Scriitori

Cum sa iubesti corect un copil: 10 principii ale celebrului educator Janusz Korczak

Publicat: 05 ian. 2018
3

Janusz Korczak — pedagog polonez, scriitor, doctor si activist social care a refuzat sa-si salveze viata de 3 ori.

Prima intamplare a avut loc, cand Janusz a decis sa nu emigreze in Palestina, chiar inainte de ocuparea Poloniei. Pentru a nu lasa casa de copii in ajunul evenimentelor teribile.

Cazul 2 — cand a refuzat sa fuga dn ghetoul Varsoviei.

A treia oara, s-a intamplat astfel. Cand toti locuitorii casei de copii se aflau in tren, in unul din vagoane s-a apropiat un ofiter si l-a intrebat:

— Dumneavoastra ati scris „Regele Mateias Intaiul”? Am citit aceasta carte ca un copil. O carte buna. Puteti fi liber.

— Dar, copiii?

— Copiii vor pleca. Dar dumneavoastra puteti parasi vagonul.

— Va inselati. Nu pot. Nu toti oamenii sunt nemernici.

Nici unul din martorii acestei convorbiri nu a ramas in viata. Cum nu exista martori si a faptului ca Korczak in drum spre Treblinka povestea copiilor basme, pentru a usura macar un pic momentele si gandurile teribile.

Aceste calitati sunt atat de caracteristice „batranului medic”, se potriveste stilului pedagogic si uman al vietii incat nu ai dubii — asa a si fost. Janusz Korczak — pedagogul, care a refuzat sa paraseasca copiii sai in pragul camerei de gaz. Nu i-a parasit si a murit intr-un lagar de concentrare german Treblinka, impreuna cu elevii sai din casa de copii, desi el putea fi salvat.

Dupa cele spuse, nu avem nevoie de informatii suplimentare despre Korczak. Iata 10 principii de educare a copiilor, recomandate de acest om genial.

1. Nu astepta de la copilul tau ca va fi ca tine, sau cum iti doresti tu sa fie. Ajuta-l sa devina el insusi.

2. Nu cere de la copil rasplata pentru tot ce ai facut pentru el. I-ai daruit viata, cum ar putea sa te multumeasca? El va darui viata altcuiva, iar aceasta este o lege ireversibila de recunostinta.

3. Nu demonstra nemultumirile tale asupra propriului copil, pentru a nu-ti manca amarul la batranete. Caci, ce semeni aia vei culege.

4. Nu aborda problemele copilului cu superioritate. Viata e oferita fiecaruia dupa puteri, fii sigur, viata poate fi dificila pentru el, nu mai putin decat pentru tine, ba poate si mai mult caci nu are experienta.

5. Nu-l umili!

6. Nu uita, cele mai importante intalniri sunt intalnirile cu copiii nostri. Ofera-i atentia maxima — nu stii niciodata pe cine poti intalni in propriul copil.

7. Nu te chinui, daca nu poti face totul pentru copilul tau, dar tine minte: pentru copil nu s-a facut suficient, in cazul in care nu s-a facut tot posibilul.

8. Copilul nu e tiran, care iti monitorizeaza intreaga viata, nu doar carne si sange. E cana pretioasa, pe care viata ti-a oferit-o pentru a pastra si dezvolta focul creativ din ea. Aceasta iubire nelimitata a mamei si a tatalui la care va creste nu „al nostru” sau „al meu” copil, dar un suflet.

9. Invata sa iubesti un copil strain. Niciodata nu te comporta cu unul strain cum nu ti-ai dori sa se comporte ceilalti cu propriul tau copil.

10. Iubeste-ti copilul in orice ipostaza — netalentat, ghinionist, adult. Vorbind cu el, fii fericit fiindca copilul e o sarbatoare, care inca se desfasoara in viata ta.

Adauga un comentariu