Magazin

Cum sa raciti o masina supraincalzita

Publicat: 03 aug. 2010

Daca masina dvs se supraincalzeste si strica motorul, singurul vinovat sunteti dvs. Uitati-va constant la indicatorul de temperatura si nu lasati niciodata temperatura sa devina prea ridicata. Trageti pe dreapta inainte de a se supraincalzi.

Pasi
1. Opriti motorul.
2. Asteptati. Daca de la motor iese abur, nu deschideti capota.
3. Actionati maneta de deschidere a capotei, numai dupa ce motorul s-a racit.
4. Treceti in fata masinii, bagati mana sub capota, gasiti siguranta si apasati-o. In timp ce apasati siguranta, ridicati capota.
5. Verificati rezervorul lichidului de racire. Este un borcan de plastic care are un furtun mic ce duce la radiator. Rezervorul poate fi umplut cand motorul este cald (exceptie facand masinile germane si suedeze, la acestea rezervorul fiind sub presiune, asa ca nu deschideti capacul cat motorul este cald.).
6. Deschideti capacul de la radiator folosind o carpa. Tineti minte: il deschideti numai dupa ce motorul s-a racit in intregime. Daca nu sunteti sigur, nu deschideti capacul. Daca scoateti capacul cat motorul este cald exista posibilitatea sa va opariti cu abur sau lichid de racire. Desfaceti capacul usor, ca si cum ati deschide o sticla de suc agitata.
7. Examinati radiatorul. Uitati-va inauntru si vedeti daca mai este lichid de racire. Daca este nevoie, umpleti-l pana sus.
8. Puneti capacul la radiator.
9. Verificati sa vedeti daca nici unul din furtunele de la radiator, sau calorifer nu s-au desprins.
10. Reporniti motorul.
11. Verificati indicatorul de la temperatura in mod constant. Nu lasati acul sa urce. Opriti motorul daca temperatura creste aproape de limita.
12. Trebuie sa intelegeti ca puteti conduce o masina ce are temperatura lichidului de racire ridicata, asta daca va aflati la o distanta mare de un telefon sau un service auto, si masina nu are nevoie de lichid de racire (sau nu raspunde la aceste instructiuni). Totusi conduceti numai pana cand temperatura nu depaseste limita, dupa aceea opriti masina si lasati motorul sa se raceasca. S-ar putea sa dureze ceva timp dar e mai bine decat sa mergi pe jos.

Sfaturi

* Supraincalzirea poate fi cauzata si de alti factori, nu numai de nivelul scazut al lichidului de racire (termostatul este blocat, radiatorul blocat, ventilatorul ce nu merge corespunzator sau pompa de apa defecta). Daca nivelul lichidului de racire nu este scazut este nevoie sa vizitati un mecanic.
* Este in regula sa adaugati apa simpla sau antigel intr-o situatie de urgenta. Cand schimbati in mod regulat lichidul de racire, adaugati mereu un amestec de 50% apa si 50% antigel.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit