News Flash:

Cum sa te angajezi in Bulgaria

15 Martie 2010
682 Vizualizari | 0 Comentarii
• Candidatul trebuie sa evalueze daca locul de munca este adecvat nevoilor sale • CV-ul pe hartie se redacteaza folosindu-se formatul european • Angajatorul nu cere informatii despre viata privata a candidatilor

In procedura normala de solicitare a unui loc de munca, candidatii depun o cerere si sunt invitati la un interviu cu angajatorul si/sau reprezentantul acestuia. Solicitantii trebuie sa stie ca perioada cuprinsa între momentul publicarii anuntului si ziua începerii activitatii la noul loc de munca este stabilita în functie de cerintele angajatorului. Totusi, intervalul dintre perioada de selectie si data de începere a activitatii ajunge rar la cateva luni. Singurul termen legal mentioneaza faptul ca angajatorul trebuie sa comunice rezultatele procedurii de selectie biroului local de munca în scris.

Cererile electronice

Candidatul trebuie sa evalueze daca locul de munca este adecvat nevoilor sale. Unele site-uri de Internet sunt orientate catre anumite ocupatii, în timp ce altele acorda atentie solicitantilor de locuri de munca în anumite regiuni. Un alt aspect important este acela ca unele site-uri ofera candidatului posibilitatea de a-si publica propriul CV si angajatorului posibilitatea de a se înregistra ca utilizator. Daca exista un interes deosebit pentru o anumita companie, poate fi utilizat exclusiv site-ul de Internet al acesteia. Este foarte important ca locurile de munca sa fie cautate pe site-uri care sunt actualizate în mod regulat. CV-ul electronic al unui candidat trebuie sa respecte formatul general european.

Solicitarile scrise

CV pe hartie se redacteaza folosindu-se formatul european. Trebuie redactata si o scrisoare de motivatie, iar angajatorul poate solicita si alte documente, pe langa CV. De asemenea, documentele tiparite trebuie sa aiba o forma eleganta, pentru a impresiona placut angajatorul, dar, cel mai important, trebuie respectat termenul-limita de depunere a documentelor. Intalnirea dureaza între o jumatate de ora si cel mult o ora. Daca angajatorul cere candidatului sa efectueze un test practic în continuarea celui teoretic, procedura va fi mai lunga. In timpul interviului, angajatorul va încerca sa desfasoare o conversatie normala cu candidatul. Acesta ar trebui sa dea dovada de încredere si stapanire de sine. Candidatii ar trebui sa îsi explice motivatia, sa relateze angajatorului mai multe despre ei însisi, despre calitatile si interesele lor. Legea privind promovarea ocuparii fortei de munca interzice discriminarea directa sau indirecta în timpul procedurilor de solicitare a unui loc de munca. Angajatorul nu cere informatii despre viata privata a candidatilor. Intrebarile frecvente adresate de catre angajator sunt legate de solicitarea acestui post, posibila contributie la activitatea companiei, salariu, deosebire fata de ceilalti candidati si alte detalii.

Negocierea salariului

Nu se recomanda candidatilor sa aduca prea curand în discutie suma salariului. In functie de contract, plata se face pe ora sau pe luna. Nivelul salariului este determinat de durata activitatii sau în functie de rezultate. Salariul pentru un singur obiectiv (cota de productie) se negociaza între angajat si angajator si nu poate fi mai mic decat suma stabilita în contractul colectiv de munca. Unele companii solicita candidatilor sa efectueze o perioada de proba de o zi, dar aceasta practica nu este raspandita. Procedura de solicitare a unui loc de munca se finalizeaza odata cu semnarea unui contract de munca sau cand candidatul afla ca a fost respins. Materialul a fost pus la dispozitie de catre Centrul Europe Direct Iasi, sintetizat dupa manualul "Va vom contacta...", editat de Comisia Europeana, Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Egalitatea de Sanse, Unitatea D3.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1207 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013032 (s)