National

Cum sa nu mai platesti impozit pe teren de anul viitor

Publicat: 18 oct. 2013
1

Codul Fiscal a fost completat cu noi prevederi ce fac referire la impozitele platite incepand din 2014 de posesorii de teren. In anumite situatii, Consiliile Locale ii pot scuti pe proprietari de plata impozitului.

Articolul din Legea privind Codului Fiscal (571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare ) referitor la scutirile si facilitatile stabilite de consiliile locale a fost completat cu doua noi alineate astfel ca proprietarii de terenuri pot fi scutiti, in anumite conditii, de plata impozitelor aferente. Mai precis, Consiliul Local poate acorda scutire de la plata impozitului pe teren pentru proprietarii de terenuri degradate sau poluate „neincluse in perimetrul de ameliorare”, potrivit unui anunt in Monitorul Oficial, citat de economica.net.
 
Pentru a putea fi scutiti de impozit, detinatorii trebuie sa solicite acest lucru Consiliului Local, iar, in prealabil, sa obtina cate un aviz de la Ministerul Agriculturii si respectiv Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.
 
Avizul celor doua Ministere se solicita dupa ce proprietarul a depus documente justificative si are drept scop identificarea terenurilor degradate sau poluate neincluse in perimetrul de ameliorare, precum si delimitarea acestora.
 
Terenurile incluse in perimetrul de ameliorare sunt acele suprafete degradate sau neproductive, indiferent de proprietar, a caror punere in valoare este necesara din punct de vedere al protectiei solului, regimului apelor, imbunatatirii conditiilor de mediu si a diversitatii biologice.
 
Scutirea de la plata impozitului pe teren se va aplica din 2014 cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care au fost obtinute avizele favorabile din partea Ministerului Agriculturii si al Mediului.
 
Potrivit Codului Fiscal aflat acum in vigoare, Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe teren sau o reducere a acestuia pentru terenul aferent cladirii folosite ca domiciliu al persoanei fizice care datoreaza acest impozit. De asemenea, se pot primi scuturi sau reduceri daca posesorii au venituri lunare mai mici decat salariul minim brut pe tara ori constau in exclusivitate din indemnizatie de somaj sau ajutor social.
 
In cazul unei calamitati naturale, consiliul local poate acorda, totodata, scutire de la plata impozitului pe teren, precum si a taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism si autorizatiei de construire sau o reducere a acestora.

Adauga un comentariu