Tutoriale

Cum sa te feresti de virusi – cele mai comune greseli pe care le fac userii

Publicat: 02 feb. 2014

Virusii pot fi foarte periculosi si se extind foarte repede prin schimbarea si distrugerea fisierelor de pe computerul nostru. Pierderea unor documente importante este cea mai neplacuta consecinta a atacurilor cauzate de virusi.

1. Folositi un sistem de operare mai putin cunoscut ca Linux sau Apple Mac OS. In majoritatea cazurilor creatorii de virusi ataca cele mai cunoscute sisteme de operare Windows. Intr-adevar, poate e cea mai eficienta metoda de a scapa de griji, dar cu siguranta nu e cea mai simpla. E foarte dificil sa te acomodezi cu un nou sistem de operare, iar pentru Mac OS ai nevoie teoretic de hardware de la Apple. Oricum, poate fi o experienta cu totul noua si mai ales formatoare.

2. Instalati un antivirus mai eficient care sa aiba inclus protectie firewall, respectiv un detector mai bun de spyware pentru a preveni atacurile de pe net. Cele mai cunoscute programe antivirus sunt: McAfee, Kaspersky, Nod32 sau ZoneAlarm AntiSpyware. Gasiti programe gratuite sau comerciale pentru a combate accesul neautorizat catre computerul vostru de catre virusi sau persoane care doresc sa va fure datele personale (eu personal folosesc Microsoft Security Essential care se descurca foarte bine).

3. Fiti siguri ca firewall-ul este activ pentru a preveni atacurile hackerilor si al virusilor. Firewall-ul este un program conceput pentru a garanta siguranta computerului vostru. Cele mai cunoscute firewall-uri gratuite sunt Outpost Firewall Free, PC Tools Firewall Plus sau ZoneAlarm.Am facut acu ceva vreme un intreg articol dedicat programelor firewall, mai explicit in care sunt prezentate si cele mai cunoscute programe.

4. Actualizati-va programul antivirus mai des. Programul va ofera posibilitatea sa bifati optiunea de alerte pentru actualizari sau actualizare automata. Astfel antivirusul va putea detecta si recunoaste cei mai noi virusi care apar pe piata. Pe internet puteti gasi o groaza de informatii despre virusi, inclusiv cum pot fi creati si despre hackeri. Actualizarile sunt tot timpul importante, ele au rolul de spune antivirusului despre noile amenintari ce au fost adaugate in bazele de date.

5. Verificati toate fisierele sau documentele atasate unui e-mail inainte sa le descarcati pe computerul vostru. In majoritatea cazurilor fisierele descarcate si nescanate pot infecta calculatorul cu virusi. Aveti mare grija la fisierele cu forma .exe care provin din surse mai dubioase. Dar, nu in toate cazurile executabilele pot duce raul prin toate partile.Pot fi o groaza de fisiere care sa indeplineasca acest rol, mai ales cele Java.

6. Nu folositi dispozitive de stocare sau CD-uri care nu au fost scanate pentru depistarea virusilor. Utilizarea dispozitivelor de stocare, a CD-urilor care provin din surse nesigure este cea mai des intalnita greseala facuta de utilizatori cand vine vorba de infectarea computerului cu virusi.

7. Internetul este cea mai populara metoda folosita de hackeri pentru a infecta calculatoarele cu virusi. Cei care cauta crackuri trebuie sa aiba mare grija. Potrivit statisticilor majoritatea crack-urilor contin troieni, virusi sau spyware…destul de intuitiv, in esenta jocul piratat trebuie sa fie cumva virusat, pentru a nu te enerva cu mii de mesaje gen “Copia aceasta e ilegala, cumpara-ma”. Insa un antivirus actualizat va detecta virusii in cel mai scurt timp pentru a evita infectarea. Totusi, e posibil sa nu mai mearga jocul daca stergem troianul

8. Cand pe ecranul vostru apare o fereastra pop-up care va spune ca a gasit virusi pe calculatorul vostru, iar fisierele voastre trebuie scanate imediat este indicat sa nu accesati aceste pop-up-uri. Potrivit specialistilor nici un program antivirus nu va verifica calculatorul vostru daca nu ati platit pentru acest serviciu sau nu ati descarcat acest program.Si aici nu va spun doar specialistii, va spun si eu, caci am patit-o.Nu cred ca imi vine in minte vreo situatie de acest gen mai rea. Eu am avut norocul de a-mi infecta calculatorul cu un troian din clasa Vundo.

9. Retelele folosite de mai multi utilizatori sunt foarte periculoase. Astfel este indicat sa scanati orice fisier pe care il descarcati pe calculatorul vostru pentru a depista troieni sau alte programe neortodoxe.

10. Yahoo Messenger este o metoda populara folosita de hackeri pentru a raspandi virusi. Evitati sa dati click pe un link primit de la o persoana necunoscuta. Linkurile cele mai periculoase apar in mesajele offline. Verificati orice mesaj suspicios cu un antivirus sau pur si simplu nu dati clic pe ele si marcati-le ca spam. Daca ati primit virusul este indicat sa va deconectati inainte de a devirusa programul respectiv.loading...

Adauga un comentariu