Boli si tratamente

Cum sa-ti dai seama cand cineva sufera un atac vascular si ce masuri trebuie sa iei

Publicat: 21 nov. 2018
25

Atacul vascular cerebral este amenintator de viata si din ce in ce mai frecvent. Tratamentul de urgenta efectuat intr-o unitate medicala specializata este esential intr-o astfel de situatie. Exista diferite tipuri de atacuri vasculare cerebrale – AVC -, iar recuperarea sau supravietuirea pacientului depinde de severitatea atacului. Circa una din opt persoane care au suferit un astfel de eveniment este la risc sa-si piarda viata in urmatoarele 30 de zile, potrivit theindependent.co.uk. Cu cat tratamentul potrivit este aplicat mai devreme, cu atat creierul are mai putin de suferit, sansele de supravietuire si de recuperare fiind mai mari, atrag atentia medicii specialisti.

Atacul ischemic este produs ca urmare a ingustarii arterelor, consecinta a fumatului, obezitatii, diabetului, excesului de alcool, ca si a colesterolului marit. Pe masura ce imbatranim, arterele se ingusteaza, astfel ca persoanele mai in varsta au un risc mai mare de a suferi un AVC. Cele mai multe atacuri hemoragice – care sunt cele mai rare – au ca factori declansatori stresul, lipsa de exercitii fizice, obezitatea si fumatul, noteaza adevarul.ro. Semnele unui atac vascular cerebral depind de tipul afectiunii. La nivelul fetei, un atac vascular duce la prabusirea trasaturilor pe una dintre parti, persoana in cauza fiind incapabila sa mai zambeasca, gura sau ochii fiind cazuti. O persoana suspecta de atac vascular se poate afla in situatia de a nu mai putea sa-si ridice ambele brate si de a nu le mai putea mentine in aer din pricina slabiciunii intervenite la unul dintre ele. Vorbirea este si ea afectata. Articularea cuvintelor poate fi neclara sau stalcita sau persoana nu mai poate vorbi deloc, in ciuda faptului ca pare a fi treaza.

Ceea ce trebuie sa facem atunci cand suspectam producerea unui atac vascular cerebral este sa sunam la urgenta pentru ca timpul este esential in supravietuirea pacientului. El trebuie sa ajunga intr-o unitate specializata de stroke unde sa primeasca, intr-o prima faza, un tratament de urgenta. Recuperarea dupa un atac vascular depinde de cat de mult a fost afectat creierul. Unele persoane se pot recupera repede, in timp ce altele pot avea nevoie de timp indelungat, de suportul specialistilor , fie ca este vorba despre medici de recuperare, logopezi, dieteticieni, psihoterapeuti si fizioterapeuti. Dupa producerea unui atac vascular functiile cognitive – comunicarea, orientarea in spatiu, memoria, concentrarea – pot fi sever afectate, caz in care trebuie facut un plan de reabilitare a persoanei pentru recuperarea ei completa. Atacul vascular cauzeaza si o stare de slabiciune a organismului, iar in unele cazuri paralizii. Mai pot fi prezente problemele de vedere, cele de continenta urinara si dificultatile la inghitire. Problemele de sanatate mintala, precum depresia si anxietatea sunt si ele, de cele mai multe ori, consecinte ale atacului vascular cerebral.

Adauga un comentariu