateva minute. De asemenea, aceasta afectiune prezinta si semnele dislexiei sau disortografiei.

Ori de cate ori observati astfel de semne, nu ramaneti indiferenti si încercati sa cereti sfatul medicului. De obicei, interventia psihologului, psihiatrului sau logopedului este importanta în aceasta situatie, putand corecta problema copilului fie prin consiliere, fie prin tratament medicamentos, în functie de particularitatile fiecarui caz în parte. Odata terapia începuta pentru acest copil hiperkinetic, va trebui ca si mama sa fie consiliata. Un astfel de copil are nevoie de o supraveghere atenta din partea parintilor sai, asa ca mai mult ca sigur mama va trebui învatata cum sa se comporte în asa fel încat sa îl poata corecta.

Nu trebuie sa privim totul cu o conotatie strict negativa. Nu trebuie sa uitam ca numerosi sportivi care au facut performanta au fost astfel de copii hiperkinetici. Surplusul de energie de care beneficiaza un copil hiperkinetic poate fi gestionat într-o astfel de directie. Sportul este o activitate ce are nevoie de multa energie, asa ca hiperkinezia poate fi folosita pentru ca performantele copilului sa fie recunoscute. Nu îl dati niciodata la sporturi violente, ci folositi-i energia în directia fotbalului, atletismului, înotului, handbalului, etc. Odata constatat acest surplus de energie trebuie totusi sa cunosti ca nu ai cum sa eviti sa ajungi la terapeut. Un copil hiperkinetic are nevoie de atentie, indiferent ca ne place sau nu, hiperkinezia este o afectiune medicala. Din pacate, nu toti copiii ajung la medic rapid, parintii considerand simptomele sale specifice varstei, fiind siguri ca totul va putea fi corectat în timp.

Adauga un comentariu