Diverse

Cum sa-ti antrenezi creierul pentru a retine mai usor informatiile noi

Publicat: 22 nov. 2018
25

Popularitatea aplicatiilor de antrenament a creierului a transformat industria intr-o afacere de miliarde de dolari. Cu toate acestea, programele de brain-training functioneaza cu adevarat? Dovezi din ce in ce mai multe sugereaza ca nu o fac. Programele de antrenare a creierului conduc la imbunatatirea sarcinii pe care ati practicat-o, dar ele nu par sa consolideze memoria, inteligenta sau abilitatile cognitive. Cu toate acestea, exista tehnici pe care le puteti utiliza pentru a va ajuta sa invatati sa codificati si sa retineti informatii importante, iar acestea sunt numite dispozitive mnemonice. Aceste metode pot fi superputerea dvs. cand trebuie sa va amintiti numele oamenilor – la un eveniment mare, de exemplu.

Dispozitivele mnemonice sunt o scurtatura care ne ajuta sa conectam informatiile pe care le vom aminti cu un cuvant, o imagine sau o propozitie. Este o metoda de memorare a informatiilor care le face sa ramana in creierul nostru mai mult si sa fie rechemate mai usor. Tipurile de dispozitive mnemonice includ:

1. Metoda Loci. Unul dintre cele mai vechi sisteme mnemotehnice se numara metoda Loci. Un "locus" reprezinta un loc, iar "loci" este forma de plural. Metoda Loci foloseste locuri dintr-un spatiu familiar (imaginat in memorie) drept cadru pentru extragerea amintirilor. Trebuie sa asociezi elementele pe care doresti sa ti le  reamintesti mai tarziu cu locuri dintr-o camera, cladire sau strada. Apoi, pentru a accesa informatia, trebuie sa parcurgi mental "calea amintirilor" si sa vizualizezi locurile. Daca metoda functioneaza, atunci informatia pe care ai stocat-o in diferite locuri va reveni odata cu amintirea locatiei. 2. Acronimele. Pot fi folosite ca un instrument pentru a va aminti orice de la culorile curcubeului la elementele de pe lista dvs. de cumparaturi. Sunt folosite de obicei pentru a memora o lista lunga de cuvinte. Acest procedeu presupune asocierea cuvintelor ce se doresc a fi memorate cu un cuvant ce are in compozitie initiale ale cuvintelor pe care doresti sa le retii. Elevii americani sunt indrumati sa retina numele celor mai mari lacuri – Huron, Ontario, Michigan, Erie, Superior – folosind acronimul HOMES (case).

3. Rime. Va pot ajuta sa retineti informatii cum ar fi cate zile exista in luna iunie: "Treizeci de zile au septembrie, aprilie, iunie si noiembrie". 4. Fragmentarea. Este o modalitate de a rupe bucati mari de informatii in bucati de informatii mai mici, mai usor de gestionat, cum ar fi descompunerea numerelor de telefon in trei bucati, mai degraba decat incercarea de a va aminti toate cifrele separat. 5. Imagini. Va pot ajuta sa va amintiti perechi de cuvinte, cum ar fi apa albastra, soarele galben si iarba verde. Prin reamintirea unei imagini specifice, ne putem reaminti informatiile pe care le-am asociat cu acea imagine. Cu cat iti antrenezi mai mult creierul, cu atat mai usor vei putea procesa si retine informatii. Cele mai bune antrenamente pentru a dezvolta noi cai cerebrale sunt cele care sunt noi si provocatoare.





Adauga un comentariu