Eveniment-Social

Cum sa ne producem singuri rasadurile pentru gradina noastra

Publicat: 22 mart. 2013
1

Pentru a va apuca de gradinarit, trebuie sa plecati de la aprovizionarea cu seminte si celelalte materiale necesare. De obicei, legumicultorii apeleaza la materialele care le au în jurul casei (pahare de unica folosintaladite, tavite din plastic, etc.).
Semanarea semintelor trebuie calculata în functie de perioada estimata pentru plantarea în camp sau în solar,  de regula, pentru zona Iasului, sfârsitul lunii aprilie – prima decada a lunii mai. Un rasad bun pentru plantat   se obtine în general la 55-60 de zile (calculate de la semanat). Pentru început trebuie sa alegem spatiul unde vrem sa producem rasadurile, tinând cont în primul rând de posibilitatea de a asigura o cantitate cat mai mare de lumina, dar si o temperatura constanta de 25 – 27 grade ziua si 15 – 20 grade noaptea.

Nu orice samânta poate da un rasad de calitate. Un rasad bun se obtine dintr-o samânta viguroasa, procurata dintr-o sursa sigura (magazine de specialitate care va da certificat de calitate). Oricare ar fi sursa, semintele trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
– sa provina din soiuri valoroase si adaptate conditiilor în care doriti sa le plantati;
– sa fie libere de boli (semintele provenite dintr-o cultura bolnava vor transmite boala mai departe, daca nu sunt tratate).
– sa aiba putere mare de germinare.
Daca aveti samânta de la prieteni sau din gradina propie va recomand sa dezinfectati semintele. În multe cazuri, bolile tomatelor sunt rezultatul folosirii de seminte infestate, care pot fi purtatoare de fungi, bacterii sau virusuri. Prin urmare, decontaminarea semintelor este o necesitate. Se presupune ca semintele cumparate din raioanele specializate sunt deja dezinfectate. Pentru dezinfectia semintelor de tomate acasa puteti folosi urmatoarea metoda:
– semintele, introduse intr-un saculet de tifon, sunt scufundate pentru 30 de minute în apa  la temperatura de 52°C. Dupa acest tratament semintele vor fi dezinfectate împotriva diferitelor boli bacteriene si criptogame (fungice, produse de ciuperci).
Ca substrat pentru semanat puteti folosi substrat care se gaseste în magazinele de specialitate sau un amestec de mranita, pamânt de telina, pamânt din padure si nisip, proportiile fiind de 40% mranita, 25% pamânt de telina, 20% pamânt din padure si 15% nisip de râu. Dificultatea cu acest amestec consta in faptul ca este greu de obtinut un substrat dezinfectat, fara larve sau alti agenti patogeni. In comert se gaseste pamant pentru rasaduri imbogatit cu macroelemente, produs de diverse firme. Este pe baza de turba si trebuie sa aiba ph-ul intre 6,5 si 7.
Pentru semanat puteti folosi diverse recipiente tavi, lazi din plastic sau cutii din lemn si diverse caselote sau ambalaje reciclabile. Daca folositi ambalaje gen pahare de unica folosinta va recomand ca acestea sa fie colorate. Cele transparente pot fi folosite, dar numai dupa ce le vopsiti pe exterior (cu vopsea colorata) sau le înveliti intr-un material colorat (hartie, folie, etc). Asta din cauza ca radacinile expuse la lumina îsi diminueaza sau chiar îsi pierd functia de absorbtie a apei si a elementelor nutritive. În vasele transparente se formeaza alge pe peretii interiori.
Indiferent de vasele folosite, primul lucru pe care îl veti face va fi sa le gauriti la fund, pentru a asigura îndepartarea excesului de apa.
Semanatul este o operatie migaloasa si trebuie facuta cu multa atentie, înainte de semanat trebuie sa pregatim locul sau vasele în care semanam. Marii legumicultori din zona Matca de Galati aplica un sistem de semanat care a fost preluat si de legumicultorii din zona Moldovei. Cum procedeaza matcasii? Într-un solar fac o masa din scânduri de brad pe care pun un strat de pamânt de 10 -12 cm. Pe stratul de pamânt se traseaza din 3 în 3 cm niste santulete cu adâncimea de 4 – 5 mm unde semintele sunt aranjate la distanta de 1 cm una de alta cu ajutorul unui pix, etc. Peste seminte se presoara un strat de amestec cu grosimea de 5mm.  Pe sub masa trece un burlan din tabla care are rolul de a evacua gazele de la godinul de rumegus si de a încalzi substratul.
