National

Cum să rostești corect o rugăciune de mulțumire. Poate trăi omul fără rugăciune?

Publicat: 12 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum să rostești corect o rugăciune de mulțumire. Poate trăi omul fără rugăciune
A ne ruga înseamnă a ne înălţa spiritul şi inima către Dumnezeu pentru a-I aduce laudele noastre, a-i expune grijile noastre si a-I implora ajutorul

Mulți consideră rugăciunea de mulțumire de prisos sau nepotrivită omului emancipat al vremii noastre. Căci, zic ei, ce poate aduce rugăciunea? Sau cum te mai poți simți emancipat și demn, din moment ce recurgi la rugăciune?

Credința în Dumnezeu a rămas pentru oameni unica speranță atunci când sunt copleșiți de griji și probleme. Fără rugăciune, credinţa în puterea divină şi optimism nu ar fi posibilă. În timpul rugăciunii, însă, grijile se mută pe un plan secundar sau chiar dispar cu totul. Astfel, devine posibilă atât vindecarea psihică şi morală cât şi cea fizică.

Rugăciunea este de mai multe feluri: de cerere, de mijlocire, de mulțumire, de laudă. Ne putem ruga, nu numai lui Dumnezeu, ci și sfinților, care au puterea să mijlocească pentru noi la Dumnezeu. Când gândul nostru este înălțat la Dumnezeu, când îi oferim toate bucuriile și suferințele noastre, înseamnă că ne rugăm neîncetat.

Rugăciunea de mulțumire reprezintă o comunicare personală cu Dumnezeu și, indiferent că oamenii aleg să rostească unele rugi vechi, transmise din generație în generație de mai bine de 2.000 de ani sau unele personalizate… se roagă așa cum simt, Dumnezeu primește întotdeauna mesajul.

maini ce tin o cruce pe o carte
Rugăciunea de mulțumire reprezintă o comunicare personală cu Dumnezeu

De ce ar trebui să spui mereu o rugăciune de mulțumire

După cum ne învață preoții, Dumnezeu decide ce e mai bine pentru fiecare, motiv pentru care sunt situații în care dorințele oamenilor nu sunt îndeplinite. Iar atunci când sunt, oamenii uită să Îi mulțumească pentru darurile primite. Cea mai bună rugăciune de mulțumire izvorăște dintr-o puternică recunoștință lăuntrică. Rugăciunea de mulțumire este înălțarea minții noastre către Dumnezeu. Prin rugăciune, omul devine un fel de cerșetor în fața lui Dumnezeu. Se mai poate spune că rugăciunea de mulțumire este întâlnirea omului cu Dumnezeu.

„A ne ruga înseamnă a ne înălţa spiritul şi inima către Dumnezeu pentru a-I aduce laudele noastre, a-i expune grijile noastre si a-I implora ajutorul.”, ne-a transmis părintele Arsenie Boca.

femeie ce se roaga cu mainile impreunate
Pentru a fi ascultată, rugăciunea de mulțumire trebuie făcută cu evlavie, cu umilință, cu încredere, cu supunere

Cum să faci o rugăciune de mulțumire corectă

Fiind dialog cu Dumnezeu, rugăciunea e trebuincioasă pentru mântuirea tuturor celor care au ajuns la vârsta priceperii. Pentru a fi ascultată, rugăciunea de mulțumire trebuie făcută cu evlavie, cu umilință, cu încredere, cu supunere. Rugăciunea este făcută cu evlavie atunci când alungăm din mintea noastră orice gând străin, care nu are nimic în comun cu rugăciunea pe care o facem. Cu umilință ne rugăm când ne recunoaștem înaintea lui Dumnezeu limitele noastre, păcatele noastre și ne pare rău pentru că le-am comis.

Încrederea este aceea care ne ajută să perseverăm în rugăciune. Ne rugăm cu supunere când suntem dispuși să primim din mâna lui Dumnezeu tot ceea ce el consideră că avem nevoie pentru mântuirea noastră, chiar și greutățile. Cu statornicie ne rugăm când nu încetăm să ne rugăm lui Dumnezeu, cu toate că el nu ne împlinește imediat rugăciunea. În acest caz, nu înseamnă că Dumnezeu nu ne-a ascultat. Ne-a ascultat, dar încă nu a împlinit rugăciunea. A lăsat puțin spațiu și credinței noastre.

Dar Dumnezeu nu este, însă, un mijloc de satisfacere a dorințelor omului. Este Domnul Atotputernic. Iar simțământul acesta trebuie să însoțească mereu rugăciunea credinciosului. De aceea, prin rugăciunea de mulțumire omul poate dobândi și daruri speciale, necesare în împrejurările concrete ale vieții lui. Rugăciunea de mulțumire ar trebui sa fie simplă, plină de credință și smerenie.

maini impreunate pe o balustrada de lemn
Credința în Dumnezeu a rămas pentru oameni unica speranță atunci când sunt copleșiți de griji și probleme

Cea mai simplă rugăciune de mulțumire

Orice bun credincios trebuie să știe că pentru a aduce mulțumire divinității trebuie să rostească rugăciunea:

„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeule a toată milostivirea și îndurarea, care ai nemăsurată milă, nespusă și neajunsă iubire de oameni, căzând acum către a Ta slavă cu frică și cu cutremur aduc Ție mulțumire pentru binefacerile de care m-ai învrednicit pe mine, nevrednicul robul Tău.

Te slăvesc, Te laud și Te cânt ca pe un Domn, Stăpân și Făcător de bine. Și iarăși căzând înaintea Ta, Îți mulțumesc și cu smerenie mă rog nemăsuratei și negrăitei Tale milostiviri ca și de acum înainte să-mi dăruiești faceri de bine, ca să sporesc în dragostea de Tine și de aproapele meu. Izbăvește-mă de tot răul și necazul. Dăruiește-mi liniște. Și mă învrednicește ca în toate zilele vieții mele totdeauna mulțumire să-Ți aduc și să grăiesc și să cânt cele preabune Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Dumnezeu nu este ceva, ci totul. Iar omul nu îi datorează lui Dumnezeu ceva, ci doar întreaga lui existență și viață. Totul trebuie să se raporteze la Dumnezeu. Aceasta urmărește o rugăciune de mulțumire neîncetată: raportarea integrală a omului la Dumnezeu. Fără iubire și recunoștință nu se naște rugăciunea adevărată. Si fără lacrimi nu sporește.

maini intinse spre cer la apus
Încrederea este aceea care ne ajută să perseverăm în rugăciune

 

Adauga un comentariu