Culinar

Cum să pregăteşti aluat fraged pentru pască

Publicat: 07 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum să pregăteşti aluat fraged pentru pască

Pasca este nelipsită de pe masa românilor în perioada Sărbătorii Învierii. Există foarte multe reţete, în funcţie de zonă, dar specialiştii spun că nu putem da greş cu o pască tradiţională clasică, mai ales atunci când suntem începători.

Bucătarii recomandă pasca cu aluat de cozonac. „Pentru o pască de dimensiuni medii aveţi nevoie de 500 de grame de făină. Dacă aveţi posibilitatea să o luaţi de la moară, să fie naturală cu atât mai bine. Se mai adaugă 200 grame de zahăr, un pahar de 250 de ml de lapte, 2 ouă, 100 de ml de ulei, un pliculeţ de drojdie, un vârf de lunguriţă de sare şi esenţe după gust.

Ca să iasă aluatul mai pufos drojdia se înmoaie cu lapte călduţ şi puţin zahăr. Aşa îşi va face efectul mai bine, iar aluatul va creşte. Gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul până îşi măresc volumul. Se adaugă apoi uleiul şi drojdia înmuiată şi se amentecă continuu. Apoi, încet, încet se toarnă făina şi se frământă aluatul până când nu se mai lipeşte de mâini. Apoi se lasă la dospit, o oră, o oră şi jumătate până îşi dublează volului. Ideal este să încălziţi puţin cuptorul, apoi stingeţi focul şi băgaţi aluatul în interior acoperit cu un prosop. Aşa va fi ferit de curent şi va creşte mai repede“, spune Marian Codrin, bucătar.

Trucuri pentru umplutură

Umplutura de pască este şi ea la fel de importantă. „Pentru umplutură aveţi nevoie de 500 de grame de brânză de vaci, 100 de grame de zahăr, preferabil pudră, 50 de grame de unt, zahăr vanilat după gust, 2 ouă, 2-3 linguri de smântână şi stafide. Este obligatoriu ca bânza de vaci să fie bine scursă pentru nu lăsa zer. Aceasta se amestecă cu zahărul, untul, smântâna şi vanilia şi două gălbenuşuri de ou.

La final se bun albuşurile bătute de foarte bine şi apoi stafidele. Eu prefer să las stafidele să se înmoaie în coniac sau rom pentru că arată mai bine şi gustul este mai bun. Am dat în reţetă doar două ouă deoarece eu prefer să nu fie foarte mult pentru că îngreunează compoziţia. Dacă vi se pare că umplutura este prea moale puteţi pune 1-2 linguri de griş“, mai spune bucătarul,

O oră la cuptor

Odată aluatul şi umplura pregătite se pregăteşte pasca. „O foaie de aluat se întinde bine şi se aşează în tavă. Va acoperi şi marginile laterale. Apoi se adaugă compoziţia. Păstraţi aluat pentru a face împletiturile care se aşează deasupra sau alte modele după cum doriţi.

Ungeţi cu puţin găşbenuş de ou pentru a avea o culoare mai frumoasă. Totul se bagă la cuptor după ce aceasta a fost încălzit. Pasca se face într-o oră la o temperatură de 180 de grade. O testaţi după metoda clasică a scobitorii. O înfingeţi în pască, iar dacă aceasta iese uscată este gata“, mai spune specialistul.

Adauga un comentariu