News Flash:

Cum sa te angajezi in Estonia

8 Februarie 2010
1202 Vizualizari | 0 Comentarii
• Salariul poate fi negociabil, dar acest lucru depinde de caracteristicile postului si de companie • Avantajele oferite de obicei sunt urmatoarele: autoturism de serviciu, decontarea cheltuielilor de calatorie, compensatii pentru activitatile fizice

In Estonia, gasirea unui loc de munca adecvat, trimiterea unui CV si a unei scrisori de motivatie si stabilirea unei întalniri cu angajatorul sunt cele mai frecvente etape ale unei proceduri de solicitare a unui loc de munca. Perioada medie cuprinsa între publicarea anuntului pentru locul de munca si începerea activitatii este de o luna. Cererile electronice trebuie sa fie scurte si la obiect. Se recomanda sa trimiteti cereri electronice, dar nu adaugati fisiere atasate, deoarece unele companii ar putea sa nu le deschida din teama de virusi informatici. O cerere scrisa trebuie sa fie usor de citit, corecta din punct de vedere gramatical, scurta si la obiect.

Pregatirea interviului

Solicitantul trebuie sa cunoasca istoricul companiei, domeniul de activitate si caracteristicile postului vacant. Aduceti diplomele si certificatele de calificare daca este posibil (copiile sunt acceptate). Trebuie sa prezentati doar diploma si cele mai înalte calificari. Nu trebuie sa prezentati o diploma mai veche de 10 ani daca nu are legatura cu postul si calificarile cerute. Pastrati o lista a posturilor pentru care ati candidat, care va fi necesara în cazul în care sunteti contactat de unul dintre angajatorii respectivi. In timpul interviului, angajatorul va încerca sa afle detalii despre persoana si motivatia dumneavoastra, locurile de munca anterioare, de ce doriti sa lucrati in aceasta companie, ce aveti de oferit companiei etc. In mod normal, la interviu participa reprezentantul oficial al angajatorului si personalul specializat, si alti candidati în cazul în care a fost organizat un interviu de grup. Daca are loc un test, la acesta pot participa între 2 si 10 candidati. In mod normal, testele dureaza între 30 de minute si o ora si jumatate. Intrebarile despre locul de munca si companie se adreseaza de obicei la sfarsitul interviului. La începutul întalnirii are loc o scurta perioada de "încalzire", constand în întrebari generale, urmate de întrebari specifice privind personalitatea si motivatie.

Negocierea salariului

Negocierea contractului poate include data începerii activitatii, salariile si bonificatiile. Salariul poate fi negociabil, dar acest lucru depinde de caracteristicile postului si de companie. In general, plata se face pe saptamana. Plata concediului este inclusa în salariu si este reglementata conform legislatiei estone. Bonificatiile anuale nu pot fi negociate separat. Avantajele oferite de obicei sunt urmatoarele: autoturism de serviciu, decontarea cheltuielilor de calatorie, compensatii pentru activitatile fizice (sala de sport, piscina etc.). In sectorul privat, acestea sunt negociabile. Beneficiile suplimentare se negociaza cu superiorul direct. In Estonia nu exista perioade de proba; stagiul dureaza de obicei 4 luni (6 luni în posturile din sectorul de stat/guvernamental). Costurile suportate pentru deplasarea la interviu nu sunt acoperite. Certificatul de cazier judiciar este obligatoriu pentru politisti, angajati din sectorul public etc. O confirmare din partea politiei privind lipsa cazierului infractional este necesara si pentru alte profesii.

O buna impresie

Este recomandat sa fiti punctual la interviu. Nu este permisa întarzierea fara un motiv întemeiat. De asemenea, trebuie sa confirmati ca veti participa la interviu. In mod normal, nu exista un cod vestimentar. De obicei, acesta depinde de functie, dar trebuie sa fie conventional si confortabil. Dupa terminarea interviului, puteti întreba cand vi se va comunica rezultatul. Materialul a fost pus la dispozitie de catre centrul Europe Direct Iasi, fiind sintetizat dupa manualul "Va vom contacta...", editat de Comisia Europeana, Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Egalitatea de Sanse, Unitatea D3.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

in estonia pregatirea interviului negocierea salariului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2808 (s) | 22 queries | Mysql time :0.162355 (s)