Dupa semanat, semintele de tomate rasar atunci cand temperatura solului este mai mare de 10-12°C, însa optim pentru germinare este ca substratul sa aiba o temperatura de 24-26°C. La temperatura optima si o umiditate de 70%, semintele ar trebui sa germineze în 5-7 zile. Temperatura este foarte importanta pentru ca la temperaturi scazute semintele germineaza mai greu, iar la temperaturi mai mari plantele rasar mai devreme, dar sunt firave si sensibile la boli si daunatori. Zilnic trebuie facuta aerisirea sa nu se dezvolte mucegaiuri. Imediat dupa rasarirea plantelor, temperatura trebuie redusa la 18-20° C ziua si 15-16°C pe timpul noptii, pe o perioada de 2-3 zile, apoi va fi mentinuta în intervalul 22°C – 25°C. Procedând astfel, energia plantei este canalizata pentru dezvoltarea radacinii si se previne alungirea rasadului. Între zi si noapte este bine sa existe o diferenta de temperatura de 5°C. În conditii normale de îngrijire, primele frunze adevarate apar cam la 8-12 zile de la rasarire. Boala cea mai des întâlnita în aceasta etapa de dezvoltare a plantelor este caderea rasadurilor, favorizata de temperaturi si umiditate ridicate.
Udarea se face întotdeauna cu moderatie si cu apa la temperatura camerei. Daca aveti posibilitatea, folositi apa de ploaie sau zapada topita. Apa se adauga în tavita gradat si se completeaza pe masura ce este absorbita de substrat. Se pune apa într-un vas si se scufunda platoul în apa unde se tine putin sa absoarba apa. Apa nu trebuie sa stagneze în tavita si nu se recomanda nici udarea în ploaie, cu stropitoarea, în acest fel fiind facilitata aparitia bolilor fungice (produse de mucegaiuri). Folositi apa de la robinet doar dupa ce ati lasat-o o zi sau mai multe zile la temperatura camerei, pentru sedimentarea sarurilor si evaporarea clorului.
Repicatul reprezinta lucrarea de transplantare provizorie a rasadurilor de pe mesele unde sunt plantate în rânduri dese în platouri alveolare, ghivece sau pahare unde plantele se dezvolta normal. Repicatul are loc cam la 10 -12 zile de la rasarire, mai exact la aparitia primelor frunze adevarate si se face cu scopul de a stimula dezvoltarea sistemului radicular. Înainte de repicare substratul se uda bine. Plantele se separa cu grija pentru a nu afecta radacinile. Se selecteaza plantele sanatoase, bine dezvoltate si uniforme ca dimensiune si se replanteaza imediat, pentru ca radacinile sa nu sufere. Cu un plantator se face o groapa în substrat si se introduce planta, presând apoi pamântul în jurul radacinilor. Pentru repicat se foloseste acelasi substrat ca si la semanat. Dupa repicat, plantele se uda si se umbresc usor, scazând si temperatura pentru a preveni ofilirea plantelor.
Cu vreo doua saptamani înainte de data plantarii în gradina, este obligatorie scoaterea rasadurilor afaraa, pentru perioade scurte la început si apoi pentru perioade din ce în ce mai lungi. Practic, în prima zi veti scoate tavile cu rasaduri afara doar pentru 2 – 3 ore si într-un loc umbrit. Încet-încet, expuneti plantele si la soare, dupa 2-3 zile ajungând la o jumatate de zi de expunere la soare. Dupa o saptamâna, rasadurile ar trebui sa fie destul de obisnuite pentru a rezista la soare întreaga zi. În ultimele zile lasati rasadurile afara si peste noapte, eventual protejate cu folie.
Dupa  55-60 de zile de la semanat plantele ajung la înaltimea de 15-17 cm si au 4-5 frunze bine dezvoltate. Acesta este momentul când, în functie si de temperaturile exterioare, plantele pot fi transplantate în gradina sau în solar. Plantarea în gradina este recomandat sa se faca atunci când luna este în descrestere, iar solul are o temperatura de peste 15°C. Plantarea în gradina este recomandat sa se faca într-o perioada noroasa sau seara pentru a preveni ofilirea plantelor. Rosiile se planteaza pe rânduri orientate pe directia est-vest la distanta de 35-50 cm între plante prin îngroparea tulpinei pâna la nivelul primei frunze, deci mai mult decît în alveola sau pahar. Acest lucru este posibil si recomandat datorita faptului ca rosiile vor dezvolta radacini adventive si pe aceasta portiune. În cazul în care rasadurile au fost etiolate, pentru a nu îngropa radacina prea adânc puteti face un mic santulet în care veti planta rosia putin înclinata, lasând afara doar portiunea pe care o doriti. Rosia este o planta care iubeste soarele direct asa ca ati face bine sa-i gasiti în gradina un loc însorit. Sunt de evitat pozitiile supuse vânturilor si cele umbrite. La umbra, spatiile internodale sunt mai lungi, frunzele se dezvolta mai mult însa productia de fructe scade semnificativ. Temperatura minima de crestere a plantei este de 12-13°C, iar cea optima este de 20-22°C. Temperatura optima pentru înflorire este de 20°C. În functie de conditiile meteo specifice zonei si de soiul folosit, de la transplantare si pâna la culegerea primelor fructe sunt necesare 10-12 saptamâni.

Adauga un comentariu